Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Σε δεύτερη μοίρα οι σκυταλοδρομίες από το ΣΕΓΑΣ

Published

on

Οι σκυταλοδρομίες για τον ελληνικό στίβο είναι μία απόφαση της τελευταίας στιγμής από τον ιθύνοντα και ποτέ αποτέλεσμα σχεδιασμού, προπόνησης και προετοιμασίας. Εξαίρεση φαίνεται να μην αποτελούν οι κατηγορίες Κ20 και Κ23 παρά τα φετινά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

του Παναγιώτη Βότση
[email protected]

Η ιδιομορφία του αγωνίσματος είναι η ίδια η φύση του: είναι ομαδικό αγώνισμα και χρειάζεται καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των μελών της ομάδας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω προπόνησης και μέσω της τριβής με τις τεχνικές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν μία ομάδα να ξεχωρίσει, ακόμα κι αν δεν έχει τους καλύτερους δρομείς στο σύνολο. Η Ελλάδα δεν έχει ποτέ σημαντικές διακρίσεις στις σκυταλοδρομίες πράγμα που φαίνεται και από τις θέσεις που έχουν κατακτήσει οι ομάδες των πανελλήνιων ρεκόρ σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες πάντα συνδυαστικά με το είδος της διοργάνωσης. Οι πρώτες θέσεις που καταγράφονται είναι σε αγώνες με μικρό συναγωνισμό όπως το Μπρούνο Τζάουλι, οι τετραεθνείς συναντήσεις, ο αγώνας Ελλάδα-Κύπρος ή τα βαλκανικά πρωταθλήματα και όχι σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα στα οποία καταγράφονται πλασαρίσματα μέχρι 6η θέση, με εξαίρεση την 4×400 των εφήβων (2η στο ευρωπαϊκό εφήβων 1997) και την 4×100 των παίδων (2η στην παγκόσμια γυμνασιάδα του 1994). Κατά καιρούς γίνονται θετικές προσπάθειες με καμπ προετοιμασίας, όμως η γενική εικόνα παρουσιάζει μία αδιαφορία με πασαλείμματα της τελευταίας στιγμής απέναντι στο αγώνισμα και σε καμία περίπτωση δε φαίνεται να υπάρχει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με αρχή μέση και τέλος από την ομοσπονδία. Εξαίρεση αποτελεί ίσως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ομάδων, που για ευνόητους λόγους ξαφνικά οι σκυταλοδρομίες είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων. Πάμε να δούμε την κατάσταση στους Κ20 και τους Κ23 που φέτος έχουν σημαντικούς στόχους σε ηπειρωτικό επίπεδο:

Ευρωπαϊκό Κ23, Γκέβλε

Νέοι
-Μετά από μία πορεία με θετικά δείγματα τα τελευταία δύο χρόνια στην σκυταλοδρομία 4×100 των εφήβων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Γκροσέτο το 2017 (Ζήκος-Αρβανίτης-Παππάς-Γκαραγκάνης 40.40 πανελλήνιο ρεκόρ, 6η θέση) και το παγκόσμιο του Τάμπερε το 2018 (Παπαδόπουλος-Καΐκης-Γκαραγκάνης-Κομιανός 40.78, 12η θέση) θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχουν τόσο οι συνθήκες όσο και οι μονάδες που μπορούν να οδηγήσουν σε κάτι παραπάνω από ένα καλό πλασάρισμα. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ23 στο Γκέβλε τον Ιούλιο κρύβει μία ιδιαίτερη δυναμική για την ελληνική αποστολή όπως φαίνεται από το ρεπορτάζ, και είναι κρίμα να μην αξιοποιηθεί το μομέντουμ και στη σκυταλοδρομία. Ο φετινός κλειστός στίβος ανέδειξε καθαρούς σπρίντερ της κατηγορίας όπως ο Κώστας Ζήκος (6.62, 10.57), ο Σωτήρης Γκαραγκάνης (6.83, 10.58) και ο Γιάννης Βοσκόπουλος (6.80, 10.58) που μαζί με τον Μιχάλη Παυλίδη και το 200ρη Βαγγέλη Καΐκη θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα μέσα Απριλίου οι αθλητές ακόμα δεν έχουν καμία ενημέρωση από την ομοσπονδία για κοινή προετοιμασία ώστε να διαμορφώσουν ανάλογα τo αγωνιστικό τους πρόγραμμα…
-Πιο δύσκολα είναι τα πράγματα για την 4×400 των νέων, αλλά ο Μιχάλης Παππάς (46.86) μαζί με το Γιώργο Λαμπρόπουλο (47.66) και τη συμβολή του Καΐκη από τα 200μ. και του βελτιωμένου φέτος Άρη Δρίτσα από τα 400μ. με εμπόδια επίσης θα μπορούσαν να σχηματίσουν μία καλή τετράδα.

Νέες
Στην 4×100 των νέων γυναικών δυστυχώς δεν σχηματίζεται δυνατή τετράδα ενώ στην 4×400 η Βαρβάρα Γρίλλου (54.68) με τη Δήμητρα Τσιώπου (55.84) είναι μόνες τους κάτω από τα 56 δευτερόλεπτα, εκτός αν επενδύσουν στις δυνατές έφηβες Κατερίνα Πέτσα και Άρτεμις Αναστασίου (των 200μ.) που έχουν 56.34 και 56.21 αντίστοιχα ή στην 800ρα Νικολέτα Κυνατίδου με το 57.15.

Ευρωπαϊκό Κ20, Μπόρας

Έφηβοι
-Πολύ καλή παρουσία αναμένεται και από την 4×100 των εφήβων με τους Σωτήρη Κομιανό Γραβάνη (10.66), Χρήστο Παπαδόπουλο (10.82), Θοδωρή Βροντίνο (10.79) και τον παίδα ακόμα Γιάννη Γρανιτσιώτη (10.44) να δείχνουν ότι έχουν πολλές δυνατότητες ενόψει του ευρωπαϊκού Κ20 του Μπόρας.
-Αντίθετα, πάνω από τα 49 δευτερόλεπτα έτρεξαν το 400ρι πέρυσι όλοι οι αθλητές που φέτος είναι έφηβοι.

Νεάνιδες
-Καλύτερη είναι η κατάσταση στις νεάνιδες του γρήγορου σπριντ με τις Βάγια Δαμπλιά, Εμμανουέλα Καρυάμπα, Άννα Μπάρτζου, Ανατολή Μιχαηλίδου και την… μπαλαντέρ Αναστασίου, ενώ υπάρχουν και οι κορασίδες Πολυνίκη Εμμανουηλίδου και Μαρκέλλα Παπανδρέου που έρχονται δυναμικά.
-Στην 4×400 νεανίδων οι Πέτσα, Αναστασίου μπορούν να αξιοποιήσουν την Ειρήνη Μινοπούλου (κορασίδα, 57.27) και τις 800ρες Έλλη-Ευτυχία Δεληγιάννη (κορασίδα, 56.27) και Ιωάννα Πανοπούλου (νεάνιδα, 57.39).

Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο ΣΕΓΑΣ στο προπονητικό καμπ αλμάτων και ταχυτήτων που θα γίνει τις ημέρες του Πάσχα στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη -το οποίο είναι εξαιρετική ευκαιρία για προετοιμασία των ομάδων στις σκυταλοδρομίες- ανακοίνωσε τα εξής άτομα που δεν συμπληρώνουν καν τετράδα ευρωπαϊκού:

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (100 μ) – κορασίδα
Μαρκέλα Παπανδρέου (100 μ.) – κορασίδα
Εμμανουέλα Καρυάμπα (100 μ.) – νεάνιδα
Μιχαέλλα Μπλατσιώτη (100/200 μ.) – κορασίδα
Γιάννης Γρανιτσιώτης (100 μ.) – παίδας
Ιωάννης Καρυοφύλλης (100 μ.) – παίδας
Χρήστος Παπαδόπουλος (100 μ.) – έφηβος
Σωτήρης Κομιανός Γραβάνης (100 μ.) – έφηβος
Σωτήρης Γκαραγκάνης (100 μ.) – νέος

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/