Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ψέμα στο ψέμα, Νίλσον ή Σακοράφα;

Published

on

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Άντονι Νίλσον και η Σοφία Σακοράφα. Μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα ή να αναρωτηθείτε ποιός είναι ο Νίλσον. Πρόκειται για σκοτσέζο θεατρικό σκηνοθέτη και συγγραφέα, ο οποίος αποτελεί τον κύριο εκφραστή της θεατρικής σχολής «Θέατρο στα μούτρα σου», η οποία εμφανίστηκε γύρω στα ’90ς.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]

Για να μπαίνουμε όμως στο θέμα μας, ένα από τα πιο δημοφιλή και πολυπαιγμένα έργα του Νίλσον παγκοσμίως, είναι το γνωστό σε όλους μας και στην Ελλάδα «Ψέμα στο ψέμα». Και μετά από όσα συνέβησαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Σοφία Σακοράφα είναι όχι απλά φανατική θαυμάστρια του Άντονι Νίλσον, αλλά μάλλον και μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες του έργου του «Ψέμα στο ψέμα».

Συγνώμη που σας βάζω “μέσα” σε θεατρικές αίθουσες για ένα αθλητικό θέμα, αλλά με όλα τα τραγελαφικά που συμβαίνουν και καταγράφονται στις συνεδριάσεις του ΣΕΓΑΣ, τις οποίες όπως ομολογούν όσοι εργάζονται στη Συγγρού σκηνοθετεί και διευθύνει ο συντονιστής της κεντρικής επιτροπής του ΜεΡΑ25 Κωνσταντίνος Μπιτσάνης με βασικούς πρωταγωνιστές την Σοφία Σακοράφα, τον Γιώργο Γιατρουδάκη, τον Σωτήρη Κυρανάκο και τον Στέφανο Ματάκη, δεν βρίσκω καλύτερο τρόπο να περιγράψω την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η ιστορικότερη αθλητική ομοσπονδία της χώρας.

Μπιτσάνης, ο «σκιώδης» πρόεδρος

Ο «σκιώδης» πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ είναι πίσω από κάθε σκεπτικό, επιλογή, εισήγηση και απόφαση της διοίκησης Σακοράφα. Ναι, ο Μπιτσάνης, το Νο2 ηγετικό στέλεχος στο κόμμα Βαρουφάκη, που από την 1η Απριλίου έχει εγκατασταθεί στη Συγγρού και χειρίζεται όλα τα θέματα της ομοσπονδίας. Αν και εκτός αθλητικής πραγματικότητας και γνωστικού πεδίου, ο Μπιτσάνης είναι ο ιθύνων νους της διοίκησης Σακοράφα στο ΣΕΓΑΣ, είναι αυτός που μετέφερε την πολιτική Βαρουφάκη στο στίβο και έτσι εξηγούνται τα συνεχή λάθη που υποπίπτει η σύντροφός του, λάθη που εκθέτουν ανεπανόρθωτα την πρόεδρο ερμηνεύτρια-θαυμάστρια του Άντονι Νίλσον, λάθη που δυστυχώς πληρώνουν τα σωματεία, οι προπονητές και οι αθλητές.

Η αλήθεια είναι πως η χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ αναμενόταν να είναι σύντομη και διαδικαστική, αφού το μόνο θέμα που ήθελε να περάσει η Σακοράφα ήταν η περικοπή της αξιολόγησης και οικονομικής ενίαχυσης των σωματείων του 2020 και μάλιστα χωρίς τυμπανοκρουσίες, καθώς λόγω των πολύ μεγάλων απωλειών που μετράει σε σωματεία, αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση των μελών της Αναγέννησης που σε όλα τα συμβούλια από τον περασμένο Οκτώβριο το έθεσαν ως κυρίαρχο ζήτημα.

Βέβαια και πάλι η αξιολόγηση βγήκε με 40% περικοπή στο οικονομικό σκέλος και με έναν αδιαφανή μηχανισμό, βάση του οποίου από τα 500.000 ευρώ μόνο τα 305.000 θα δοθούν στα σωματεία, όμως το θέμα που επί μιάμιση ώρα απασχόλησε το χθεσινό συμβούλιο στο οποίο ακούστηκαν απίθανα πράγματα από την ηγετική ομάδα της διοίκησης Σακοράφα, δεν ήταν άλλο από τη διοργάνωση του βαλκανικού πρωταθλήματος βάδην, ένα θέμα που δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη και που εντελώς ξαφνικά βγήκε από το συρτάρι της προέδρου για να περάσει στα κρυφά…

Όχι της Σακοράφα στην Επίδαυρο

Το βαλκανικό πρωτάθλημα βάδην είναι μία διοργάνωση που αρχικά διεκδικούσε η Τουρκία, όμως εδώ και έξι μήνες τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ από το Ναύπλιο, η Κωνσταντίνα Ρετσινά και ο Γιάννης Μπόλλας, είχαν πάρει την πρωτοβουλία και συσπειρώνοντας σωματεία, φορείς και επιχειρηματίες της Αργολίδας, με συνδιοργανωτές τα τοπικά σωματεία ΑΣ Αργολίδας, ΓΕ Αργολίδας, ΣΔΥ Αργολίδας και την στήριξη της περιφέρειας Πελοποννήσου και του δήμου της Επιδαύρου, συνέβαλαν στην ανατροπή δεδομένων και από τον περασμένο Οκτώβριο η διοργάνωση ήρθε στην Ελλάδα.

Ακολούθησε ένα τετράμηνο που ο ενθουσιασμός του νεοεκλεγμένου μέλους στο ΔΣ Κωνσταντίνας Ρετσινά σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία του Γιάννη Μπόλλα, έφεραν αποτελέσματα έχοντας εξασφαλισμένη και κατατεθειμένη την πλήρη χρηματοδότηση του πρωταθλήματος από την οργανωτική επιτροπή χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στο ΣΕΓΑΣ.

Η Επίδαυρος ήταν η μοναδική υποψηφιότητα για την διοργάνωση του βαλκανικού πρωταθλήματος βάδην και όλη η τοπική κοινωνία ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Λογάριαζαν όμως χωρίς την Σακοράφα καθώς επί 4 μήνες η πρόεδρος – όπως παραδέχθηκε και ενώπιον του ΔΣ – έκανε τα αδύνατα και δυνατά για να φέρει άλλη υποψηφιότητα απέναντι στην Επίδαυρο, ώστε να αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας διεθνής διοργάνωσης στην περιφέρεια και μάλιστα σε μία εμβληματική περιφερειακή πόλη της Ελλάδας.

Τελικά τα κατάφερε και μόλις 2 ημέρες πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, στις 21 Φεβρουαρίου δηλαδή, η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε επιστολή από τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν εντεταλμένο αθλητισμού Γλυφάδας Περικλή Δορκοφίκη, που δεσμεύτηκε να αναλάβει την διοργάνωση καλύπτοντας όλα τα έξοδα. Μία λεπτή αλλά πολύ ουσιαστική λεπτομέρεια, που αποκαλύφθηκε μετά από επιμονή του Αλέξη Αλεξόπουλου, ο οποίος στρίμωξε τη Σακοράφα αναγκάζοντάς την να διαβάσει την περιβόητη επιστολή. Και ως δια μαγείας η επιστολή της Γλυφάδας δεν ανέφερε πουθενά κανένα ποσό. Τίποτε για τα 30.000 ευρώ που επί μία ώρα απαιτούσε η πρόεδρος να καταθέσει η Επίδαυρος.

Και παρόλο η Επίδαυρος εμφανίστηκε με εγγυημένα 30.000 ευρώ, η Σακοράφα έδινε μάχη επί μιάμιση ώρα για να πάρει τη διοργάνωση από την Επίδαυρο που την είχε στην αναμονή εδώ και 4 μήνες και χωρίς να υπάρχει πουθενά εγγύηση από το δήμο Γλυφάδας για κάλυψη τουλάχιστον 30.000 ευρώ. Φυσικά και πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική της ομοσπονδίας που την έχουμε συναντήσει κι άλλες φορές στο παρελθόν στο πλαίσιο της αδιαφάνειας που διακατέχει την διοίκηση Μπιτσάνη-Σακοράφα.

Τα κατά συρροή ψέματα των προεδρικών

Σε αυτήν την μιάμιση ώρα φυσικά όπου εναντιώθηκαν στην υποψηφιότητα της Επιδαύρου όσο περισσότερο μπορούσαν και οι επαρχιώτες (λόγω προέλευσης) Γιατρουδάκης, Λιούμπας, Μυστακίδης, Παχατουρίδου, Πετσούλας και ως συνήθως ο αθηναίος Δημάκος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ειπώθηκαν αμίμητα ψέματα και χάθηκε η μπάλα στην ομάδα Σακοράφα σε βαθμό που ο Μπιτσάνης θα άρχισε να ανησυχεί για την πλούσια κόμη του.

Μεταξύ άλλων ακούστηκε η Σακοράφα να λέει και να τονίζει με στόμφο παρουσιάζοντας την πρότασή της για την Γλυφάδα «δεν έχω κανένα προσωπικό ενδιαφέρον, δεν είναι η περιφέρεια που εκλέγομαι», κάτι που τους άφησε άφωνους όλους αλλά δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο από τον καλό γνώστη των θεμάτων Στέλιο Δημότσιο, ο οποίος την εξέθεσε λέγοντας «κυρία πρόεδρε εγώ διαβάζω στο βιογραφικό σας στη Βουλή πως έχετε εκλεγεί βουλευτής στο Β’ 3 Νότιο Τομέα Αττικής, εκεί δηλαδή όπου είναι οι δήμοι Γλυφάδας, Αλίμου, Π.Φαλήρου, κλπ., άρα είναι η Γλυφάδα είναι η περιοχή σας…».

Η πρόεδρος τα… έχασε και «πέταξε» ένα «κύριε Δημότσιο δεν πρόκειται να ξανακατέβω εκεί αν θέλετε να ξέρετε». Μετά από αυτό ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αν υπάρχει ποτέ αλήθεια στα λεγόμενα. Να ‘ταν όμως μόνο αυτό…

Είχαμε όμως και τον Κυρανάκο να περιγράφει με απολυτότητα πως το επίσημο ξενοδοχείο της ομοσπονδίας είναι το Grand Hyatt και δεν μπορεί να εμφανιστεί άλλο ξενοδοχείο σε διοργάνωση που εμφανίζεται το λογότυπο του ΣΕΓΑΣ και γι αυτό υπάρχει πρόβλημα με την Επίδαυρο, και από την άλλη όταν εμφανίζεται το μέλος του ΔΣ Νίκος Τσώνης να κάνει την αυτονόητη ερώτηση αν το Hyatt θα χρησιμοποιηθεί για το βαλκανικό, είχαμε να παρεμβαίνει ανάστατη η πρόεδρος και να διαψεύδει τον Κυρανάκο τονίζοντας πως δεν μπορεί να γνωρίζει και πως δεν της πέφτει λόγος ποιό ξενοδοχείο θα χρησιμοποιηθεί για το βαλκανικό, γιατί αυτό είναι απόφαση του δήμου Γλυφάδας και δεν μπορεί να του υποδείξει ξενοδοχείο.

Τελικά υπάρχει καμία αλήθεια σε όλα αυτά που ειπώθηκαν από την προεδρική ομάδα; Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ ο δήμαρχος Γλυφάδας δεν έδωσε ποτέ έγκριση να βγουν από το ταμείο του δήμου 30.000 ευρώ για να πάνε στο ΣΕΓΑΣ. Γι αυτό και άφησε τον Δορκοφίκη να χειριστεί το θέμα με Μπιτσάνη-Κεντέρη-Κυρανάκο και να εγγυηθεί κάλυψη όλου του ποσού που είναι πολύ λιγότερο και από τα 20.000 ευρώ όπως λένε οι Γλυφαδιώτες. Θα έχουμε όμως και συνέχεια…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/