Connect with us

INTERVIEW

Σάρον Τσούμπα: Η τρέλα για τον Άρη και η δίψα για το μεγάλο βήμα

Published

on

Πριν από λίγες εβδομάδες στα γραφεία της γνωστής εταιρίας Caan Athletics (εκπροσωπεί αθλητές ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ) ο επικεφαλής του τμήματος βόλεϊ έλαβε ένα περίεργο sms. «Η Τσούμπα συμφώνησε να έρθει στον Άρη. Ετοίμασε τα συμβόλαια», έγραφε το μήνυμα. Ο ίδιος χαμογέλασε κι έστειλε τρία emoji με γελαστές φατσούλες…

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Λίγες ώρες αργότερα όμως έστελνε και στο μέιλ του Γιάννη Γιαννάκη το συμβόλαιο της Κενυάτισας μπομπέρ, η οποία προς έκπληξη και των ίδιων των εκπροσώπων της επέλεξε να έρθει στην Ελλάδα και τις κιτρινόμαυρες κι αν έχει την υγειά της είμαστε σίγουροι ότι θα εξελιχθεί ως μία από τις μεγάλες ατραξιόν του νέου πρωταθλήματος.

Φθινόπωρο 2021… Ο τότε προπονητής του Ηλυσιακού Βαγγέλης Περόπουλος, έχει περάσει… σκουλαρίκι στο αυτί του το κινητό του τηλέφωνο, συνομιλώντας με όλες τις μεγάλες (σε όνομα και μπάτζετ) ομάδες του ελληνικού γυναικείου βόλεϊ.
Όχι, δεν προσπαθούσε να κλείσει κάποια φιλικά παιχνίδια, αλλά να βρει «συμπαίκτη» για μια μεταγραφή που πίστευε ότι θα οδηγούσε την ομάδα του στην σωτηρία μέχρι το χειμώνα και μετά ήταν σίγουρος ότι θα έφευγε για όποια ομάδα είχε αποδεχθεί την πρόταση συνιδιοκτησίας.
Παρά τις προσπάθειες του κανείς δεν… ψήθηκε και η μεταγραφή δεν έγινε ποτέ.
Λίγους μήνες αργότερα όμως, το «λαβράκι» που δεν μπόρεσε να βρει βοήθεια για να φέρει ο Ηλυσιακός, το έκανε ο Άρης ή για να ακριβολογούμε ο Γιάννης Γιαννάκης (ο άνθρωπος που τρέχει το πρότζεκτ της γυναικείας ομάδας τα τελευταία χρόνια, καθως χαίρει της απόλυτςη εμπιστοσύνης του υπευθύνου του τμήματος Γιάννη Ρεντζεπέρη) ο οποίος κρύβεται πίσω από τη μεταγραφή της Σάρον Τσεπτσούμπα Κιρόνο ή απλά Τσούμπα.
Της 23χρονης Κενυάτισας διαγώνιας, η οποία στην πατρίδα της είναι ήδη θρύλος και πλέον με τη μεταγραφή της στον Άρη θέλει να κατακτήσει και την ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Οι γνωστές υπερβολές…», θα σκεφτεί κάποιος. Δικαιολογημένα γιατί ίσως δεν την έχει δει να αγωνίζεται είτε στο παναφρικανικό πρωτάθλημα (2η η Κένυα, πρώτη σκόρερ η ίδια) ή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.
«Παρακολούθησε τα επόμενα χρόνια την Κένυα και το πρότζεκτ που έχει ξεκινήσει εκεί η FIVB και θα με θυμηθείς», μου είχε εκμυστηρευτεί ο Βλάντιμιρ Γκρίμπιτς τον περασμένο Μάιο στην κλήρωση των ομίλων της τελικής φάσης του Ευρωβόλεϊ γυναικών (είχε πει και πολλά άλλα ο Σέρβος όμως μαζί με το σπασμένο κινητό χάθηκαν και όσα είπε για την empowerment commission) με τον Σέρβο χρυσό Ολυμπιονίκη να δηλώνει εντυπωσιασμένος απ’ όσα είχε ζήσει στις δύο 20ημέρες παρουσίες του στην Αφρικανική χώρα.

Κι η Τσούμπα ήταν αυτή που του είχε κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση, μαζί με το πάθος όλων για να γίνουν καλύτεροι… Κι αυτό το πάθος ξεχείλιζε κι από την Τσούμπα όση ώρα συζητούσαμε, μαζί με την ευγνωμοσύνη για τον τρόπο με τον οποίο την προσέγγισε και της έχει φερθεί μέχρι τώρα ο Άρης και ο δη ο Γιάννης Γιαννάκης.

Από τερματοφύλακας, αρχισκόρερ
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο δυτικό άκρο της Κένυας, στην Trans-Nzoia, μια περιοχή που ουσιαστικά είναι ο τροφοδότης της χώρας σε σιτάρι, καλαμπόκι και γαλακτομικά.

Για την Τσούμπα η γεωργία και η κτηνοτροφία δεν ήταν στα σχέδια της, καθώς από μικρή ήθελε να ταξιδέψει στον κόσμο και κατάλαβε ότι αυτό θα το πετύχει μέσα από τον αθλητισμό… Ο πατέρας της ήταν ερασιτέχνης αθλητής του στίβου, αλλά η ίδια ξεχώριζε από μικρή για το ύψος της κι έτσι ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο, έχοντας μάλιστα το ρόλο του γκολκίπερ.
Περνούσε καλά, ταξίδευε αρκετά (μέσα στην Κένυα λόγω των σχολικών πρωταθλημάτων), αλλά μια γειτόνισσα και φίλη της ήταν αυτή που της άλλαξε τη ζωή.

«Μου είπε έλα να παίξεις βόλεϊ και σου υπόσχομαι πως όταν τελειώσεις το σχολείο θα έχεις δουλειά», θυμάται η Τσούμπα που προέρχονταν από μία οικογένεια όχι ιδιαίτερα εύπορη αποφάσισε κι έτσι να ρισκάρει. Και δικαιώθηκε.

Λίγες εβδομάδες αργότερα βρέθηκε να δοκιμάζεται στο περίφημο λύκειο Κουαντχάντζε (Kwanthanze), το οποίο εδώ και 15 χρόνια περίπου θεωρείται η κοιτίδα του βόλεϊ στη χώρα χάρη στην προπονητή της Τζάστιν Κιγκουάρι.
Ο τελευταίος δεν χρειάστηκε και πολύ χρόνο για να καταλάβει τι ακριβώς είχε στα χέρια του και όλα πήραν το δρόμο τους με την Τσούμπα μετά το σχολείο να υπογράφει συμβόλαιο και να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της χώρας της… Κι όπως ακριβώς της είχε πει η φίλη της, μετά την αποφοίτηση της πλέον είχε δουλειά.

«Ο Άρης μου έδειξε εμπιστοσύνη»
Το όνομα της έχει περάσει προ πολλού τα σύνορα της Κένυας και το ότι δεν είχε φύγει για την Ευρώπη ή για κάποια άλλη χώρα μέχρι τώρα συνιστά έκπληξη. Ακόμη μεγαλύτερη το ότι επέλεξε τον Άρη, ενώ είχε προτάσεις από Τουρκία, Ιταλία, Πολωνία με πολλά περισσότερα χρήματα. Τα εξηγεί όμως όλα η ίδια μέσα από το Sportsfeed.gr λίγο πριν πετάξει με την εθνική της ομάδα για την Βραζιλία όπου θα προετοιμαστεί για 2 μήνες εν όψει του παγκοσμίου πρωταθλήματος.

-Τι άλλαξε συγκριτικά με πέρσι όταν και πάλι είχες προτάσεις, απ’ όσο γνωρίζω κι από την Ελλάδα, αλλά τότε αποφάσισες να μείνεις στην Κένυα, ενώ τώρα δέχθηκες να έρθεις…
«Ναι είναι αλήθεια ότι είχα διάφορες προτάσεις, αλλά πέρσι δεν ένιωθα ότι ήμουν έτοιμη… Πίστευα ότι έπρεπε να κάνω κι άλλα πράγματα για να βελτιωθώ κι αυτός ήταν ο λόγος που δεν ήμουν τόσο ζεστή με τις προτάσεις που είχα όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κι από άλλες χώρες».

-Η προσέγγιση από τον Άρη ήταν έκπληξη για σένα;
«Δεν ήταν έκπληξη ότι με προσέγγισε, αλλά ο τρόπος που το έκανε και τα όσα μου είπε ο Γιάννης (Γιαννάκης). Μου εξήγησε πολύ απλά ποια είναι η φιλοσοφία της ομάδας, τι θέλει να κάνει και τι θέλει από εμένα. Κυρίως μου έδειξε τρομερή εμπιστοσύνη και μου έδωσε αυτοπεποίθηση.»

-Απ’ όσο ξέρω πέρα από τη συμμετοχή σου στα try outs της κορεατικής λίγκας, είχες διάφορες προτάσεις από άλλες χώρες που έχουν καλύτερο πρωτάθλημα και προφανώς μεγαλύτερα συμβόλαια.
«Οι επαφές μου με τον Άρη είχαν ξεκινήσει από τις αρχές της άνοιξης και όταν τελικά δεν επιλέχθηκα ως μία από τις 7 ξένες που αγωνίζονται στην Κορέα, είπα στον μάνατζερ μου ότι θέλω να πάω στον Άρη γιατί θέλω να είμαι κάπου που με πιστεύουν για να μπορέσω να δείξω τι αξίζω και να βελτιωθώ… Για μένα μετά τις συζητήσεις που είχα με τον Γιάννη, ο Άρης ήταν η μόνη επιλογή».

-Ήξερες κάτι για το ελληνικό γυναικείο βόλεϊ;
«Δεν είχα ιδέα, αλλά από τη στιγμή που ξεκινήσαμε να μιλάμε, ο Γιάννης μου έχει στείλει πολλά βίντεο και πλέον ξέρω κάποια πράγματα. Σίγουρα όμως ανυπομονώ να ξεκινήσει η νέα σεζόν»

-Για σένα η Ελλάδα είναι ένα σκαλοπάτι στην καριέρα σου ή δεν τον βλέπεις έτσι;
«Στο δικό μου το μυαλό η Ελλάδα και ο Άρης μου δίνουν την ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου… Σίγουρα τα κορυφαία πρωταθλήματα είναι αυτά της Ιταλίας, της Τουρκίας της Βραζιλίας, αλλά ας δούμε πως θα κυλήσει η φετινή σεζόν. Σίγουρα πάντως αν ο Άρης θέλει να μείνω είναι ο πρώτος που θα συζητήσω»

-Θεωρείς ότι αποτελείς τον προπομπό για να ακολουθήσουν κι άλλα κορίτσια από την Κένυα το δρόμο σου;
«Το βόλεϊ στην πατρίδα μου τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει σε δημοφιλία. Αλλά ακόμη δεν έχουμε κάνει τη μεγάλη… έκρηξη, η οποία είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί την επόμενη διετία. Ξέρω ότι με τη μεταγραφή μου στον Άρη ανοίγω νέους δρόμους κι είμαι σίγουρη ότι αν συνεχίσουν να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο και έχουν τα μάτια τους ανοικτά, σύντομα πολλές συμπατριώτισσες μου θα ακολουθήσουν»

-Ποιοι είναι οι στόχοι που έχεις για τη νέα σεζόν;
«Εγώ έρχομαι στον Άρη και τη Θεσσαλονίκη για να κερδίσω με την ομάδα κάθε παιχνίδι που θα παίξουμε και να αναδειχθώ η καλύτερη παίκτρια! Πιστεύω στον εαυτό μου, δουλεύω σκληρά και θα το δείτε… Θα δώσω τα πάντα για να βοηθήσω την ομάδα μου»

-Από την ομάδα σου έχεις δει κάποια βίντεο;
«Ναι, κι ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά τις νέες μου συμπαίκτριες και να παίξω στο γήπεδο μας με τους οπαδούς του Άρη. Και το μήνυμα μου προς αυτούς είναι τους αγαπώ και θα τους κάνω περήφανους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/