Connect with us

ΕΟΕ

Προεδρική αντεπίθεση

Published

on

Επιβεβαιώθηκαν πλήρως τα ρεπορτάζ μας για τις ασάφειες του αθλητικού νομοσχεδίου που συνέταξε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του Γιάννη Ανδριανού μέσα από την τοποθέτηση του Σπύρου Καπράλου στην ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ υπογράμμισε όλες τις ατέλειες του νέου νόμου. Έκανε συγκεκριμένες αναφορές σε όσα γράψαμε από την περασμένη Τρίτη όταν αναρτήθηκε το αθλητικό νομοσχέδιο στη διαύγεια για δημόσια διαβούλευση.
Αναφέρθηκε, βέβαια, ο Σπύρος Καπράλος στη συμπεριφορά της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής. Κυρίως στην αδιαφορία που επέδειξαν απέναντι στις προτάσεις και της ΕΟΕ και των αθλητικών ομοσπονδιών.
«Μόλις ζητήθηκε από το υπουργείο περίπου πριν ένα χρόνο, ορίστηκε εκπρόσωπος της ΕΟΕ στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, μετά από απόφαση της ολομελείας, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΕ κ. Κατσιαδάκης, ο οποίος ουδέποτε εκλήθη να μετάσχει στις εργασίες της», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΕ και συμπλήρωσε πώς «στη συνέχεια, με μια ειδοποίηση μόλις δύο ημερών, μας ζητήθηκε να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, πράγμα το οποίο και πράξαμε παρά, επαναλαμβάνω και τονίζω, το ελάχιστο χρονικό περιθώριο που μας δόθηκε. Οι προτάσεις μας, αποτέλεσμα εργασίας συναδέλφων στην ΕΟΕ με επικεφαλής τον κ. Μαυρομμάτη, έγιναν αποδεκτές από την ολομέλεια και στη συνέχεια εστάλησαν τόσο στον πρόεδρο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής κ. Χειμάρα όσο και στον υφυπουργό κ. ανδριανό. Δυστυχώς, πολύ λίγες, για να μην πω καμία, από τις προτάσεις μας δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νόμου των 180 σελίδων που ετέθη για διαβούλευση και έρχεται για να αλλάξει πολλά πράγματα στον ελληνικό αθλητισμό. Η ΕΟΕ είχε υποβάλλει προτάσεις στον υπουργό με στόχο τον εκσυγχρονισμό του αθλητισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων καίριων για τις εποχές που ζούμε, (όπως η στέγαση των ομοσπονδιών, η δωρεάν διάθεση των κρατικών αθλητικών εγκαταστάσεων για τις Εθνικές ομάδες και την προπόνηση των αθλητών της προ-Ολυμπιακής ομάδας καθώς και της τέλεσης των πανελληνίων πρωταθλημάτων, ή θέματα που αφορούν το προσωπικό των ομοσπονδιών). Ε λοιπόν, καμία από τις προτάσεις μας αυτές δεν περιλαμβάνεται στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο!».

Περί ιδιωτικών χορηγίων
Με αποκορύφωμα της περίεργης στάσης που κράτησαν τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής της περίφημης διάταξης για τις ιδιωτικές χορηγίες. Ένα θέμα, για το οποίο απέσπασαν οι άνθρωποι της ΕΟΕ πολλές υποσχέσεις από τον Γιάννη Ανδριανό, ενώ κάποια στιγμή εξέφρασε την επιθυμία για άμεση επίλυση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
«Το τραγελαφικό είναι ότι βρίσκεται ακόμα στον αέρα και, αισίως συμπληρώνει ένα χρόνο, η διάταξη που, παρά τη θέληση και του ίδιου του πρωθυπουργού, δεν έχει μπορέσει ακόμα να περιληφθεί σε κάποιο νομοσχέδιο αλλά ούτε και σε αυτό! Ποιά διάταξη; Αυτή που θα επιτρέπει το αυτονόητο: Χρήματα που εξασφαλίζει η ΕΟΕ απο τη ΔΟΕ ή τις ευρωπαϊκές Ολυμπιακές επιτροπές ή και ιδιώτες χορηγούς να μπορεί να τα διαθέτει για την Ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών χωρίς να χρειάζεται τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που επιβάλλονται στα ΝΠΔΔ που μόνο καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες προκαλούν», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΟΕ.

Οι ενστάσεις του Καπράλου
Πάμε να δούμε και τις ενστάσεις όπως τις διατύπωσε ο Σπύρος Καπράλος.
Πρώτα για τη Φλόγα «Το άρθρο που αναφέρεται στην Ολυμπιακή Φλόγα, θα πρέπει να φύγει τελείως από το νομοσχέδιο. Μόνο προβλήματα μπορεί να μας δημιουργήσει με τη ΔΟΕ. Και κάποιος θα έπρεπε να έχει ενημερώσει τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή ότι η Φλόγα είναι κατοχυρωμένη από τη ΔΟΕ και η ΕΟΕ είναι ο θεματοφύλακας της».

Για τον ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και τις καταστατικές αλλαγές της «Το άρθρο που αναφέρεται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και χρειάζεται διευκρινήσεις, εκτός των άλλων για το ίδιο το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΟΕ. Ζητήσαμε με απόφαση της ολομελείας να προχωρήσουμε και να γίνει η ΕΟΕ ΝΠΙΔ, χωρίς να χάσουμε την αυτοδιοίκηση, την ανεξαρτησία στη διοίκηση και τη διαχείριση των περιουσιακών μας στοιχείων και παράλληλα να κατοχυρώσουμε το προσωπικό μας. Μην ξεχνάμε ότι η πολιτεία τα τελευταία χρόνια επιχορηγεί την ΕΟΕ με ποσά μικρότερα από το 50% των πόρων που έχει η ΕΟΕ εκτός Δημοσίου! Έχουμε δηλαδή το παράδοξο να έχουμε όλες τις δυσλειτουργίες του δημοσίου χωρίς τα πλεονεκτήματα αφού ούτε τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων μας δεν καλύπτει το κράτος».

Για τα κίνητρα στους αθλητές και την κατάργηση της μοριοδότησης «Δώσαμε μεγάλο αγώνα για να υπάρξουν εκ νέου κίνητρα, βέβαια μόνο για τα Ολυμπιακά αθλήματα και όχι γενικά για οποιαδήποτε ομοσπονδία έχει διεθνή αναγνώριση, ειδικά σήμερα που αυτά δεν συνεπάγονται οικονομικό βάρος και κόστος για την Πολιτεία. Γιατί να μην δώσουμε την ευκαιρία σε αυτούς τους λίγους, στους καλύτερους Έλληνες, νέους στην πλειοψηφία αθλητές με πολύ υψηλές διακρίσεις να μπαίνουν σε όποια Σχολή θέλουν καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων σε οποιαδήποτε σχολή και όχι μόνο στα ΤΕΦΑΑ. Αν δεν είναι ικανοί, δεν θα μπορέσουν να αποφοιτήσουν ποτέ. Ακόμα γιατί να καταργήσουμε τα μόρια από τους διακρινόμενος αθλητές στα πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα. Δεν θέλουμε σχολικό αθλητισμό;».

Για τα νέα δελτία υγείας και έξτρα έξοδα «Απαράδεκτη είναι και η καθιέρωση νέων εξόδων, όπως για παράδειγμα για θεώρηση δελτίου αθλητών, διατητών, προπονητών ή το παράβολο για σήμα αθλητικού φορέα, που απ’ όλους χαρακτηρίστηκαν στην προηγούμενη συνάντησή μας, “νέα χαράτσια”. Αντί να διευκολύνουμε τα σωματεία από τη γραφειοκρατία και το κόστος που συνεπάγεται αυτή, τα πνίγουμε οικονομικά. Σήμερα τα σωματεία δεν αντέχουν το κόστος ούτε των 1.000€ για αλλαγή του καταστατικού τους».

Για την άρνηση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να εντοπίσει τα προβλήματα του αθλητικού κινήματος και να τα επιλύσει «Όσον αφορά στις ομοσπονδίες, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά ή πρόβλεψη για διοικητικές/ λειτουργικές δαπάνες και μισθούς των υπαλλήλων. Επίσης, στον κλάδο των προπονητών ο νέος νόμος δημιουργεί προβλήματα εξισώνοντας επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων Πανεπιστημίων με αποφοίτους ΙΕΚ. Με τις διατάξεις δε περί σωματείων, φθάνει ακόμη και να καταργεί ομοσπονδία (γκόλφ) χωρίς να λαμβάνει υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν».

Για την προσπάθεια του νέου αθλητικού νομοσχεδίου να ανοίξει την πόρτα εξόδου σε πολλούς παράγοντες συλλόγων και ομοσπονδιών «Το νέο νομοσχέδιο δίνει την εντύπωση με άρθρα του ότι βασικό μέλημά του είναι η απαλλαγή από τις σημερινές διοικήσεις! Φτάνει στο σημείο να καταργεί και τις διοικήσεις των ερασιτεχνικών σωματείων, του κυττάρου του αθλητισμού και να διώξει ανθρώπους που προσφέρουν καθημερινά εθελοντική εργασία. Και επιβεβαιώνει την άγνοια από τον μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό των συντακτών του, οι οποίοι ζητούν 40.000 – 50.000 νέα πρόσωπα διοίκησης αθλητικών φορέων κάθε τέσσερα χρόνια…΄Οπως εισάγουν και το τερατούργημα της έκπτωσης από τη διοίκηση με απλή άσκηση ποινικής δίωξης και όχι μετά από παραπομπή. Αν υπάρχουν κακοί παράγοντες, είναι χρέος της πολιτείας να ελέγχει και να τιμωρεί. Είναι στο χέρι του εκάστοτε υπουργού, με τη συνδρομή και εισήγηση της ΕΟΕ, να μειώσει τις επιχορηγήσεις των ομοσπονδιών. Θα μπορούσε ενδεχομένως να περικόπτει σταδιακά την ετήσια επιχορήγηση εάν δεν διακρίνει προσπάθεια και διάθεση εξεύρεσης πρόσθετων μη κρατικών πόρων από τις ομοσπονδίες. Όχι όμως επειδή δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τη δουλειά της η πολιτεία, να επιδιώκει να διώξει τους ερασιτέχνες παράγοντες με αντιδημοκρατικές μεθόδους και νόμους».

Τί γίνεται από εδώ και πέρα
Ο πρόεδρος της ΕΟΕ πρότεινε την υποβολή αιτήματος στον Γιάννη Ανδριανό για παράταση στη δημόσια διαβούλευση ώστε να καταγραφούν όλες οι ενστάσεις και φυσικά οι προτάσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν καλά το αθλητικό κίνημα στην Ελλάδα. Για να μην αδικήσουμε εντελώς τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, πάντως, ο Σπύρος Καπράλος υπογράμμισε ότι κάποιες από τις διατάξεις που αφορούν στα επαγγελματικά αθλήματα, στη διαιτησία, στο ντόπινγκ, τη βία είναι ασφαλώς προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν θα δεχθούμε όμως με τίποτα τη συρρίκνωση και κρατικοποίηση του αθλητισμού με αντισυνταγματικές διατάξεις, αντίθετες με κάθε έννοια δικαίου και με τα διεθνή δεδομένα του αθλητισμού, που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη συμμετοχή Ελλήνων αθλητών σε αγώνες ή και την αποβολή των ομοσπονδιών μας από τα διεθνή φόρα. Γι’ αυτό λοιπόν είμαστε διατεθειμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά, μεθοδικά και αιτιολογημένα σε ό,τι βλάπτει τον ελληνικό αθλητισμό». Και κατέληξε με τη διαπίστωση: «Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι, μας περιμένει πολλή δουλειά»!

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/