Connect with us

TOP

Πράξη ανήθικη και όχι εγκληματική

Published

on

Το πρώτο διεθνές συνέδριο του ΕΣΚΑΝ για την ενημέρωση σε θέματα που αφορούν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών, θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Μια εξαιρετική ευκαιρία για επιμόρφωση καθώς θα μπει για πρώτη φορά το θέμα ντόπινγκ στη σωστή του βάση και θα ειπωθούν πράγματα που θα ακουστούν για πρώτη φορά. Το ντόπινγκ υπάρχει από την αρχαιότητα και δεν αποτελεί εφεύρημα της σύγχρονης εποχής. Το ντόπινγκ είναι ανήθικο, είναι κλεψιά, αλλά επ’ ουδενί δεν αποτελεί εγκληματική πράξη και φυσικά ο αθλητής δεν είναι εγκληματίας.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Το πρώτο επίσημα καταγεγραμμένο κρούσμα ντόπινγκ αφορoύσε αγώνα κολύμβησης σε κανάλι του Άμστερνταμ το 1865. Το «πειραματόζωο» – κολυμβητής έλαβε μια ουσία που καταχωρήθηκε ως άγνωστη αλλά αποδεδειγμένα του βελτίωσε την απόδοση.
Το πρώτο μαζικό ντοπάρισμα, αποκαλύφθηκε δεκαετίες αργότερα και αφορούσε την ποδοσφαιρική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας, όταν το 1954 πέτυχε το «θαύμα της Βέρνης» κατακτώντας εντελώς απρόσμενα το παγκόσμιο κύπελλο παρουσιάζοντας τρομερή φυσική κατάσταση. Τα μέλη εκείνης της ομάδας αποκαλύφθηκε δεκαέτιες αργότερα ότι μετά τους αγώνες υπέφεραν από ίκτερο και είχαν προβλήματα στο συκώτι.
Τα επόμενα χρόνια η πρωτοπορία πέρασε στην Ανατολική Γερμανία η οποία ως σήμερα χαρακτηρίζεται η πηγή του κακού, όσον αφορά στο ντόπινγκ. Συστηματικό ντοπάρισμα αθλητών, υποστηριζόμενο από το κράτος με τη χορήγηση αναβολικών σε μεγάλες ποσότητες. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης στη σφαιροβόλια, Χάιντι Κρίγκερ αναγκάστηκε να κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου το 1986, ενώ στην κολύμβηση η Ανατολική Γερμανία είχε δημιουργήσει εξωπραγματικές κολυμβήτριες για να φτάσουν στους Ολυμπιακούς του Μόντρεαλ το 1976 να κερδίσουν 10 από τα 11 χρυσά μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα των γυναικών.
Μέχρι το 1988, το ντόπινγκ αφορούσε μόνο την αθλητική κοινωνία. Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ με την υπόθεση «Μπεν Τζόνσον» και μετά, ο ντόπινγκ έγινε πρώτο θέμα παγκοσμίως σε όλα τα ΜΜΕ στιγματίζοντας τον αθλητισμό. Ο στίβος έχασε την ευκαιρία της αυτοκάθαρσης καθώς οι επικεφαλής του αθλήματος αλλά και της ΔΟΕ δεν έδειξαν την ανάλογη βούληση.
Ακολούθησε το σκάνδαλο Balco στο οποίο ενεπλάκη η κορυφαία αθλήτρια των Αμερικανών, Μάριον Τζόουνς και η «βόμβα» μεγατόνων έσκασε στην ποδηλασία με τον αγαπημένο ολόκληρου του πλανήτη, Λανς Άρμστρονγκ να ομολογεί ότι «έκλεψε» και στους επτά Γύρους της Γαλλίας που κέρδισε.
Η νέα τάξη πραγμάτων στην ηγεσία μεγάλων οργανισμών όπως η IAAF και η ΔΟΕ, άλλαξε τα δεδομένα στην καταπολέμηση του ντόπινγκ. Για πρώτη φορά στην ιστορία του αθλητισμού, το αντί-ντόπινγκ κατάφερε να βρεθεί μπροστά από το ντόπινγκ. Παγώνοντας το χρόνο… Οι επανέλεγχοι της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, σε καταψυγμένα δείγματα με νέες μεθόδους, αποκάλυψαν πως οι αυξητικές ουσίες, οι διεγερτικές και φυσικά οι διουρητικές, δεν βγήκαν ποτέ από το κάδρο. Απλά είχαν βρει τον τρόπο να κρυφτούν καλύτερα το 2008 και το 2012. Το 2015 όμως η τεχνολογία του αντι-ντόπινγκ έπιασε αυτήν της προ οκταετίας του ντόπινγκ. Το σύστημα ADAMS και τα βιολογικά διαβατήρια, έκαναν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των παραβατών ενώ πλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι πληροφοριοδότες.
Η IAAF ξεκίνησε την μεγάλη κάθαρση, αποβάλλοντας την ομάδα στίβου της Ρωσίας το Νοέμβριο του 2015. Ακολούθησε η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή αποβαλλοντας ολόκληρη την αποστολή της Ρωσίας λίγους μήνες πριν από τους Παραολυμπιακούς. Αποκορύψωμα: Λίγες μέρες πριν από τους Αγώνες του Ρίο, πολλές παγκόσμιες ομοσπονδίες απέκλεισαν σημαντικό αριθμό Ρώσων αθλητών.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι Ρώσοι, το πρόβλημα. Ο μεγαλύτερος σύγχρονος αρσιβαρίστας, ο διάδοχος των Δήμα-Κακιασβίλι και αήττητος σε ολόκληρη την καριέρα του, Καζακστανός Ίλια Ίλιιν αποδείχθηκε παραβάτης και έχασε όλα τα Ολυμπιακά του μετάλλια.
Ωστόσο οι αθλητές δεν είναι εγκληματίες. Η χρήση απαγορευμένων ουσίων δε συνιστά έγκλημα. Συνιστά πράξη ανήθικη και δεν αποτελεί δόγμα στον αθλητισμό. Οι σύγχρονες μέθοδοι του ντόπινγκ πλέον δεν είναι τόσο επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών, όσο τα προηγούμενα χρόνια. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις χρήσης αυξητικών ουσιών, τεστοστερόνης ή οποιασδήποτε άλλης «βαριάς» απαγορευμένης ουσίας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι το ντόπινγκ δεν αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 10-15% για την επίτευξη της επιτυχίας ενός αθλητή. Το έμφυτο ταλέντο, η σωστή προπόνηση, ο καλός προπονητής, οι κατάλληλες συνθήκες, αλλά και η μεγάλη επιθυμία επίτευξης στόχου ειναι το 85-90%.
Ο 36χρονος Σπύρος Γιαννιώτης κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στη μαραθώνια κολύμβηση, έχοντας υποστεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιονδήποτε άλλο αθλητή βούτηξε στα νερά της Κοπακαμπάνα. Από το Φεβρουάριο μέχρι και τον Ιούλιου, ήταν ο Νο1 κολυμβητής σε αιφνίδιους ελέγχους από τη FINA, ενώ ελέχθηκε τόσο από το ΕΣΚΑΝ όσο και από τη WADA.
O Γιουσέιν Μπολτ δεν έχει χάσει ποτέ από κανέναν αθλητή που αποδείχθηκε ότι έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ο ίδιος περνάει από αιφνίδιους ελέγχους, ακόμα και όταν βρίσκεται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας για διακοπές.
Ναι, οι απαγορευμένες ουσίες ενισχύουν τις αντοχές για πιο… απάνθρωπη προπόνηση. Ναι προκαλούν τη διέγερση κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως… Ότι και να χορηγηθεί σε ένα μουλάρι, ακόμα και οι πιο εξελιγμένες ουσίες ακολουθώντας την ιδανική θεραπεία, αυτό το μουλάρι, άλογο δε θα γίνει ποτέ…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/