Connect with us

MONEY

Προσλάβετε έναν αθλητή!

Published

on

Θυμάστε το παλιό διαφημιστικό σλόγκαν της εταιρείας πετρελαιοειδών ESSO που έλεγε «Βάλτε έναν τίγρη στη μηχανή σας»; Αυτήν ακριβώς τη συμβουλή δίνει ο Aμερικανός επιχειρηματίας Ντέιβιντ Κ. Γουίλιαμς, ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας “Fishbowl” (γυάλα για ψάρια), η οποία έχει την έδρα της στην πόλη Όρεμ της Γιούτα των Η.Π.Α. και είναι η κορυφαία στην παραγωγή και εμπορία λογισμικού μηχανοργάνωσης εταιρειών. Βέβαια, όπου… ‘τίγρης’ αντικαταστήστε με ‘αθλητής’, γιατί αυτό ακριβώς είναι το μυστικό επιτυχίας της εταιρείας: Προσλαμβάνει (κυρίως) ανθρώπους που αθλούνται!

του Νίκου Κούδα
[email protected]
follow me @nkoudas

Όντας και ο ίδιος αθλητής (μπόντι-μπίλντινγκ, κολύμβηση, ποδηλασία) και λάτρης της εξοχής, ο Γουίλιαμς έγραψε πρόσφατα ένα άρθρο στο διάσημο περιοδικό «Φορμπς», στο οποίο εξηγεί τους λόγους για τους οποίους προτιμάει να συνεργάζεται με ανθρώπους που μισούν τον καναπέ, την καθιστική ζωή και το τζανκ φουντ! Κι όχι μόνο αυτό, αφού η προσήλωση της εταιρείας στον αθλητισμό, την υγιεινή ζωή και τη σωστή διατροφή αποδεικνύεται και με την ύπαρξη ενός εξειδικευμένου προγράμματος με την… προβλεπόμενη ονομασία “Fishbowl FIT”.

«Στην εταιρεία μας ψάχνουμε διαρκώς να βάλουμε στο ρόστερ μας ‘αθλητές’. Δεν το εννοώ απαραίτητα με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αν και όπως αποδεικνύεται οι περισσότεροι από τους εργαζομένους μας είναι κανονικοί αθλητές – το προσωπικό μας περιλαμβάνει έναν τριαθλητή επιπέδου εθνική ομάδας και ακόμη αρκετούς μαραθωνοδρόμους, ποδηλάτες, ποδοσφαιριστές, μπασκετμπολίστες και φανατικούς του CrossFit», επισημαίνει ο Γουίλιαμς στο άρθρο του.
Και αυτό ακριβώς εννοεί ο Γουίλιαμς όταν συμβουλεύει τις εταιρείες να προτιμούν υποψήφιους προς πρόσληψη που είναι αθλητές: να αναζητούν ανθρώπους με αθλητικά χαρακτηριστικά και ικανότητες, που τους καθιστούν πραγματικά «λαυράκια» στην αγορά εργασίας. Αυτός είναι ο εξάλογος του καλού εργαζόμενου:

Οι 6 λόγοι για να προσλάβετε έναν αθλητή:

01.
Εκτελούν την εργασία τους δυναμικά, ακούραστα και παρά τις όποιες αντιξοότητες, μέχρι να τη φέρουν σε πέρας
Οι αθλητές είναι επίμονοι και πεισματάρηδες – δεν τα παρατάνε ποτέ (ή έστω σπανίως). Επίσης χαρακτηρίζονται από πειθαρχία στη δουλειά τους και από επιμονή στον πόνο, άρα είναι πειθαρχημένοι.

02.
Πετυχαίνουν τον στόχο τους
Αν ένας δρόμος είναι κλειστός, οι αθλητές θα βρουν άλλο μονοπάτι προς την επιτυχία. Αν η φυσική τους δύναμη τους εγκαταλείψει, θα μάθουν να λειτουργούν εξυπνότερα, άρα με το μυαλό, όχι τους μύες. Μαθαίνοντας πώς να γίνονται πιο αποτελεσματικοί, μαθαίνουν να εξοικονομούν ενέργεια.

03.
Αναπτύσσουν νέες δεξιότητες
Οι αθλητές δεν μένουν μόνο στις ικανότητες που ήδη έχουν (ταχύτητα, δύναμη, σωστό συντονισμό), αλλά προσαρμόζονται και σε ξένα προς αυτούς περιβάλλοντα, αναπτύσσοντας και προσθέτοντας καινούρια «όπλα».

04.
Είναι ευρηματικοί επιχειρηματίες
Πολλοί από τους αθλητές έχουν ήδη ή γρήγορα αναπτύσσουν επιχειρηματικό πνεύμα. Σε αυτό τους βοηθάει ο στρατηγικός τρόπος σκέψης που διαθέτουν, ο οποίος τους βοηθάει να βλέπουν τη «μεγαλύτερη εικόνα» πίσω από ένα εταιρικό πρότζεκτ, καθώς και τους μακροπρόθεσμους στόχους.

05.
Μοχθούν για να πετύχουν ισορροπία στη ζωή
Ο καλός αθλητής ξέρει ότι το πολύ τζανκ φουντ, οι καταχρήσεις και ο κακός ύπνος δεν κάνουν καλό – όχι μόνο στο σώμα τους, αλλά και στην υγεία και τη σωστή απόδοση της εταιρείας τους. Ο καλός αθλητής γνωρίζει και σέβεται τους νόμους της αρμονίας σε κάθε τομέα της ζωής: ενέργεια, υγεία, ύπνος, διατροφή. Έτσι, μπορεί να τους εφαρμόσει με ευκολία και στο εργασιακό του περιβάλλον, κατακτώντας ευκολότερα την επιτυχία.

06.
Είναι ομαδικοί και συνεργάζονται πιο εύκολα
Οι αθλητές ξέρουν τι θα πει συνεργασία και ομαδική δουλειά. Άρα, μπορούν να προσαρμόζονται με άνεση σε πολυπρόσωπα σχήματα και να παίρνουν από τον κάθε συνεργάτη τους ό,τι καλύτερο διαθέτει από πλευράς ταλέντων και ικανοτήτων. Και το σημαντικότερο: ξέρουν να παραμερίζουν τον εγωισμό τους προς όφελος του συνόλου.

Όμως ο Γουίλιαμς κράτησε τη σημαντικότερη συμβουλή για το τέλος: «Πολλοί από τους καλύτερους συνεργάτες μου, δεν ήξεραν καν ότι είναι γεννημένοι αθλητές. Και αυτό είναι το νόημα. Τους καλύτερους αθλητές δεν είναι απαραίτητο ότι τους ανακαλύπτεις έτοιμους – τους εκπαιδεύεις…».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/