Connect with us

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προεκλογικές αποσπάσεις με εμπλεκόμενους σε υποθέσεις ντόπινγκ στη λίστα

Published

on

Ο μηχανισμός των αποσπάσεων, δηλαδή των ανέξοδων προεκλογικών εξυπηρετήσεων, είναι ένα από τα κρυφά χαρτιά που παίζουν κάθε χρόνο οι ηγεσίες όλων των αθλητικών ομοσπονδιών για να ελέγχουν κατά βάση σωματεία και προπονητές και να εξασφαλίζουν την απαραίτητη στήριξη για την εκλογή τους ή παραμονή τους στην διοικητική ηγεσία.

Δεν κοστίζει τίποτα παρά μόνο φαιά ουσία για να βγουν οι κατάλληλοι συνδυασμοί στον καταρτισμό της λίστας, που θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους διοικούντες. Όπως προκύπτει κάθε χρόνο από τα στοιχεία των αποσπάσεων, υπάρχει μεγάλο αλισβερίσι και αδιαφάνεια όσον αφορά τις διαδικασίες και την επιλογή των ονομάτων που κάνει η κάθε διοίκηση ομοσπονδίας για να διαμορφώσει την τελική λίστα που στέλνει στα δύο αρμόδια υπουργεία (αθλητισμού και παιδείας) για έγκριση και υπογραφή αποκλείοντας όσους δεν ελέγχει ανεξαρτήτως τυπικών και ουσιαστικών προσόντων.

Έτσι και φέτος δεν είχαμε κάτι διαφορετικό τουλάχιστον στην πρώτη λίστα που λάβαμε γνώση και αφορά την ομοσπονδία του στίβου (ΣΕΓΑΣ). Αν υπήρχε αξιοκρατία και διαφάνεια στις διαδικασίες, οι προπονητές που θα έπρεπε να προταθούν στα αρμόδια υπουργεία για να τους δοθεί η σχετική απόσπαση, δεν θα έπρεπε να είναι περισσότεροι από επτά σε πρώτη φάση, καθώς ο αποκλειστικός λόγος που ειδικά το υπουργείο παιδείας συναινεί για να παρέχει αυτή την διευκόλυνση στους προπονητές, είναι για να συνεχίζουν να γυμνάζουν απρόσκοπτοι αθλητές υψηλού επιπέδου που διεκδικούν διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που κάθε σοβαρή και με δημοκρατικές διαδικασίες διοικούμενη ομοσπονδία οφείλει να θέτει, η λίστα με τα προτεινόμενα ονόματα που αν θέλει αποδέχεται το υπουργείο παιδείας, πρέπει να αποτελείται μόνο από γυμναστές που παρέχουν προπονητικό έργο στον υψηλό αθλητισμό και όχι σε τοπικό επίπεδο ψηφοθηρικών εξυπηρετήσεων. Γι αυτό και η λίστα του ΣΕΓΑΣ δεν θα έπρεπε να έχει αυτά τα 33 ονόματα, αφού πάρα πολλά δεν μπορεί να αιτιολογηθεί αξιοκρατικά για ποιό λόγο είναι στην λίστα των προτεινόμενων για απόσπαση.

Αν στον ΣΕΓΑΣ επέλεγαν να λειτουργήσουν αξιοκρατικά, θα έπρεπε να εισηγηθούν σε πρώτη φάση να δοθεί απόσπαση μόνο σε επτά προπονητές και σε δεύτερη φάση όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογικές διαδικασίες, να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες 10-15 αποσπάσεις που σχετίζονται με την κάλυψη λειτουργικών αναγκών της ομοσπονδίας, οι οποίες όμως θα αρχίσουν να υπάρχουν μετά τις εκλογές.

Όμως η πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν στα δύο υπουργεία είναι η λίστα των 33 ονομάτων που προώθησε ο ΣΕΓΑΣ με αρκετές παραπλανητικές αιτιολογίες. Σε αυτήν την λίστα βλέπουμε ονόματα προπονητών που οι περισσότεροι όχι απλά δεν γυμνάζουν πρωταθλητές, αλλά ούτε αθλητές σε κάποια από τις τρεις βασικές κατηγορίες (Α’, Β’, Γ’) του εθνικού σχεδιασμού, όπως επίςης είναι και ονόματα στελεχών της ομοσπονδίας που για την ώρα φέρεται να καλύπτουν λειτουργικές ανάγκες αν και δεν υπάρχουν διεθνείς δοργανώσεις, αλλά δεν αποκλείεται πολλοί από αυτούς να μην είναι καν στην ομοσπονδία μετά από 2-3 μήνες που θα γίνουν οι εκλογές και θα υπάρχει νέα διοίκηση (όποια και αν είναι αυτή), η οποία ενδεχομένως να κάνει διαφορετικές επιλογές. Γενικώς βλέπουμε μία στοχευμένη επιλογή ατόμων που συνδέεται άμεσα με την ψηφοθηρική στρατηγική των νυν διοικούντων.

Αυτό όμως που βγάζει… μάτι είναι η παρουσία προπονητών στη λίστα των αποσπάσεων, με ιστορικό σε υποθέσεις ντόπινγκ. Είναι απορίας άξιο πως ζητείται από το υπουργείο παιδείας, να παρέχεται διευκόλυνση σε προπονητές που έχουν τέτοιου είδους ιστορικό. Ένας από τους λόγους που η World Athletics κρατά τη ρωσική ομοσπονδία εκτός διοργάνωσεων είναι και αυτός. Η συνέχιση συνεργασίας με προπονητές που το όνομα τους έχει εμπλακεί σε υποθέσεις ντόπινγκ.

Όλα αυτά τη στιγμή που ο ΣΕΓΑΣ εξαίρεσε το Θωμά Κυριαζή από τη φετινή λίστα για το λόγο ακριβώς αυτόν που αναφέρουμε (ιστορικό ντόπιγκ). Ηθική a la carte…

Αν υπήρχαν αντικειμενικά κριτήρια…

Αν πάντως ήθελαν να εφαρμόσουν αντικειμενικά κριτήρια στην ομοσπονδία, απόσπαση σε πρώτη φάση τουλάχιστον θα έπρεπε να δικαιούνται μόνο οι εξής επτά προπονητές-καθηγητές φυσικής αγωγής (από αυτούς που αιτήθηκαν):

1. Ανδρέας Τσώνης (Κυριακοπούλου)
Ως γυμναστής που προπονεί αθλήτρια μέλος της Ολυμπιακής ομάδας με εξασφαλισμένη τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

2. Γιώργος Τσούγκος (Μπανιώτης), 3. Κωστής Παπαμαρκάκης (Φραντζεσκάκης), 4. Μανώλης Καραγιάννης (Πόλακ), 5. Παύλος Σκορδίλης (Καρύδη), 6. Θανάσης Δεληγιάννης (Τσινοπούλου)
Ως γυμναστές που προπονούν αθλητές που από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2020, βρίσκονται εντός 50άδας του World Ranking του αγωνίσματός τους (με το ελάχιστο 100 αξιολογημένους αθλητές στην παγκόσμια κατάταξη) και οι οποίοι είναι μέλη της προ-Ολυμπιακής ομάδας, καθώς έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να πετύχουν το όριο πρόκρισης και να ενταχθούν στην Ολυμπιακή ομάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

7. Γιάννης Δαγκόγλου (Παππά)
Ως γυμναστής που προπονεί αθλήτρια που από 1 Ιανουαρίου έως 30 Ιουνίου 2020, έχει αγωνιστεί και καταταχθεί στην πρώτη 10άδα αγώνα (μαραθώνιος Χιούστον) των κορυφαίων σειρών αγώνων στίβου και δρόμου της παγκόσμιας ομοσπονδίας Diamond League ή Gold Label Marathon, η οποία Παππά είναι μέλος της προ-Ολυμπιακής ομάδας και που το βασικότερο όλων, τον ερχόμενο Δεκέμβριο διεκδικεί με ρεαλιστικές πιθανότητες την απευθείας πρόκρισή της στο μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων και από τέλος Αυγούστου έως τέλος Νοεμβρίου θα κάνει το βασικό στάδιο της προ-Ολυμπιακής προετοιμασίας στην Ελλάδα!

Φυσικά υπάρχουν άλλοι 15 προπονητές που γυμνάζουν αθλητές πρώτης γραμμής (Α’, Β’, Γ’ κατηγορίας ή εντός 50άδας του World Ranking του αγωνίσματός τους), οι οποίοι όμως δεν δικαιούνται απόσπασης, καθώς είτε είναι αλλοδαποί, είτε συνταξιούχοι, είτε αδιόριστοι, είτε δεν αιτήθηκαν απόσπαση καθώς δεν την επιθυμούν λόγω άλλης καριέρας και αυτοί είναι οι εξής:

Μιτς Κρίερ (Στεφανίδη), Δημήτρης Κυτέας (Φιλιππίδης), Γκιόργκι Πομάσκι (Τεντόγλου), Δημήτρης Βασιλικός (Παπαχρήστου), Παναγιώτης Συμεωνίδης (Καραλής), Ναπολέων Κεφαλόπουλος (Ντρισμπιώτη, Παπαδοπούλου), Αλέξανδρος Παπαδημητρίου (Αναστασάκης, Σκαρβέλη), Μπάμπης Σδρόλας (Δουβαλίδης), Ηλίας Γκαραβέλας (Παπαμιχαήλ), Δημήτρης Ευαγγελόπουλος (Πεσιρίδου), Ιωάννα Σιώμου (Γκούσιν), Αριστείδης Βισκαδουράκης (Ειρ.Βασιλείου), Δημήτρης Σιούντρης (Τσιάμης), Μάκης Πάντος (Κολοκυθά), Βαγγέλης Μεγαλοοικονόμου (Χρυσανθόπουλος).

Η προτεινόμενη λίστα του ΣΕΓΑΣ στα δύο υπουργεία για απόσπαση με σειρά αξιολόγησης από την ομοσπονδία:

1. Κουτσιώρας (Λάρισα)
2. Αποστολόπουλος (Πάτρα)
3. Χρυσοστομίδης (Θεσσαλονίκη)
4. Γκόγκας (Αθήνα)
5. Ματάκης (Αθήνα)
6. Χαλβατζάρας (Αθήνα)
7. Χατζηβασιλείου (Γιαννιτσά)
8. Πλάτωνας (Ιωάννινα)
9. Τσούγκος (Μπανιώτης)
10. Τσώνης (Κυριακοπούλου)
11. Καραγιάννης (Πόλακ)
12. Ηλίας (Μέγαρα)
13. Παπαμαρκάκης (Φραντζεσκάκης)
14. Σκορδίλης (Καρύδη)
15. Χατζηαναστασιάδης (Ερμιόνη/Αργολίδα)
16. Κοροσίδης (Πτολεμαϊδα)
17. Προβατάς (Αθήνα)
18. Κουτσογιαννόπουλος (Αθήνα)
19. Μαντζόλης (Κατερίνη)
20. Γερακός (Αθήνα)
21. Δεληγιάννης (Καρδίτσα)
22. Κελεπούρης (Βέροια)
23. Κοντός (Μυτιλήνη)
24. Κουμπούρας (Λαμία)
25. Γωνιωτάκης (Ιεράπετρα)
26. Πάκου (Αθήνα)
27. Μπορνιβέλι (Πάτρα)
28. Δημητριάδου (Έδεσσα)
29. Κοτσίδης (Θεσσαλονίκη)
30. Βαρυτιμίδης (Κατερίνη)
31. Καρούζος (Αθήνα)
32. Ραφαηλάκης (Άγιος Νικόλαος)
33. Λώλης (Ιωάννινα)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/