Connect with us

INTERVIEW

Πρόεδρος νέας εποχής

Published

on

Αφού το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι, όπως υποστηρίζει ορθώς ο σοφός λαός, σύμφωνα με την κοινή λογική το ίδιο σημείο θα εκπέμπει και την ευωδία της θάλασσας όταν μιλάμε για… φρέσκο πράγμα. Αν το σκεπτικό μας μπορεί να σταθεί ως θεώρημα ή έστω και σαν δόγμα, οι άνθρωποι του βόλεϊ μπορούν να αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον του αθλήματος. Διότι πολύ απλά, το κεφάλι του αθλήματος δείχνει να αποπνέει υγεία. Συμπέρασμα που μόνο αβίαστα δεν βγαίνει, αλλά αντίθετα δένει απόλυτα με την αποδοχή του Αχιλλέα Μαυρομμάτη στη διεθνή αθλητική κοινότητα.

του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]

Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ είναι από τις 6 Δεκεμβρίου και επικεφαλής της βαλκανικής ένωσης του βόλεϊ, ενώ παράλληλα ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής στην επιτροπή της ευρωπαϊκής ενωσης για τις ευρωπαϊκές Ολυμπιακές επιτροπές.
«Είναι μεγάλη τιμή για μένα, διότι η ένωση των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών αυξάνει σταδιακά τις δράσεις της όπως αποδεικνύεται και από τη διοργάνωση των 1ων ευρωπαϊκών αγώνων τον επόμενο Ιούνιο στο Αζερμπαϊτζάν. Από την άλλη πλευρά, η επιτροπή της ευρωπαϊκής ένωσης είναι σημαντική διότι χειρίζεται θέματα που καθορίζουν τη σχέση με τον αθλητισμό. Δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο έπειτα από την επαναπροσέγγιση της ευρωπαϊκής ένωσης σε θέματα που απασχολούν τον αθλητισμό. Οπότε είναι μεγάλη η τιμή και φυσικά ακόμα μεγαλύτερη η ευθύνη», σκιαγραφεί ο Μαυρομμάτης την παρουσία του σε μία νεοσύστατη επιτροπή.

Ατζέντα θεμάτων, βέβαια, δεν υπάρχει. Η πρώτη συνεδρίαση, άλλωστε, προγραμματίζεται για τη χαραυγή του 2015, κάπου στα μέσα Γενάρη. Τόσο στην ΕΟΕ όσο και στην ένωση των ευρωπαϊκών Ολυμπιακών επιτροπών, όμως, γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του αθλητισμού μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον.
«Είναι καλό που έχουν μπει στην ευρωπαϊκή ενωση και άνθρωποι που μιλάμε την ίδια γλώσσα, όπως ο Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος ελπίζουμε πως θα βοηθήσει στην προώθηση των θεμάτων που απασχολούν το αθλητικό κίνημα σε όλη την Ευρώπη», εκφράζει την αισιοδοξία του ο Μαυρομμάτης.

Με την εκλογή του και στην προεδρία της βαλκανικής ένωσης, ο διακεκριμένος ποινικολόγος τρέχει από το βράδυ ως το πρωί. Αντιλαμβάνεται, όμως, ότι μόνο μέσα από σκληρή δουλειά μπορεί να ανακάμψει πλήρως το βόλεϊ.
«Για να καταλάβει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει, το βόλεϊ είναι δομημένο σε περιφερειακές ενώσεις. Μία αυτές είναι η βαλκανική, που κλείνει 18 χρόνια και αποτέλεσε μία από τις πρώτες που δημιουργήθηκαν στις τάξεις της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Εκφράζει την τάση αποκέντρωσης του αθλήματος, με στόχο την καλύτερη ανάπτυξή του. Η θέση του προέδρου, πάντως, είναι ετήσια και γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να πετύχουμε όσα οραματιζόμαστε. Ένα από τα στοιχήματα που έχουμε μπροστά μας είναι η διεξαγωγή ενός προκριματικού τουρνουά για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα under 16 και Under 17», εξηγεί και δεν κρύβει τη στενοχώρια του που άλλαξαν τα δεδομένα και μεταφέρθηκε στην Τουρκία η έδρα της βαλκανικής ένωσης που ήταν μόνιμα στην Αθήνα.

Έχει πολλά προβλήματα να λύσει ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης. Ακόμα και σε εθνικό επίπεδο, καθώς το βόλεϊ βίωσε την οικονομική κρίση νωρίτερα από τον υπόλοιπο αθλητισμό. Κρίση που διογκώθηκε και από την απουσία κάποιων σταρς, οι οποίοι θα τραβούσαν το άθλημα μπροστά.
«Η αλήθεια είναι ότι το 2010 το χρέος της ομοσπονδίας ανερχόταν στα 10 – 11 εκατ. ευρώ και, μάλιστα, με έσοδα που κυμαίνονταν από 6 έως 7 εκατ. ευρώ. Έπειτα από τέσσερα χρόνια, το χρέος έχει πέσει περίπου στα 6 εκατ. ευρώ αν και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 50-60% και έπεσαν στα 2 με 3 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο δείχνουμε μία εικόνα νοικοκυρέματος σε όλα τα επίπεδα», δηλώνει με πρόδηλη την υπερηφάνεια στη φωνή του. Έστω και αν πέρα από την εξυγίανση, το μεγάλο όνειρό του έχει να κάνει με την αγωνιστική ανάκαμψη της Εθνικής ομάδας.
«Βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση το βόλεϊ για κάποια χρόνια. Κυρίως για εσωτερικούς λόγους και διχασμούς. Η εσωστρέφεια διογκώθηκε και η απουσία μεγάλων παικτών δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Υπάρχουν, όμως, αισιόδοξα μηνύματα από την πορεία της Εθνικής μέσα στο 2014 παρά το γεγονός ότι περιμέναμε τις πρώτες επιτυχίες τον επόμενο χρόνο. Παράλληλα δικαιώνονται οι προσπάθειές μας από την επιστροφή μας στο παγκόσμιο λιγκ. Υπάρχουν, δηλαδή, οι προϋποθέσεις να δρέψουμε τους καρπούς νωρίτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Δημιουργούμε μία πολύ ισχυρή Εθνική ομάδα που έρχεται να προστεθεί στην αύξηση των ενεργών σωματείων, αλλά και των αθλητών σε όλες τις ηλικίες. Δείγματα υγείας που απορρέουν από τις προσπάθειες όλων. Από τους ανθρώπους των σωματείων που αφιερώνουν χρόνο και χρήμα. Από τους αθλητές που προσπαθούν και βελτιώνονται. Από τους Έλληνες προπονητές που διαρκώς επιμορφώνονται. Γενικά υπάρχει διάθεση για να ανέβει επίπεδο το βόλεϊ και νομίζω ότι πλησιάζουμε στην επίτευξη των στόχων μας».

Πέρα από την Εθνική ανδρών, σε καλό δρόμο βρίσκεται και το γυναικείο βόλεϊ. Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, μάλιστα, δηλώνει ιδιαίτερα αισιόδοξος.
«Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα για τις Ελληνίδες. Υπάρχουν στην ομοσπονδία πάνω από 30.000 δελτία. Αριθμός που επιβεβαιώνει την αγάπη για το βόλεϊ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διακρίσεις σε επίπεδο Εθνικών ομάδων. Σε επίπεδο νεανίδων αγγίξαμε το μετάλλιο, αλλά είμαι αισιόδοξος πώς θα έρθουν σύντομα σημαντικές επιτυχίες».

Μία από τις προτεραιότητες του Αχιλλέα Μαυρομμάτα είναι η διοργάνωση μίας φιέστας στο πλαίσιο του παγκόσμιου λιγκ. Με χρονικό ορίζονται τα μέσα Ιουνίου (17-20), ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ θέλει να δημιουργήσει κάτι μοναδικό που θα συμβάλει στην επικοινωνιακή προώθηση του βόλεϊ.
«Θέλουμε να γίνει σημείο αναφοράς για το άθλημα και για την Εθνική ομάδα. Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο και όνειρό μας είναι να γεμίσουμε ένα μεγάλο γήπεδο με κόσμο που θα αγκαλιάσει σε βάθος χρόνου το βόλεϊ και την Εθνική», προσθέτει και ο καθένας αντιλαμβάνεται τον ενθουσιασμό του για ένα εγχείρημα που μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στο άθλημα.

Μόνο που στις τελευταίες μέρες του 2014, ο Μαυρομμάτης έχει πέσει με τα μούτρα στα… νομικά. Ο καθείς στο είδος του και ο Αχιλλέας στην επιστήμη του. Ουσιαστικά, ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ αποτελεί τον συντάκτη των προτάσεων που κατέθεσε η ΕΟΕ για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο.
«Στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Να μηδενίζουμε. Στην περίπτωση του νόμου, όμως, χρειάζεται σύνεση και σοβαρή προσέγγιση. Να μη γινόμαστε ακραίοι. Είναι αλήθεια είναι ο αθλητισμός χρειάζεται ένα διαφορετικό νομικό πλαίσιο που να αντανακλά και να αποτυπώνει το κοινωνικό και αθλητικό γίγνεσθαι που έχει διαφοροποιηθεί από το 1999 που ψηφίστηκε ο προηγούμενος ολοκληρωμένος νόμος. Έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Οπότε χρειάζεται μία νομοθετική παρέμβαση. Γι’ αυτό και εμείς καταθέσαμε τις προτάσεις μας ως ΕΟΕ. Όχι εγώ όπως λανθασμένα θεωρείτε, αλλά όλοι μαζί μέσα από μία συνεργασία στην ολομέλεια. Μέσα στις επόμενες μέρες θα δημοσιεύσουμε και τις θέσεις μας, τις προτάσεις μας. Διότι έγινε μία προσπάθεια που αδικήθηκε από 4-5 λανθασμένες προσεγγίσεις σε σημαντικά θέματα του αθλητισμού. Εάν βγάλουμε αυτές από το τοπίο, ασφαλώς θα δούμε και θετικά πράγματα και έτσι μέσα από τις διορθώσεις μπορεί να βρεθεί το πλαίσιο που θα βοηθήσει τον αθλητισμό να μεταβεί ευκολότερα στην επόμενη μέρα», μας έδωσε ο Μαυρομμάτης το στίγμα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που πηγαίνει φουλ για το… συρτάρι.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της συζήτησης, εκείνο που καταλάβαμε ήταν ότι ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ δεν έχει χρόνο για τον εαυτό του. Κάτι που συμβαίνει μόνο με τους ικανούς ανθρώπους, οι οποίοι αναλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο φορτίο υποχρεώσεων επειδή έχουν αποδείξει πως μπορούν να φέρουν εις πέρας κάθε αποστολή. Μακάρι να αποτελεί και ο Μαυρομμάτης μέρος του κανόνα και όχι την εξαίρεση, διότι το βόλεϊ έχει ανάγκη έναν παράγοντα ντόμπρο, με ικανότητες και όραμα για να πάει μπροστά!

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!