Connect with us

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Πως επηρεάζει η περίοδος τις γυναίκες στον πρωταθλητισμό

Published

on

Η περίοδος απασχολεί και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε όλες τις γυναίκες, μα για τις αθλήτριες τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, καθώς μέσα από το άθλημά τους βιοπορίζονται και αν υπάρχει επίπτωση στην υγεία τους, όπως αναφέρει η Κάμπελ, τότε μπορεί να αλλάξει ολόκληρη η πορεία τους.

H Κέιτ Κάμπελ έχει συνεισφέρει πολλά στην παγκόσμια κολύμβηση και από το 2008 έχει βοηθήσει την χώρα της, την Αυστραλία, να πρωταγωνιστεί στις μεγάλες διοργανώσεις και να βρίσκεται πάντα μέσα στις πρώτες θέσεις των πινάκων μεταλλίων. Όμως το έργο της δεν περιορίζεται μόνο μέσα στην πισίνα. To 2018 είχε διαγνωστεί με μελάνωμα και από τότε, μέσα από συνεντεύξεις της και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, προσπαθεί να ενημερώνει τους συνανθρώπους της και να προάγει την φροντίδα της επιδερμίδας και κατά συνέπεια της υγείας.

Από προσωπική της εμπειρία και πάλι, η παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ολυμπιονίκης θέτει ένα άλλο ζήτημα που αφορά τις γυναίκες που κάνουν πρωταθλητισμό και είναι αυτό της περιόδου. Η Κάμπελ δεν μπορούσε να σταθεροποιήσει τον κύκλο της, με αποτέλεσμα η περίοδος να έρχεται σε απρόσμενες στιγμές και πολλές φορές κατά την διάρκεια σημαντικών διοργανώσεων. Για αυτό το ζήτημα, μετά από συμβουλή και της εθνικής ομοσπονδίας, επισκέφτηκε τον γυναικολόγο της και την προμήθεψε συνταγογράφηση. Όμως το χάπι είχε αρνητικές συνέπειες, καθώς έβαλε πέντε κιλά, που μπορούν να αλλάξουν πολλά στην επίδοση των αθλητών, και ένιωσε αποπροσανατολισμένη και όχι ο εαυτός της.
Στη συνέχεια, αφού το πείραμα με το χάπι δεν απέδωσε, προχώρησε στην χορήγηση μπάρας με προγεστερόνη, που τοποθετείται χειρουργικά μέσα στο χέρι των γυναικών, αλλά και πάλι δεν ήρθαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και όταν αποφάσισε να το αφαιρέσει, κατά την διαδικασία τραυματίστηκε το ωλένιο νεύρο. Από τότε (το 2018) αυτό το λάθος κατά την διάρκεια του χειρουργείου την επηρεάζει, καθώς μουδιάζει το χέρι της ιδιαίτερα όταν προπονείται στο γυμναστήριο. Πλέον έχει βρει μια μέση λύση, όμως ξανά δεν είναι η ιδανική.

Η Κάμπελ δεν είναι η μοναδική περίπτωση αθλήτριας που αντιμετωπίζει αυτό θέμα και για αυτό προσπαθεί να αυξήσει την επίγνωση πάνω στην περίοδο, η οποία τα προηγούμενα χρόνια θεωρούταν ένα θέμα ταμπού. «Θέλω να δω πιο ανοιχτή συζήτηση για τις περιόδους, τις ορμόνες και την υγεία της γυναίκας στην κολύμβηση, κάτι που έχει βελτιωθεί τελευταία. Ήμουν πολύ τυχερή, καθώς ο προπονητής μου ήταν πολύ ανοιχτός να μιλήσει για αυτό. Αλλά μόνο και μόνο λόγω της ευρύτερης κοινωνικής κουλτούρας της σιωπής γύρω από αυτό το θέμα, συχνά δεν ένιωθα άνετα να το θίξω μαζί του», δήλωσε η 30χρονη.

Η Τιάρνα Έρνστ είναι πρώην παίκτρια του αυστραλιανού ποδοσφαίρου και αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση επικεντρώθηκε στην επιστήμη της, την ιατρική, και είχε την ιδέα να παράσχει στις αθλήτριες πρόσβαση στο δίκτυο εμπειρογνωμόνων υγείας και να δημιουργήσει μια διαδικτυακή πλατφόρμα με εκπαιδευτικούς πόρους. «Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πολλά για το γυναικείο σώμα και πιθανώς πώς οι αλλαγές στο γυναικείο σώμα, τόσο με τις ορμόνες της περιόδου όσο και των ωοθηκών, αλλά και την εγκυμοσύνη, μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο συμπεριφοράς των αθλητών εντός και εκτός γηπέδου, από τον κίνδυνο τραυματισμού καθώς και την απόδοση», ήταν τα λόγια της.


Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/