Connect with us

TEAM GREECE

Πώς φτάσαμε από τον Ηλία στον Αντωνιάδη

Published

on

Συναισθήματα εκ διαμέτρου αντίθετα έζησαν το τελευταίο 24ωρο ο Περικλής Ηλίας και ο Δημήτρης Αντωνιάδης. Ο πρώτος είδε το όνειρο της συμμετοχής του στους Ολυμπιακούς Αγώνες να γκρεμίζεται και ο δεύτερος το δικό του όνειρο να παίρνει σάρκα και οστά.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Ένα μήνα πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων δε συνηθίζεται να γίνεται κάποια αλλαγή στη σύνθεση της Ολυμπιακής αποστολής. Για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συντρέχει πολύ σοβαρός λόγος, όπως ένα ακραίο πειθαρχικό παράπτωμα. Ακόμα και ένας μικροτραυματισμός να υπάρχει γίνονται τα αδύνατα δυνατά ώστε ο αθλητής να μην χάσει το μεγάλο ραντεβού της τετραετίας γιατί για πολλούς είναι ευκαιρία ζωής. Όταν μάλιστα έχεις τη δυνατότητα να εκπροσωπήσεις για δεύτερη φορά τη χώρα σου σε ένα άθλημα που εκτός από σένα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν μόλις ένας αθλητής τότε δε γίνεται να χάσεις την ευκαιρία για κανένα λόγο. Ωστόσο με την υγεία δεν μπορεί να παίξει κανείς.
Ο Περικλής Ηλίας κλήθηκε να πάρει το πρωί της Τρίτης μία πολύ δύσκολη απόφαση, ίσως τη δυσκολότερη στην αθλητική του καριέρα. Απέσυρε τη συμμετοχή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τη θέση του πήρε ο Δημήτρης Αντωνιάδης ως πρώτος αναπληρωματικός. Όσο καλά ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τον Ηλία τόσο άσχημα ολοκληρώθηκε. Αναμφίβολα πρόκειται για σεζόν που θα θέλει να την ξεχάσει σύντομα.
Ο 30χρονος πρωταθλητής άρχισε το 2016 με καλές εμφανίσεις σε αγώνες στη Σαλαμίνα και στη συνέχεια θριάμβευσε στον εξαήμερο αγώνα μαραθώνιας ορεινής ποδηλασίας που πραγματοποιήθηκε στην Ανδαλουσία. Ο συγκεκριμένος αγώνας ολοκληρώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Έπειτα ο Περικλής δεν επέστρεψε στην Ελλάδα αλλά συνέχισε τις υποχρεώσεις του στο Κέιπ Έπικ της Νότιας Αφρικής. Επρόκειτο για άλλον έναν απαιτητικό αγώνα marathon που ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου και τελείωσε στις 20 του ίδιου μήνα. Εκεί ο Ηλίας κατέκτησε τη νίκη σε σε ένα ετάπ και κατέλαβε την πέμπτη θέση της γενικής.
Μετά από πέντε ημέρες ο 30χρονος πρωταθλητής έκανε άλλο ένα ταξίδι. Έφυγε από τη Νότια Αφρική και ξαναγύρισε στην ιβηρική χερσόνησο για να τρέξει σε αγώνα στη Βαρκελόνη στις 25 Μαρτίου. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια κόπωσης που δεν άργησαν να οδηγήσουν σε εξάντληση. Ο Ηλίας νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες χωρίς ωστόσο οι εξετάσεις να δείξουν κάτι ανησυχητικό. Έτσι ο Ηλίας θα συνέχιζε το κυνήγι βαθμών για να σφραγιστεί η ελληνική συμμετοχή στο Ρίο. Στις 8 Απριλίου η Εθνική ομάδα ταξίδεψε στη Χάιφα. Ο Ηλίας δεν αγωνίστηκε γιατί δε ήταν 100% έτοιμος. Το ίδιο συνέβη λίγες ημέρες αργότερα σε αγώνα εντός Αττικής και επαναλήφθηκε στις 15 Απριλίου στη Λαμία. Ωστόσο οι τρεις απουσίες γέμισαν τις μπαταρίες του και αναπτέρωσαν τις ελπίδες του για τους μεγάλους στόχους της χρονιάς που ήταν η Ολυμπιακή πρόκριση της Ελλάδας και η διεκδίκηση διάκρισης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα marathon.
Ο Ηλίας έδειξε καλά στοιχεία στις 15 Μαΐου στην Τουρκία όπου φόρεσε ξανά τη φανέλα της Εθνικής μετά από τρεις μήνες και κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Στη συνέχεια ταξίδεψε στη Γερμανία για να πάρει μέρος στο παγκόσμιο κύπελλο. Εκεί το πνεύμα ήταν ναι μεν πρόθυμο αλλά το σώμα αδυνατούσε να ακολουθήσει. Η κόπωση μηνών του βγήκε στον συγκεκριμένο αγώνα όπου κατέλαβε την 99η θέση. Στις 10 Ιουνίου ανακοινώθηκε από την ομοσπονδία πως ο Ηλίας θα έπαιρνε το χρίσμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Στις 26 Ιουνίου ο 30χρονος έτρεξε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα marathon. Τον αν θα ταξίδευε στη Γαλλία ή όχι κρίθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή καθώς εκείνη την περίοδο ο Ηλίας ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό. Ωστόσο δεν ήθελε να χάσει την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα της εθνικής σε έναν τόσο μεγάλο αγώνα. Ο Ηλίας βρέθηκε στη γραμμή της εκκίνησης και κατάφερε να τερματίσει έναν εξαντλητικό αγώνα παρά την εξασθενημένη υγεία του. Την ίδια περίοδο ο Αντωνιάδης συνέχιζε κανονικά τις υποχρεώσεις του. Ναι μεν υπήρχε απογοήτευση που δεν ήταν εκείνους που θα πήγαινε στο Ρίο αλλά η χρονιά δεν είχε τελειώσει ακόμα. Ο Αντωνιάδης είχε πολύ σημαντικούς αγώνες μπροστά του. Πήρε μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και την Κυριακή θα τρέξει στο βαλκανικό πρωτάθλημα. Την ερχόμενη εβδομάδα υπάρχει και το πανελλήνιο στη Ναύπακτο. Ο Ηλίας επιστρέφοντας στην Ελλάδα από τη Γαλλία νοσηλεύτηκε ξανά. Οι γιατροί που τον εξέτασαν διέγνωσαν λοιμώδη μονοπυρήνωση, όπως ανέφερε ο ίδιος στο προφίλ του στο facebook. Από εκεί και έπειτα ξεκίνησε μία σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ του Ηλία, των γιατρών και του ομοσπονδιακού προπονητή. Η συγκεκριμένη λοίμωξη απαιτεί τουλάχιστον ένα μήνα αποχής από την ποδηλασία προκειμένου ο οργανισμός να αρχίσει να επανέρχεται. Αυτό σήμαινε πως μέχρι τις 21 Αυγούστου που θα διεξαγόταν η ορεινή ποδηλασία στο Ρίο, ο Ηλίας δε θα είχε στη διάθεσή ούτε τρεις εβδομάδες να προπονηθεί. Ακόμα και περισσότερο χρόνο να είχε, θα ταξίδευε στο Ρίο χωρίς να είναι απόλυτα έτοιμος.
Λαμβάνοντας υπόψη την ασθένεια του Ηλία αλλά και φοβούμενοι τυχόν επιδείνωσή του από το μακρινό ταξίδι στη Βραζιλία οι γιατροί του συνέστησαν να μην φύγει από την Ελλάδα. Ο Ηλίας ζυγίζοντας την κατάσταση μετέφερε στους ανθρώπους της ομοσπονδίας πως θα ήταν καλύτερο να μην τρέξει τελικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες γιατί δε θα μπορούσε να ανταπεξέλθει και γιατί πάνω από όλα προέχει η υγεία. Στη συνέχει το πρωί της Τρίτης ο Ηλίας μετέφερε τηλεφωνικά την απόφασή του στον Αντωνιάδη και αργότερα η ομοσπονδία προέβη στην επίσημη ανακοίνωση. Τις επόμενες ημέρες θα διευθετηθούν τα διαδικαστικά, όπως η αλλαγή του εισιτηρίου το οποίο είχε βγει στο όνομα του Ηλία. Καθυστέρηση με τη διαπίστευση δε θα υπάρξει αφού ο Αντωνιάδης ως πρώτος αναπληρωματικός την είχε ήδη εκδώσει. Ο 24χρονος δε μπορεί να νιώθει κάτι άλλο εκτός από μεγάλη χαρά που θα ταξιδέψει στο Ρίο, ωστόσο δεν παύει να συμμερίζεται την απογοήτευση του Ηλία με τον οποίο είναι φίλοι και έφεραν μαζί την Ολυμπιακή πρόκριση στην Ελλάδα.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!