Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΡΩΜΗ 2024: Η αξιολόγηση της παρουσίας της Εθνικής ομάδας στο ευρωπαϊκό

Published

on

Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου της Ρώμης ολοκληρώθηκε και ήρθε η ώρα του απολογισμού της παρουσίας της ελληνικής αποστολής που αριθμούσε 52 αθλητές και αθλήτριες.

του – Θανάση Νικολάου
[email protected]

Κάθε φορά που τελειώνει μια μεγάλη διοργάνωση, η κριτική του Sportsfeed, για την παρουσία της εκάστοτε ελληνικής αποστολής, δέχεται πολλά σχόλια. Αυτή τη φορά, η θέση του Πλούταρχου Σαρασλανίδη, ενός εκ των κορυφαίων διαχρονικά Ελλήνων προπονητών, είναι η ασπίδα του Sportsfeed. Έγραψε ακριβώς αυτά που θα ανέφερε και το Sportsfeed και είχε ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση γιατί πολύ απλά ο κόσμος του στίβου γνωρίζει…
Καταρχάς, να τονιστεί με κάθε τρόπο ότι, οι μεγάλες αποστολές είναι το ζητούμενο. Όσο μεγαλύτερη μια αποστολή τόσο το καλύτερο. Κανένας δεν πρέπει να εκφράζει ενστάσεις για το μεγάλο μέγεθος μιας αποστολής.
Πριν από το σχολιασμό του Πλούταρχου Σαρασλανίδη να τονιστούν κάποια σημεία.
– δεν υφίσταται δικαιολογία περί του χρόνου τέλεσης του ευρωπαϊκού. Ότι δηλαδή ήταν νωρίς και οι αθλητές / αθλήτριες δεν πρόλαβαν να φορμαριστούν. Από το Σεπτέμβριο έχει καταστεί σαφές από τον ΣΕΓΑΣ ότι αυτό το ευρωπαϊκό είναι ο αγώνας στόχος της χρονιάς. Αν 10 μήνες μετά κάποιος δεν είναι έτοιμος, κάτι δεν κάνει σωστά ο προπονητής.
ο ΣΕΓΑΣ δεν πρέπει να επιτρέπει τον… τουρισμό. Αγώνας πέρασμα, προπόνηση, ή συμμετοχή κάποιων που δεν προπονούνται πλέον για πρωταθλητισμό και επωφελήθηκαν περσινό ranking και απουσίες, δεν πρέπει να επιτρέπονται από την ομοσπονδία. Άπαντες πρέπει να ΣΕΒΟΝΤΑΙ την Εθνική ομάδα.
– Μίλτος Τεντόγλου, Κατερίνα Στεφανίδη και Εμμανουήλ Καραλής κράτησαν τον ελληνικό στίβο ψηλά και πραγματικά δεν χορταίνεις να τους βλέπεις να αγωνίζονται. Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου είναι το νέο πρόσωπο του ελληνικού στίβου που μας κάνει να αισιοδοξούμε. Απόλυτα πετυχημένη η παρουσία της. Πετυχημένη και η παρουσία του Κωνσταντίνου Ζάλτου που στην παρθενική του εμφάνιση σε ευρωπαϊκό μπήκε σε τελικό.
Για όλους τους υπόλοιπους, παραπέμπουμε στο σχόλιο του Πλούταρχου Σαρασλανίδη που ακολουθεί:

«Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου η χώρα μας κατέκτησε 3 μετάλλια, έχοντας στην σύνθεση της τους δύο κορυφαίους αθλητές-τριες στίβου ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ( Στεφανίδη – Τεντόγλου). Σε αριθμό μεταλλίων υστερήσαμε σε σχέση με τις δύο προηγούμενες διοργανώσεις (5 μετάλλια το 2022 και 6 μετάλλια το 2018), αλλά βρεθήκαμε στον μέσο όρο των μεταλλίων της τελευταίας 20 ετίας.
Σημειώνω ότι για πρώτη φορά φέτος οι αγώνες έγιναν τόσο νωρίς στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Αρκετοί ανέφεραν αυτό το γεγονός και είπαν ότι δεν θα ήταν φορμαρισμένοι οι αθλητές. Όμως τα αποτελέσματα στο σύνολο των αθλητών, από όλες τις χώρες, με τα πολλά φετινά ή ατομικά ρεκόρ (συνολικά το 34% των αθλητών πέτυχαν PB/SB) απέδειξαν ότι οι αθλητές, δια μέσου των προπονητών τους, δεν είχαν πρόβλημα να φορμαρισθουν. Σημειώνω ότι τα αγωνίσματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά σε PB ή SB ήταν οι ταχύτητες+εμπόδια(54%) και τα οριζόντια άλματα(μήκος -τριπλούν) με 50%…
Αντίθετα στην ελληνική ομάδα το ποσοστό του PB/SB ήταν 17%… Αυτό είναι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ πρόβλημα της ομάδας μας και πιστεύω ότι οι αιτίες είναι πολυπαραγοντικές. Μεταξύ των άλλων υπάρχει η ευθύνη των προπονητών στο φορμάρισμα σε συνδυασμό με το αγωνιστικό άγχος για το ranking, η κακή νοοτροπία αρκετών αθλητών μας που τους αρέσει να είναι 1οι στο χωριό(Ελλάδα) και όχι 2οι στην πόλη(Ευρώπη). Έτσι, διαχρονικά, πολλοί αθλητές ΔΕΝ μπορούν να ανταποκριθούν σε μεγάλους αγώνες γιατί δεν έχουμε ένα σύστημα ψυχολογικής και αγωνιστικής υποστήριξης, ούτε βοηθάμε τους προπονητές στον ψυχολογικό τομέα του έργου τους. Επίσης πολλές φορές έχει υπάρξει και ελλειπής τεχνική καθοδήγηση από τον ΣΕΓΑΣ. Πρέπει κάποτε να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να διορθώσουμε τα διαχρονικά προβλήματα… Γιατί εχθρός του καλού είναι το καλύτερο».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/