Στο τέλος της φετινής χρονιάς ο Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν έχει θέσει ήδη το στόχο για την επόμενη που δεν είναι άλλος από την κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ στα 1.500μ κυνηγώντας το απλησίαστο 3:26.00 του σπουδαίου Μαροκινού δρομέα Χισάμ Ελ Γκερούζ.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης των 5.000μ, Γιάκομπ Ινγκεμπρίγκτσεν (Νορβηγία), ολοκλήρωσε την σεζόν του για το 2024 και πλέον οργανώνει εκείνη του 2025. Μίλησε σε νορβηγικό μέσο για την επιθυμία του να καταρρίψει μέσα στην επόμενη χρονιά το παγκόσμιο ρεκόρ των 1.500μ, αλλά και για το τι χρειάζεται για να τα καταφέρει.
Τον Ιούλιο στο ντάιαμοντ λιγκ του Μονακό σημείωσε νέο ρεκόρ Ευρώπης, κατεβαίνοντας το 3:27 και καταγράφοντας 3:26.73. Η επίδοση που στοχεύει είναι κάτω από το 3:26.00, όσο είναι δηλαδή το ρεκόρ του Χισάμ Ελ Γκερούζ (Μαρόκο), το οποίο είχε καταγράψει το 1998 στο στάδιο Ολίμπικο της Ρώμης. Το καλύτερο μίτινγκ για να εξασφαλίσει μία γρήγορη επίδοση είναι το ντάιαμοντ λιγκ και για αυτό κοιτάζει το ημερολόγιό του για να βρει πιο από όλα βολεύει καλύτερα: «Κοιτάζω τις ημερομηνίες και επειδή η νέα σεζόν είναι ελαφρώς διαφορετική, με νέα δομή στο πρόγραμμα του ντάιαμοντ λιγκ, πιστεύω ότι το Μονακό είναι η καλύτερη περίπτωση».
Αυτό που θα καθορίσει την κούρσα είναι ο ρυθμός και οι «λαγοί» που θα τον δώσουν. Η αναζήτησή τους και η παρουσία τους στον αγώνα δεν θα είναι εύκολη: «Το πιο σημαντικό για μένα για να καταφέρω να καταρρίψω το παγκόσμιο ρεκόρ είναι ο αθλητής που θα δώσει τον ρυθμό. Χρειάζομαι έναν από τους οκτώ καλύτερους στον κόσμο για να ρυθμίσω τον αγώνα. Και αυτό απαιτεί χρήματα. Αν τρέξουν πίσω μου στον αγώνα, θα κάνουν έναν απίστευτο χρόνο. Οπότε προτιμούν να έχουν την επίδοση παρά να δώσουν τον ρυθμό. Κανένας από αυτούς δεν θέλει να το κάνει, οπότε πού μας οδηγεί αυτό»;
Είναι διατεθιμένος ο Γιάκομπ να δώσει ο ίδιος ένα μεγάλο ποσό και για την ακρίβεια 1 εκατομμύριο κορόνες Νορβηγίας (85.000 ευρώ) για την εξασφάλιση ενός γρήγορου αθλητή ως «λαγό»; Η απάντηση που δίνει στον δημοσιογράφο είναι η εξής: «Νομίζω ότι οι περισσότεροι από αυτούς θα το έκαναν για αυτό το ποσό. Μέρος του προβλήματος είναι όμως ότι θα πετάξουμε τα χρήματά μας εάν έχει αντίθετο άνεμο. Γιατί τότε δεν θα βγει η τακτική. Έτσι ίσως γίνει μια προσπάθεια στο Παρίσι και μια στο Μονακό».