Connect with us

TOP

Preview 100μ. πεταλούδα: Η Σέστρεμ και οι άλλες

Published

on

Η Σάρα Σέστρεμ έχει κάνει το όνομά της συνώνυμο της πεταλούδας. Η κυριαρχία της είναι τόσο επιβλητική που κατέχει σχεδόν το σύνολο των δέκα καλύτερων χρόνων που έχουν σημειωθεί στην ιστορία.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Η 22χρονη Σουηδέζα γράφει ιστορία στα 100μ. πεταλούδα καθώς έχει πετύχει του πέντε πρώτους καλύτερους χρόνους, τον έβδομο, τον όγδοο και τον δέκατο καλύτερο χρόνο όλων των εποχών. Το εντυπωσιακό είναι πως την άνοιξη κολύμπησε στο σουηδικό όπεν και σημείωσε επίδοση 55.68, μόλις τέσσερα εκατοστά μακριά από το δικό της παγκόσμιο ρεκόρ. Δε θέλει και πολύ για να φανταστούμε τι μπορεί να κάνει η Σέστρεμ στο Ρίο. Η 22χρονη κολυμπάει κάτω από 56 δευτερόλεπτα το οποίο δεν έχει ξαναγίνει ποτέ πριν από την πρώην κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ Ντάνα Βόλμερ. Το 2012 στο Λονδίνο η Σέστρεμ τερμάτισε τέταρτη. Αυτή τη φορά είναι το αδιαπραγμάτευτο φαβορί όχι μόνο για χρυσό μετάλλιο αλλά και για παγκόσμιο ρεκόρ.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα συμμετάσχει η Βόλμερ η οποία κατέκτησε το χρυσό στο Λονδίνο το 2012. Η Αμερικανίδα κολύμπησε στο περσινό εθνικό πρωτάθλημα σε 58.94 αλλά φέτος σημείωσε 56.9 στα trials τερματίζοντας δεύτερη. Η Βόλμερ δείχνει συνεπής φέτος σε επιδόσεις κοντά στο 57.00 οπότε στο Ρίο μπορεί να κατεβεί τον συγκεκριμένο χρόνο. Τα 57 δευτερόλεπτα κατέβηκε για πρώτη φορά στην καριέρα της η νικήτρια των trials Κέλσι Γουόρελ. Γεννημένη το 1994 και έχοντας κατακτήσει χρυσό μετάλλιο στους παναμερικανικούς αγώνες η Γουόρελ έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει πονοκέφαλο για την Βόλμερ και για τη Δανέζα Ζανέτ Ότεσεν. Ωστόσο η 22χρονη Αμερικανίδα δεν διαθέτει εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες.
Αντιθέτως η Ότεσεν θα πάρει μέρος για τέταρτη φορά στους Αγώνες. Τον Μάιο κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με χρόνο 56.83 πίσως από την Σέστρεμ. Εκτός από τις παραπάνω θέση στον τελικό με βλέψεις για βάθρο θα έχουν και άλλες αθλήτριες. Οι Κινέζες Ζινί Τσέν και Γινκγ Λου έκαναν το 1-2 στο πρωτάθλημα της χώρας τους. Μάλιστα η πρώτη κολύμπησε σε 56.83, ενώ η δεύτερη επέστρεψε μετά το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Καζάν. Η Αυστραλία διαθέτει δύο αθλήτριες που μπορεί να κατεβούν τα 57 δευτερόλεπτα στο Ρίο – την Έμα Μακ Κίον και την Μάνταλιν Γκροβς. Η Μακ Κίον δείχνει βελτίωση τον τελευταίο καιρό. Στα αυστραλιανά trials επικράτησε με 56.89, ενώ η Γκροβς εμφανίζεται καλύτερη στα 200μ. πεταλούδα. Ωστόσο η έκπληξη ίσως έρθει από την 15χρονη Πένι Ολέξιακ η οποία έγινε η πρώτη Καναδή που κολύμπησε κάτω από τα 57 δευτερόλεπτα. Στα 100μ. πεταλούδα η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από δύο αθλήτριες. Η Άννα Ντουντουνάκη έχει καλύτερη φετινή επίδοση το 58.32 που σημείωσε τον Φεβρουάριο στην Αμβέρσα. Η Κρίστελ Βουρνά είναι η κάτοχος του πανελλήνιου ρεκόρ (58.31) και φέτος έχει κολυμπήσει σε 58.92.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/