Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις της ΓΓΑ προς τις αθλητικές ομοσπονδίες για το 2017. Σε πρώτη ανάγνωση είναι ξεκάθαρο πως οι ομοσπονδίες που είναι οι… ριγμένες είναι αυτές του στίβου και της γυμναστικής.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Να ξεκινήσουμε από τα θετικά. Έστω και μικρή, υπήρξε αύξηση στην επιχορήγηση. Ορθώς αυξήθηκε αρκετά το ποσό προς την κολυμβητική (κάτι παραπάνω από 250.000 ευρώ). Πρόκειται για μια μεγάλη ομοσπονδία με την κολύμβηση να έχει προσφέρει πολύ μεγάλες διακρίσεις το 2016 (αποκορύφωμα το αργυρό του Γιαννιώτη στους Ολυμπιακούς) και παράλληλα έχει πολύ μεγάλη ανάπτυξη. Αρκεί να παρακολουθήσει κανείς αγώνες προ-αγωνιστικών κατηγοριών όπου συμμετέχουν εκατοντάδες αθλητές και αθλήτριες σε μόνιμη βάση. Σαφώς λοιπόν και επικροτείται η απόφαση της ΓΓΑ να επιβρεβεύσει την ΚΟΕ με επιπλέον μπάτζετ.
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τον στίβο και τη γυμναστική. Δύο αθλήματα που αποτελούν σταθερή δεξαμενή κατάκτησης μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια αλλά και ευρωπαϊκα πρωταθλήματα. Στο στίβο που πως παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός της χώρας, είναι αξιοκρατιά το Νο1 άθλημα στην Ελλάδα δόθηκε αυξηση μόλις 24.000 ευρώ. Τόσο αποτιμήθηκαν τα χρυσά της Στεφανίδη σε Ολυμπιακούς και ευρωπαϊκό, το χάλκινο της ίδιας και της Παπαχρήστου στο παγκόσμιο κλειστού (και το ευρωπαϊκό για τη Βούλα) αλλά και όλα τα υπόλοιπα μετάλλια σε ευρωπαϊκα και παγκόσμια που κατέκτησε ο στίβος στις μικρές κατηγορίες (εφήβων-νεανίδων και παίδων-κορασίδων). Μια… ανορθογραφία της ΓΓΑ που ευελπιστούμε να διορθωθεί στο μέλλον όπως σημειώθηκε παό τους ανθρώπους του υπουργείου. Ήδη ο στίβος ξεκίνησε τη σεζόν με τρία σπουδαία μετάλλια το 2017…
Τα ίδια περίπου ισχύουν και για τη γυμναστική. Με τον Πετρούνια να μαζεύει ότι μετάλλιο υπάρχει, τα 90.000 ευρώ που δόθηκαν επιπλέον στην ΕΓΟ συγκριτικά με το 2016 την αδικούν.
Αντιθέτως, προκαλούν ερωτηματικά τα 760.000 ευρώ για ένα άθλημα όπως το χάντμπολ. Οι Εθνικές ομάδες δεν έχουν να παρουσιάσουν τίποτα εδώ χρόνια, στα πρωταθλήματα αγωνίζονται πολλοί βετεράνοι αθλητές και σε επίπεδο ανάπτυξης τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οπως πολύ σωστά έχει πει άνθρωπος του χώρου «το χάντμπολ στην Ελλάδα είναι το άθλημα των προπονητών, υπάρχει για να παίρνουν αποσπάσεις…».
Σαφώς και πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που υπάχουν στην επιχορήγηση καθώς τα πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα όσον αφορά στο έργο που παρουσιάζει η κάθε μια. Οι Εθνικές ομάδες αποτελούν τον καθρέφτη…