Connect with us

STORY

Πρέσβειρα ετών 15

Published

on

Πηγαίνει ακόμη στο σχολείο και όμως ανταγωνίζεται με γυναίκες, σαν έμπειρη βετεράνος. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η διεθνής ομοσπονδία κανόε, του αγωνίσματος που υπηρετεί, την επέλεξε ως μέλος του ειδικού προγράμματος ταλέντων, με το οποίο πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε την Τραπεζούντα της Τουρκίας. Η Στέλλα Κακαρά του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδας εκπροσωπεί επάξια τα ελληνικά χρώματα στον χώρο του παγκόσμιου κανόε.

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Ξεκίνησε το καγιάκ στα 10 της, μαζί με μία φίλη, στην πόλη της Χαλκίδας όπου γεννήθηκε και ζει. Η επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου της γενέτειράς της ήταν από αυτές τις στιγμές που χαρακτηρίζονται ως καθοριστικές στη ζωή ενός παιδιού. Κάποια μέρα, ο προπονητής τους της ζήτησε να δοκιμάσει λίγο στο κανόε C1, για να δει πώς είναι. Η νέα βάρκα της έκανε «κλικ», και το προσωρινό έγινε… μονιμότερο σε μία περίπτωση πραγματικής τύχης τόσο για την ίδια, όσο και για το άθλημα.

Οι επιτυχίες της σε πανελλαδικό επίπεδο άρχισαν να πληθαίνουν, και η επιλογή της στην Εθνική ομάδα ήταν ζήτημα χρόνου. Μάλιστα σε μία από τις επίσημες αποστολές της ομάδας, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα των Σκοπίων του περασμένου Ιουλίου, ήταν που την ανακάλυψαν οι ανιχνευτές της διεθνούς ομσπονδίας, αφού το 15χρονο κορίτσι που συμμετείχε στο ταμπλό C1 των γυναικών τους έκανε τεράστια εντύπωση. «Μία μέρα πριν τον αγώνα είχα πάει με μία συναθλήτριά μου για προπόνηση, και εκεί με είδε ο προπονητής που τελικά με επέλεξε γιατί έκανα C1 γυναικών, αν και είμαι μικρή σε ηλικία. Με πλησίασε, μου μίλησε και έτσι ξεκίνησαν όλα», θυμάται η Στέλλα. Η πρώτη πρόσκλησή της στο πρώτο καμπ του προγράμματος μεγάλων ταλέντων ήρθε άμεσα, με το πρώτο της ταξίδι να έχει προορισμό το Ντιπ Κρικ του Μέριλαντ των ΗΠΑ, εκεί όπου συμμετείχε στο παγκόσμιο πρωτάθλημα σλάλομ κανόε-καγιάκ που διεξήχθη μεταξύ 18-21 Σεπτεμβρίου. Η εμπειρία μοναδική, καθώς η Στέλλα πήρε το βάπτισμα του πυρός συμμετέχοντας σε δύο κούρσες της νεοσύστατης κατηγορίας C1 του μονού κανόε, ανταγωνιζόμενη έμπειρες γυναίκες αντιπάλους.

Δεύτερος σταθμός του προγράμματος η Τραπεζούντα κατά το διάστημα 19 – 25 Οκτωβρίου, εκεί όπου η Στέλλα είχε την ευκαιρία να φιλοξενηθεί στο πρότυπο αθλητικό σχολείο της περιοχής, συμμετέχοντας στις προπονήσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Οι εντυπώσεις της εξαιρετικές, με την ίδια να δηλώνει ενθουσιασμένη από τις νέες παραστάσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που έφερε μαζί της από την Τουρκία. «Εκεί ήταν κάπως διαφορετικά τα πράγματα γιατί δεν είχαμε αγώνες αλλά ειδικές προπονήσεις, τις πρώτες μέρες εκτός ποταμιού, κάπως πιο χαλαρά για να εξοικειωθούμε λίγο με το νερό. Ήταν πολύ χρήσιμη προπόνηση, κυρίως για τεχνική και έλεγχο. Μία ημέρα διδαχθήκαμε από κάποιον ειδικό της ομοσπονδίας για διάσωση, πώς να κολυμπάμε στο ποτάμι, πώς πετούν το σκοινί οι διασώστες κ.α., ενώ την τελευταία ημέρα κάναμε και έναν άτυπο αγώνα με έξι ‘πόρτες’ και καταβάσεις», εξηγεί η Στέλλα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία για τις συνθήκες που συνάντησε στην Τουρκία και τις σχέσεις φιλίας που αναπτύχθηκαν με τις συναθλήτριες και τους ανθρώπους της τουρκικής ομοσπονδίας: «Γνωριστήκαμε αμέσως με τις κοπέλες της Τουρκίας αλλά και με αθλητές και αθλήτριες άλλων εθνικοτήτων, από Ουκρανία, Γαλλία και αλλού. Το κλίμα ήταν πολύ φιλικό και οι Τούρκοι μας βοηθούσαν σε ό,τι χρειαζόμασταν, όχι μόνο σε θέματα προπόνησης. Ήμασταν καλεσμένοι στο ειδικό αθλητικό σχολείο της περιοχής το οποίο φιλοξενεί πολλά παιδιά-αθλητές, παρέχοντάς τους διαμονή, διατροφή, προπονήσεις και μαθήματα σχολείου. Ήταν πραγματικά πολύ ωραία όλα. Τους παρέχουν τα πάντα, ολοκαίνουριο εξοπλισμό, κουπιά, βάρκες κλπ. Τους προσέχουν πάρα πολύ εκεί τους αθλητές τους», τονίζει με νόημα η διεθνής αθλήτρια.

Οι δύο επόμενες χρονιές της Στέλλας αναμένονται δύσκολες και απαιτητικές, καθώς βρίσκεται ήδη στη βάσανο της 1ης λυκείου, των φροντιστηρίων και των εξαντλητικών ωραρίων, έχοντας θέσει από τώρα τον πανεπιστημιακό της στόχο: γυμναστική ακαδημία. Η μέρα της είναι μεγάλη, καθώς πρέπει να χωρέσει σχολείο το πρωί, προπονήσεις το μεσημέρι και φροντιστήρια το απόγευμα. «Έχει αλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα, οπότε έχουν δυσκολέψει κάπως τα πράγματα. Προς το παρόν τα πηγαίνω μια χαρά, αν και θα είναι ζόρικα τα πράγματα φέτος, ενώ δεν μπορώ να κάνω διπλές προπονήσεις λόγω σχολείου. Οι στόχοι μου με την Εθνική θα εξαρτηθούν από την ομοσπονδία, και πού θα μπορέσει να μας στείλει για να αγωνιστούμε. Οι βασικοί στόχοι είναι το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κρακοβίας το ερχόμενο καλοκαίρι, και μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο», εξηγεί η Στέλλα. Ωστόσο παρά τις μεγάλες απαιτήσεις, εκείνη δε φαίνεται να πτοείται, φέρνοντας τις υποχρεώσεις της σε πέρας με χαμόγελο και αισιοδοξία. Άλλωστε παρότι 15 ετών, έχει μπει ήδη για τα καλά στον κόσμο των μεγάλων και από ό,τι φαίνεται, με μεγάλη επιτυχία.

(Στη φωτογραφία διακρίνεται από αριστερά η Στέλλα Κακαρά, οι συναθλητές της Γρηγόρης Παπαθανάσης και Γιάννος Τσουβαλάς, και οι προπονητές Κώστας Ζάχος και Ανθίππη Σκυριώτη, κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος των Σκοπίων φέτος το καλοκαίρι).

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/