Connect with us

ADVERTORIAL

Πως θα μπορέσει η αθλητική βιομηχανία να ξεπεράσει μια χαμένη χρονιά;

Published

on

Με την πλειονότητα των διεθνών αθλητικών γεγονότων να έχει ήδη αναβληθεί ή ματαιωθεί, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που έχει πλήξει την οικουμένη, οι πηγές εισοδήματος της αθλητικής βιομηχανίας δείχνουν να έχουν στερέψει και τα στελέχη του παγκόσμιου αθλητισμού φοβούνται ότι αναμένεται μια ακόμη εντονότερη απορρύθμιση στο άμεσο μέλλον.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο έχουν μετατεθεί για το 2021, το πρωτάθλημα μπάσκετ του NBA και τα μεγάλα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Ευρώπης βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων και το ίδιο συμβαίνει για όλες τις άλλες σημαντικές διοργανώσεις που επρόκειτο να διεξαχθούν το 2020.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό στις εταιρείες που έχουν ως αντικείμενο την διοργάνωση αθλητικών γεγονότων. Έχοντας εξασφαλίσει σοβαρά έσοδα από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα και διαρκώς αυξανόμενες χορηγίες, είχαν καταφέρει να μετατρέψουν τον αθλητισμό σε μια βιομηχανία αξίας πολλών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, που τώρα δείχνει να κλονίζεται.

Αυτό δεν επηρεάζει ούτε στο ελάχιστο όσους θέλουν να παίξουν στοίχημα NetBet και έχουν πολύ περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους, λόγω της αυτοαπομόνωσης και της ανάγκης να τηρηθεί η κοινωνική απόσταση, καθώς μπορούν να ποντάρουν σε μια σειρά αθλητικών γεγονότων που δεν επηρεάζονται από την πανδημία, με υψηλές αποδόσεις, σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Οι κορυφαίοι αθλητές, σε όλα τα σπορ, πρωταγωνιστούν σε ένα συναρπαστικό θέαμα που τραβά εκατοντάδες χιλιάδες θεατές σε αίθουσες και στάδια και παρακολουθείται από δισεκατομμύρια τηλεθεατών, σε όλα τα κράτη του κόσμου. Και μέχρι την παύση των διοργανώσεων λόγω κορονοϊού, η βιομηχανία του αθλητισμού αύξανε διαρκώς τα έσοδα και την επιρροή της. Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες και αγαθά που σχετίζονται με τον αθλητισμό έφτασαν τα 489 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018.

Στις μέρες μας αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο απειλείται. Αν και κάθε άθλημα έχει τις ιδιαιτερότητές του, τα έσοδα προέρχονται ως επί το πλείστον από τηλεοπτικά συμβόλαια, χορηγίες, εισιτήρια, φιλοξενία και εστίαση αθλητών και θεατών, όπως και πώληση διαφόρων αναμνηστικών. Οι ταμειακές εισροές από αυτές τις πηγές δείχνουν να έχουν στερέψει πλέον.

Κάποιοι αθλητικοί παράγοντες εκφράζονται αισιόδοξα, θεωρώντας ότι σε μερικούς μήνες θα αντιμετωπίζουμε τα μέτρα περιορισμού σαν μια δυσάρεστη παρένθεση. Όμως, πολλοί άλλοι θεωρούν ότι οι θεατές δεν θα είναι άμεσα πρόθυμοι να συνωστιστούν σε γεμάτα στάδια και ο τρόπος που παρακολουθούμε τα αθλήματα θα αλλάξει ριζικά. Επιπροσθέτως, οι διεθνείς ομοσπονδίες διαρκώς κάνουν ασκήσεις επί χάρτου για να μπορέσουν να συμπτύξουν και να οργανώσουν εκ νέου το ημερολόγιο των διοργανώσεων, που ήταν ήδη άκρως φορτωμένο σε μια χρονιά όπου, εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ήταν προγραμματισμένο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Euro 2020.

Από την πλευρά τους, τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα χάνουν διαρκώς συνδρομητές, που δεν έχουν πλέον λόγο να τα παρακολουθούν. Τα στελέχη τους αναγκάζονται να επανεξετάσουν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει, τόσο με συλλόγους όσο και με ομοσπονδίες. Το ίδιο συμβαίνει και με τους μεγάλους χορηγούς, αλλά και με τους χορηγούς μεμονωμένων αθλητών που βλέπουν τις αμοιβές τους να συμπιέζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο κορυφαίοι ποδοσφαιριστές του πλανήτη, ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, δέχτηκαν μείωση των αποδοχών τους από την Μπαρτσελόνα και τη Γιουβέντους αντίστοιχα.

Το που θα οδηγήσει αυτή η κατάσταση είναι άγνωστο, καθώς η πανδημία έχει οδηγήσει τον κόσμο του αθλητισμού σε αχαρτογράφητα νερά.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!