Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

«Πρακτικές που παραπέμπουν στο παλιό Σοβιέτ από τη Σακοράφα»

Published

on

Πλησιάζουμε στο τέλος του Σεπτεμβρίου και τέτοια περίοδο ο ΣΕΓΑΣ συνήθως έχει ήδη ανακοινώσει τον ετήσιο αγωνιστικό σχεδιασμό σε επίπεδο υψηλού αθλητισμού αλλά και ανάπτυξης του αθλήματος.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Μέχρι σήμερα βέβαια κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και εύλογα υπάρχει μεγάλη ανησυχία στο χώρο του στίβου από προπονητές, αθλητές και σωματεία για το που βαδίζει ο ελληνικός στίβος.

Ένα από τα εκλεγμένα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και τηλεσχολιαστής της ΕΡΤ Νίκος Τσώνης, έχοντας μεγάλη εμπειρία επί του θέματος καλύπτοντας το ρεπορτάζ του στίβου εδώ και τρεις δεκαετίες, μίλησε στο Sportsfeed τόσο για το συγκεκριμένο ζήτημα ως μέλος της επιτροπής υψηλού αθλητισμού και ανάπτυξης, όσο και για τις πρώτες του εντυπώσεις από την διοικητική αποτελεσματικότητα της ηγετικής ομάδας του ΣΕΓΑΣ συμπληρώνοντας έξι μήνες στην διοίκηση.

Φίλε Νίκο, μπορώ να σε αποκαλώ έτσι καθώς γνωριζόμαστε χρόνια, η αγάπη σου για τον στίβο όπου βρίσκεσαι από 5 ετών έχοντας περάσει από πολλά πόστα, είναι σε όλους γνωστή και γι αυτό άλλωστε η μεγάλη πλειοψηφία των σωματείων σε τίμησαν με την ψήφο τους. Συμπληρώνονται οι πρώτοι έξι μήνες με διοίκηση Σακοράφα στην ομοσπονδία, έχοντας καλύψει εδώ και 30 χρόνια το ρεπορτάζ στίβου στην Ελλάδα πως βλέπεις τα πράγματα από μέσα;
H κατάσταση δυστυχώς είναι απογοητευτική, πολύ χειρότερη από αυτό που γνωρίζαμε όσο είμασταν από έξω. Ο ΣΕΓΑΣ χρειάζεται αυτό που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, Αναγέννηση, αλλαγή φιλοσοφίας, αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή λειτουργίας, αλλαγή προσώπων, διαφάνεια, δημοκρατία, αξιοκρατία και όραμα. Έξι μήνες που βρίσκομαι στην διοίκηση σχεδόν τίποτε από όλα αυτά δεν έχω δει να υπάρχει, το μόνο που συμβαίνει από την διοίκηση Σακοράφα είναι η συνέχεια του προηγούμενου διοικητικού μοντέλου, χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα, χωρίς προτάσεις, χωρίς πρόσωπα και χωρίς ελπίδα για να καλυτερεύσει η κατάσταση, κανείς μας δεν έχει πλέον αυταπάτες για το αδιέξοδο που έρχεται.

Αυτά μόνο ευχάριστα δεν ακούγονται και δημιουργούν πολλές απορίες, ειδικά όταν η εικόνα που παρουσίαζαν οι προηγούμενες διοικήσεις στις γενικές συνελεύσεις ήταν ιδανική.
Πολύ φοβόμαστε ότι η κατάσταση στην ομοσπονδία μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη όσον αφορά τα οικονομικά. Εμείς ως μέλη του ΔΣ για την ώρα ξέρουμε πως δεχόμαστε εξώδικα από εταιρείες και επαγγελματίες για χρέη του ΣΕΓΑΣ άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, όμως όσες φορές και αν ζητήσαμε από την πρόεδρο και τον ταμία να μας ενημερώσουν για τα οικονομικά της ομοσπονδίας αυτό δεν έγινε ποτέ. Όταν λοιπόν έξι μήνες πριν ο κ. Παναγόπουλος παρουσίαζε στα σωματεία μία ωραιοποιημένη εικόνα στα οικονομικά της ομοσπονδίας και εμείς σήμερα ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά πως η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική, αυτό δεν είναι εξαπάτηση των σωματείων; Φυσικά και είναι και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών.

Μα υποτίθεται η Σακοράφα, η επικεφαλής της ΑΚΑΣ που στηρίχθηκε από Σεβαστή-Παναγόπουλο, είναι υπέρ της διαφάνειας και όπως δεσμεύτηκε, θα κάνει και ανοιχτά συμβούλια για να μαθαίνουν την αλήθεια και τα σωματεία.
Έτσι είναι στα λόγια, έτσι περιμέναμε και εμείς να συμβεί και γι αυτό από το πρώτο συμβούλιο έως και σήμερα ζητάμε να γίνονται ανοιχτές συνεδριάσεις, όμως σε τίποτε από αυτά δεν υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη. Η πρόεδρος υπήρξε μεγάλη αθλήτρια κάποτε, αλλά μην ξεχνάτε πως όλη της η επαγγελματική σταδιοδρομία είναι στην πολιτική και έτσι λειτουργεί και στην ομοσπονδία. Έως τώρα ξέρει να αποφεύγει τις δύσκολες καταστάσεις ακόμη και αν εκτίθεται, είχε δεσμευτεί ενώπιον του ΔΣ να δει θετικά το θέμα των ανοιχτών συνεδριάσεων, πέρασαν έξι μήνες από τότε και δεν έγινε τίποτε… αν αυτό λέει κάτι. Αντί αυτού μας κατηγορεί ως αρνητές, ενώ η αλήθεια είναι ακριβώς το αντίθετο, η διοίκηση της αρνείται να ενημερώνει, να συζητάει, να ακούει και να λειτουργεί δημοκρατικά.

Κατανοητή η απογοήτευση και ο προβληματισμός, όμως με τον αγωνιστικό προγραμματισμό που ήδη έχει καθυστερήσει τι γίνεται; Είσαι μέλος της σχετικής επιτροπής που εισηγείται και δεν βλέπω να έχετε κάνει κάτι ως επιτροπή.
Πως να κάνουμε όταν μόλις προχθές κληθήκαμε για πρώτη φορά από τον Κώστα Κεντέρη ως μέλη της επιτροπής υψηλού και αναπτυξιακού αθλητισμού να συνεδριάσουμε, αλλά μόνο συνεδρίαση δεν θα το έλεγε κανείς αυτό. Είναι θλιβερός ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση Σακοράφα χρησιμοποιώντας τον Κεντέρη προσπαθεί να επιβάλλει αυτά που θέλει χωρίς καν να τα συζητήσει, χωρίς καν να τα παρουσιάσει, χωρίς καν να υπάρχουν διαφανείς διαδικασίες, ήταν μία συνεδρίαση που με έκανε να νιώσω πολύ άβολα ως μέλος της καθώς τέτοιες πρακτικές παραπέμπουν στο παλιό Σοβιέτ και τις οποίες προφανώς και αποδέχεται και ο ίδιος ο Κεντέρης αφού μας τις παρουσίασε. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές και εκφράζουν άλλες καταστάσεις, ούτε εγώ ούτε η κίνησή της Αναγέννησης πρόκειται να συναινέσουμε σε τέτοιες πρακτικές αδιαφάνειας, ούτε θα γίνουμε το άλλοθι για κανέναν, απαιτούμε διαφάνεια, αξιοκρατία και την θέσπιση κριτηρίων, πρέπει να μπεί ένα τέλος στην μικροπολιτική στο στίβο για προσωπικές εξυπηρετήσεις.

Γνωρίζοντας και την προηγούμενη εμπλοκή σου στην εκλογική διαδικασία για τον εκπρόσωπο του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ, δεν μπορούμε να μην σε ρωτήσουμε για το γεγονός ότι ο στίβος είναι για πρώτη φορά στην ιστορία εκτός Ολυμπιακής Επιτροπής.
Είναι εγκληματική πράξη κατά των αθλητών και του αθλήματος, άλλη μία απόδειξη για το πόσο η διοίκηση Σακοράφα σέβεται το καταστατικό της ομοσπονδίας με ενέργειες που ξεπερνούν κάθε όριο παρατυπίας. Τι έχουν αλήθεια να πουν γι αυτά ο Κώστας Κεντέρης και ο Γιώργος Γιατρουδάκης; Υπάρχουν νόμοι, υπάρχουν καταστατικά, υπάρχουν νομικές γνωμοδοτήσεις, που δυστυχώς η πρόεδρος επέλεξε να αγνοήσει με προκλητικό τρόπο. Υπάρχει κάτι που φοβάται και δεν συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση για την εκλογή τακτικού και αναπληρωματικού εκπροσώπου του ΣΕΓΑΣ στην ΕΟΕ; Λίγος σεβασμός στον στίβο και στους ανθρώπους του δεν θα βλάψει κυρία πρόεδρε. Είναι αδιανόητο ο στίβος, ο βασιλιάς των Ολυμπιακών Αγώνων να είναι εκτός Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!