Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Σκληρή επίθεση Σακοράφα στον Αυγενάκη

Published

on

Σκληρή επίθεση στον υφυπουργό αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα χρησιμοποιώντας το βήμα της βουλής ως βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι υπό συζήτηση το σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών: «Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και διαχείριση κινδύνων στον δημόσιο τομέα». Η Σακοράφα έχοντας γραφτεί στη λίστα για να πάρει το λόγο, αφού τοποθετήθηκε επί του θέματος, συνέχισε την ομιλία της στο χρόνο που δικαιούται από τον κανονισμό της βουλής, εξαπολύοντας επίθεση στον Αυγενάκη, αφήνοντας αιχμές ότι στη θέση του υφυπουργού τοποθετήθηκε κατόπιν επιλογής, όχι μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ομιλία της Σακοράφα:

«Ας αφήσουμε όμως, τις θεωρητικές αναλύσεις και τα επίσημα στοιχεία και ας έρθουμε στη σκληρή, χυδαία πραγματικότητα , γιατί, πραγματικά, δεν πάει άλλο. Πέρα από τα ωραία κυβερνητικά λόγια, να δούμε τι σημαίνει πραγματικά Διακυβέρνηση. Πως υλοποιείται από εσάς η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και το επιτελικό κράτος.
Θα μιλήσω με βάση την εμπειρία της ενασχόλησής μου με τον ΣΕΓΑΣ. Οπότε, αναγκαστικά θα μιλήσω – όχι για τον βίο – αλλά για την πολιτεία του αρμόδιου υφυπουργού του κ. Αυγενάκη.
Είναι ένα ακραίο παράδειγμα μη χρηστής διοίκησης και καταχρηστικής διακυβέρνησης. Πίσω από τα ωραία λόγια, για πολλά επίπεδα αποτελεσματικής διακυβέρνησης και για εκσυγχρονισμούς, υπάρχει το αμείλικτο κομματικό κράτος της δεκαετίας του ’50, που θέλετε να το κρατάτε ζωντανό με νύχια και με δόντια.
Ελέω του κ. Μητσοτάκη – και ίσως όχι μόνο αυτού – ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε υφυπουργός Αθλητισμού. Το μέλημά του από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα άλλα ωραία λόγια.
Η πολιτική του αντίληψη και η οξυδέρκειά του φτάνουν μόνο ένα βήμα μπροστά από τα μάτια του – ή μάλλον ένα βήμα πίσω: στον έλεγχο, τον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού.
Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή μηχανορραφίες και «κόψε-ράψε» σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις. Πάντα, βέβαια, με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού κλπ.
Ήθελε, ξεκινώντας, να απομακρύνει από τις ομοσπονδίες πρόσωπα μη αρεστά. Έφερε την διάταξη με τα ηλικιακά όρια. Υπερψηφίστηκε, χάρη στην κομματική πειθαρχία. Καταφανώς αντισυνταγματική διάταξη. Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τη διακυβέρνηση. Ούτως ή άλλως τα δικαστήρια θα αποφασίσουν μετά από χρόνια γι’ αυτό… Η δουλειά έχει γίνει!
Άλλαξε τουλάχιστον δυο φορές το νόμο για τη  διαδικασία ανάδειξης Διοικήσεων στις ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των σωματείων.
Μετήλθε κάθε μέσο, χωρίς φραγμό – προς το παρόν δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρειες – για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή μου στη θέση της προέδρου. Απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του και γι’ αυτό μας τιμώρησε με εξάμηνη καθυστέρηση της τακτικής επιχορήγησης.
Καθυστέρησε, αδικαιολόγητα αλλά σκόπιμα, για μικροκομματικούς και μόνο λόγους, τη νομοθετική επικύρωση του καταστατικού της ΕΟΕ.  Μόνο και μόνο για να προωθήσει αρεστό προεπιλεγμένο πρόσωπο στη διοίκηση. Τελικά απέτυχε – και εδώ – στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του. Ενωμένη η οικογένεια του στίβου ανέδειξε την άξια αθλήτρια και Ολυμπιονίκη Τασούλα Κελεσίδου.
Τελευταίος ‘άθλος’ του κ. Αυγενάκη: Θεσμοθέτησε, με υπουργική απόφαση, τον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των ομοσπονδιών. Η απόφαση αυτή βγήκε μόλις στις 14/7/2022. Σκοπίμως : για να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ. Απέτυχε και πάλι στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του.
Στον ΣΕΓΑΣ, με βάση ακριβώς αυτή την υπουργική απόφαση, προέκυψε ο εκπρόσωπος των προπονητών: ο κ. Πομάσκι. Μια προσωπικότητα του αθλητισμού με παγκόσμια αναγνώριση, ένας μεγάλος πολυβραβευμένος προπονητής, που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό.

Αυτά, όμως, δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Αυγενάκη και – κατ΄ επέκταση – για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο κ. Πομάσκι ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ. Και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η νοοτροπία του κ. υφυπουργού. Γιατί έχει ένα μόνο κριτήριο. Και με βάση αυτό, δεν μπορεί να ανεχθεί ότι είναι πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπος των προπονητών στο ΔΣ ο Πομάσκι, όπως προέκυψε στη συνεδρίασή του στις 21/12/ 22.

Γι΄ αυτό και, αμέσως δυο μέρες μετά, στις 23/12, έβγαλε νέα υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 31/12 στο ΦΕΚ. Με αυτήν τροποποιεί  φωτογραφικά την προηγούμενη δική του και προσθέτει και νέες προϋποθέσεις στην ανάδειξη του εκπροσώπου των προπονητών. Για να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το διοικητικό συμβούλιο και να ευνοήσει –πάλι – το ίδιο παραπάνω, άλλο σωματείο.
Η εμμονή του κ. υφυπουργού όχι μόνο χρησιμοποιεί τη νομοθετική εξουσιοδότηση ευτελίζοντάς την, αλλά ενεργεί και παράνομα, καθ΄ υπέρβαση αυτής.

Όλα τα παραπάνω,  γίνονται με την κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού και με τη συναίνεση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται σαν ‘αμύντορες’ και ‘εγγυητές΄ της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, όπως ο αντιπρόεδρος, ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Γεραπετρίτης. Εκτός αν όλοι αυτοί μπορούν να επικαλεστούν ότι αγνοούν τις μεθοδεύσεις του κ. υφυπουργού.

Είμαστε σε θέση να προβλέψουμε ποια θα είναι και η επόμενη δήθεν θεσμική κίνηση του κ. υφυπουργού. Θα μας δυσκολέψει τη ζωή με την απόδοση της τακτικής επιχορήγησης προς τον ΣΕΓΑΣ. Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε και αυτό. Θα είναι απλώς μία ακόμα υπουργική αυθαιρεσία. Δεν μας πτοεί ούτε και αυτή.
Για να είμαστε καθαροί : Η οικογένεια του στίβου είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό και στον στίβο και είναι ενωμένη, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Για όλους εμάς, κανείς από εμάς δεν χαρακτηρίζεται από την κομματική του ένταξη. Ούτε η Σακοράφα ούτε ο Πομάσκι λειτουργούμε κομματικά, ούτε οι δεξιοί ούτε οι κεντρώοι ούτε οι αριστεροί.

Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας όσο και αν θέλουν οι παρασιτικές, στενόμυαλες και αναχρονιστικές επεμβάσεις του κ. Αυγενάκη να την ανακόψουν.
Κύριε υφυπουργέ, κύριοι και κυρίες υπουργοί, κύριε πρωθυπουργέ, κύριοι και κυρίες της συμπολίτευσης, πάρτε το απόφαση: Η αθλητική κοινωνία έχει και το όραμά της και τη δύναμή της – Και θα  καταφέρουμε να νικήσουμε στο τέλος!».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/