Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Ψέμματα και αλήθειες περί πιστοποιημένων εγκαταστάσεων στίβου στην Ελλάδα

Published

on

Χθες στην ΕΟΕ ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε σεμινάριο για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων. Ένα σεμινάριο όπου στα 10 λεπτά που διήρκησε η τοποθέτηση της προέδρου του ΣΕΓΑΣ, υπήρξε παραπληροφόρηση καθώς τα επίσημα στοιχεία εκθέτουν τη Σοφία Σακοράφα.

Ο ΣΕΓΑΣ είναι μια αθλητική ομοσπονδία που δε διαθέτει τεχνική υπηρεσία για να μπορεί να τοποθετείται επί κατασκευαστικού. Για το λόγο αυτό κλήθηκε στο σεμινάριο ως κεντρικός ομιλητής εξωτερικός συνεργάτης της World Athletics. Ωστόσο, στο χαιρετισμό που απηύθυνε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα στο ξεκίνημα του σεμιναρίου, ειπώθηκαν πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ψέμμα 1ο

ΣΑΚΟΡΑΦΑ: «Η Ελλάδα σήμερα στερείται έστω και ενός πιστοποιημένου ανοιχτού σταδίου στίβου και αυτό δεν οφείλεται σε απλές ίσως παραλείψεις, αλλά σε πλήρη απουσία ευθύνης της πολιτείας καταρχάς να συντηρήσει τουλάχιστον τα στάδια που φτιάχτηκαν ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές, που θα επέτρεπαν ίσως να είναι στη διάθεση των πολιτών, και της ομοσπονδίας φυσικά σήμερα».

Η αλήθεια:

Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, στις 2 Δεκεμβρίου ανανέωσε τη λίστα των πιστοποιημένων σταδίων (θα τη βρείτε εδώ) και σε αυτήν περιλαμβάνονται στην Κλάση 1 τρία ελληνικά στάδια από τα οποία μόνο το ένα (ΟΑΚΑ) δεν είναι λειτουργικό αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως τα άλλα δύο (Καυταντζόγλειο και δημοτικό Ρεθύμνου «Γάλλος») μπορούν να φιλοξενήσουν αγώνες. Επίσης η Ελλάδα διαθέτει άλλα δύο στάδια στην Κλάση 2 (Παγκρήτιο και δημοτικό Σερρών) που και τα δύο είναι λειτουργικά. Οπότε καταρρίπτεται ο ισχυρισμός της προέδρου του ΣΕΓΑΣ ότι η Ελλάδα διαθέτει μόνο ένα πιστοποιημένο στάδιο.
Παρεμπτιπτώντος, ένας πολίτης δε χρειάζεται πιστοποιημένο στάδιο για να αθληθεί. Δε συμμετέχει σε κανένα ranking ούτε κυνηγά την επίτευξη ορίου για παγκόσμιο ή ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Άλλο πρωταθλητισμός και άλλο μαζικό αθλητισμός.

Ψέμμα 2ο

ΣΑΚΟΡΑΦΑ: «Το τραγικότερο όμως είναι η άγνοια της πολιτείας για τις διεθνείς προδιαγραφές κατασκευής σταδίων, με αποτέλεσμα στην διάρκεια αυτών των 20 ετών να έχουν κατασπαταληθεί ποσά για την ανακατασκευή ή και κατασκευή σταδίων τα οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα κατέστησαν ακατάλληλα προς χρήση».

Η αλήθεια:

Δεν έχει οδηγήσει η άγνοια της Πολιτείας σε έλειψη πιστοποίησης σταδίων όπως το Παμπελοποννησιακό και το Πανθεσσαλικό. Την ευθύνη για την πιστοποίηση την έχει ο ιδιοκτήτης του σταδίου, στις συγκεκριμένες περιπτώσεις οι δήμοι των Πατρέων και του Βόλου οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν ένα παράβολο 10.000 ευρώ για να πάρουν την πιστοποίηση της Κλάσης 1 ενώ το συνολικό κόστος με τις εκθέσεις φτάνει στα 20.000 ευρώ. Γιατί δεν το κάνουν, αυτό είναι κάτι που πρέπει να απαντηθεί από τους ίδιους. Στον ΣΕΓΑΣ το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό γιατί από την ομοσπονδία έφυγε η επιστολή προς τη ΓΓΑ και τις τεχνικές υπηρεσίες περιφερειών και δήμων που το αναφέρουν. Για το στάδιο Αλκαζάρ που ανακαινίζεται για το στίβο και είναι υπό την επίβλεψη του Στέλιου Δημότσιου (με την ιδιότητα του μηχανικού και όχι του παλαιού πρωταθλητή) έχουν γίνει οι ενέργειες για να λάβει την πιστοποίηση μόλις το έργο ολοκληρωθεί.

Η επιστολή του ΣΕΓΑΣ:

Ψέμμα 3ο

ΣΑΚΟΡΑΦΑ: «Φτάσαμε σήμερα λοιπόν να αναγκαστούμε σαν ομοσπονδία να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να ενημερώσουμε όλους τους εμπλεκόμενους, στην διαδικασία ανακατασκευής και κατασκευής σταδίων για τις υποχρεωτικές διεθνείς προδιαγραφές, που πρέπει να ισχύσουν ώστε να έχουμε πιστοποιημένα στάδια ώστε να αποφύγουμε τον κίνδυνο να μην αναγνωρίζονται πλέον οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών μας στα εθνικά μας πρωταθλήματα, αλλά και στα διεθνή μίτινγκ που γίνονται στη χώρα μας. Σημειώνω με ιδιαίτερη έμφαση και αγωνία, ότι και πάλι αντιμετωπίζουμε αυτό το φαινόμενο την τελευταία στιγμή, μιας και η παγκόσμια ομοσπονδία έχει πάρει απόφαση να μην αναγνωρίζεται καμία επίδοση σε μη πιστοποιημένα στάδια από το 2023 και μόνο σιωπηλά και ατύπως, παρατείνει αυτή την απαίτηση μέχρι 1/1/24».

Η αλήθεια:

Η μοναδική φορά που δεν αναγνωρίστηκε επίδοση από την παγκόσμια ομοσπονδία τα τελευταία χρόνια, οφείλεται σε γκάφα του ΣΕΓΑΣ (της προηγούμενης διοίκησης) και αφορά στο παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων της Ελίνας Τζένγκο στα Ιωάννινα. Ο ΣΕΓΑΣ δεν κάλεσε τον τότε ΕΣΚΑΝ, δεν έγινε ντόπινγκ κοντρόλ και αυτή τη στιγμή έχουμε το παράδοξο, το πανελλήνιο ρεκόρ νεανίδων να είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο παγκόσμιο ρεκόρ καθώς ο ΣΕΓΑΣ έσπευσε να αναγνωρίσει το ρεκόρ ως πανελλήνιο.
Ποιοι όμως είναι οι αγώνες στην Ελλάδα που δίνουν βαθμούς ranking και ποια στάδια τους φιλοξενούν;
Το πανελλήνιο πρωτάθλημα δίνει τους περισσότερους βαθμούς. Πέρσι έγινε (και θα γίνει πάλι το 2023 όπως φαίνεται) στο πιστοποιημένο Καυτανζόγλειο.
Στην κατηγορία silver είναι το Athens Street Pole Vault και το Fly Olympia που είναι street event (εκτός σταδίου) και το γκαλά της Φιλοθέης που είναι special event καθώς το στάδιο δε διαθέτει 400αρα πίστα.
Από κει και πέρα υπάρχουν στην κατηγορία bronze τα Βενιζέλεια και τα Δρόμεια όπου τα στάδια είναι δημοτικά και οι δήμοι πρέπει να πληρώσουν για να πάρουν τη πιστοποίηση και υπάρχει και το μίτινγκ αλμάτων στην Καλλιθέα που επίσης είναι special event.
Παπαφλέσσεια και Βεργώτεια σε Καλαμάτα και Αργοστόλι, είναι τσάλεντζερ και δε δίνουν ranking.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/