Connect with us

INTERVIEW

Σπυριδωνίδης: «Οι Έλληνες απολαμβάνουν το στίβο πιο πολύ από όλους»

Published

on

Ο Έλληνας αθλητής των συνθέτων που καταρρίπτει το ένα ατομικό ρεκόρ μετά το άλλο μιλά για την Ελλάδα, τα ρεκόρ του και το μέλλον του στο πιο δύσκολο αγώνισμα του στίβου.

φωτογραφίες: Auburn Track & Field

Λίγες μέρες μετά το πρώτο μεγάλο ατομικό ρεκόρ των 5712 βαθμών στο έπταθλο και λίγο πριν το δεύτερο ρεκόρ, των 5863 βαθμών στον τελικό του NCAΑ επικοινωνήσαμε με τον ίδιο τον Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη αλλά και τον προπονητή του για μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

Ο 23χρονος γεννήθηκε στη Ρωσία και μεγάλωσε στο Ανόβερο της Γερμανίας με Έλληνα πατέρα. Η γνωριμία του πατέρα του με τον Ιβάν Σαββίδη τον έφερε το 2016 στο αθλητικό δυναμικό του ΠΑΟΚ και χάρη στο ταλέντο του και οδηγήθηκε στην πρώτη του νίκη με τα γαλανόλευκα στο βαλκανικό πρωτάθλημα εφήβων της ίδιας χρονιάς. Την αμέσως επόμενη χρονιά, το 2017, πήρε τη 13η θέση στο ευρωπαϊκό εφήβων του Γκροσέτο και το 2018 ήταν πέρα από πρωταθλητής Ελλάδας και «αργυρός» βαλκανιονίκης στο δέκαθλο ανδρών με το τότε ατομικό 7336β. Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό άρχισε σπουδές στη Γερμανία στο διεθνές εμπόριο, τις οποίες όμως έφυγε για να ολοκληρώσει από το 2019 στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Άντζελο Στέιτ που ανήκει στην 2η κατηγορία του NCAA. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του εκεί και μάλιστα με τον τίτλο του πρωταθλητή της 2ης κατηγορίας στο δέκαθλο με 7426β, προετοιμαζόταν για τη 2η συμμετοχή του σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τα χρώματα της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό Κ23 του Γκέβλε, όμως ένας τραυματισμός του στέρησε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή. Από το 2020 άλλαξε πανεπιστήμιο και πήγε στο Όμπερν της Αλαμπάμα για να κάνει συνδυαστικά MBA, μάστερ στα χρηματοοικονομικά και πρωταθλητισμό. Στο νέο του περιβάλλον φάνηκε να ταίριαξε με το προπονητικό δυναμικό και έτσι φτάσαμε στον κλειστό του 2021, στον οποίο έθεσε τις βάσεις για ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Ακολουθεί η συνέντευξη:

Είσαι γεννημένος στη Ρωσία, έχεις μεγαλώσει στη Γερμανία, έχεις ελληνικές ρίζες και σπουδάζεις στις ΗΠΑ. Έχεις βιώσει πολλές διαφορετικές κουλτούρες στη ζωή σου. Τι πιστεύεις ότι κάνει το ελληνικό στοιχείο να ξεχωρίζει από τις προσλαμβάνουσες που έχεις;

Αυτό που μπορώ να πω για την ελληνική κουλτούρα είναι ότι είναι η πιο φιλική και εγκάρδια από όλες. Οι άνθρωποι πάντα προσπαθούν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον και συγκεκριμένα στο στίβο είναι σα μία μεγάλη οικογένεια. Οι Έλληνες απολαμβάνουν το στίβο πιο πολύ από όλους. Στη Γερμανία οι αθλητές είναι πολύ σοβαροί με αυτό και στις ΗΠΑ όλοι το κάνουν για τις υποτροφίες. Πολλοί αθλητές εδώ δεν απολαμβάνουν καν το αγώνισμά τους. Όταν αγωνίστηκα στην Ελλάδα πρόσεξα πόσο διασκέδαζαν όλοι το αγώνισμά τους μέσα στον αγώνα. Παρόλα αυτά πολλοί Έλληνες αθλητές έρχονται και προπονούνται στις ΗΠΑ. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό γίνεται μόνο για καλύτερες εγκαταστάσεις και για τις σπουδές εδώ. Είναι λυπηρό που δεν υπάρχει ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και που τόσα πολλά ταλέντα φεύγουν για τις ΗΠΑ.

Έχεις εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε βαλκανικά και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Δυστυχώς έχασες το ευρωπαϊκό Κ23 του Γκέβλε το 2019, παρότι είχες το όριο, λόγω τραυματισμού. Σχεδιάζεις και επιθυμείς στο μέλλον να αγωνιστείς με τα ελληνικά χρώματα σε διοργανώσεις της μεγάλης κατηγορίας;

Σίγουρα με ενδιαφέρει να εκπροσωπήσω την Ελλάδα στο μέλλον. Σίγουρα με ενδιαφέρουν περισσότερο μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπως το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ή ακόμα και το γνωστό μίτινγκ συνθέτων στο Γκότζις (Hypomeeting). Είναι σίγουρα πιο δύσκολο να προκριθείς σε τέτοιες διοργανώσεις στη μεγάλη κατηγορία, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να πάρω την πρόκριση. Το 2022 θα έχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου οπότε θα πρέπει να δω πως θα συνεχίσω μετά την αθλητική μου καριέρα. Δεν είναι πάντα δυνατό να συνδυάσεις την επαγγελματική σταδιοδρομία με την αθλητική καριέρα.

Στιγμιότυπο από το ευρωπαϊκό Κ20 του 2017

Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεσαι στο NCAA (division I και ΙΙ) και όλο καιι βελτιώνεσαι, τόσο στο έπταθλο του κλειστού όσο και στο δέκαθλο του ανοιχτού. Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου ρεκόρ των 5712 βαθμών, επίδοση που είναι 4η στη λίστα όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ήμουν πολύ χαρούμενος με την εμφάνισή μου και με το νέο ρεκόρ στο έπταθλο και είμαι περήφανος που ανέβηκα στην 4η θέση όλων των εποχών στην Ελλάδα. Ελπίζω στο μέλλον να μπορέσω να ανέβω ακόμα πιο ψηλά. Οι αθλητές που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία είναι πολύ δυνατοί και αυτό μου δίνει κίνητρο για να βελτιώνομαι, να γίνομαι καλύτερος.

Ποιο είναι πιστεύεις το καλύτερο και το χειρότερο αγώνισμά σου στο έπταθλο και το δέκαθλο; Φαίνεται ότι η ταχύτητα ήταν το κλειδί για μερικά από τα νέα σου ατομικά ρεκόρ, όπως αυτά των 60μ και του μήκους.

Στον κλειστό στίβο το χειρότερό μου αγώνισμα είναι ακόμα η σφαιροβολία, αν και ήδη έδειξα βελτίωση και συνέχεια γίνομαι καλύτερος σε αυτή. Το χειρότερό μου στον ανοιχτό είναι είτε η σφαιροβολία, είτε ο ακοντισμός. Έχουμε όμως έναν πολύ καλό προπονητή ρίψεων εδώ στο Όμπουρν οπότε είμαι σίγουρος ότι αυτή η αδυναμία σύντομα θα εξαλειφθεί. Το καλύτερό μου αγώνισμα είναι βέβαια το επί κοντώ, σε ανοιχτό και κλειστό. Με το νέο μου ρεκόρ στο μήκος όμως θα έλεγα ότι και αυτό είναι ένα από τα δυνατά μου.

Εικόνα
Στιγμιότυπο σφαιροβολίας από τον τελευταίο του αγώνα

Τι τύπος δεκαθλητή πιστεύεις ότι είσαι; Προσανατολισμένος στις ρίψεις, τα άλματα ή τα δρομικά αγωνίσματα; Έχεις κάποι; αθλητή ως πρότυπο;

Θεωρώ τον εαυτό μου έναν δεκαθλητή σίγουρα προσανατολισμένο στα άλματα. Η ταχύτητά μου είναι οκ αλλά υπάρχουν αθλητές πολύ πιο γρήγοροι από εμένα. Αν δεις όλα τα αλτικά αγωνίσματα μαζί, δεν υπάρχουν πολλοί που συγκεντρώνουν περισσότερους βαθμούς από εμένα. Δεν έχω κάποιο πρότυπο.

Πόσο μακριά είναι κατά τη γνώμη σου το φράγμα των 6000 βαθμών στο έπταθλο και των 8000 βαθμών στο δέκαθλο;

Θεωρώ ότι και οι δύο επιδόσεις ακόμα είναι μακριά, αλλά σίγουρα όχι ανέφικτες για τα επόμενα χρόνια. Θα χρειαζόμουν ένα σχεδόν τέλειο δέκαθλο για τους 8000β οπότε δεν στηρίζομαι σε αυτό.

Εικόνα
Ένα από τα άλματα του μήκους στον αγώνα των 5712β

Ποια είναι τα πλάνα σου για το υπόλοιπο του 2021; Θα επικεντρωθείς πλέον στον ανοιχτό και το δέκαθλο;

Χαίρομαι πολύ που η σεζόν του κλειστού έκλεισε μία πολύ καλή εμφάνιση στο NCAA. Τώρα από αυτό θα επικεντρωθώ στον ανοιχτό και ο στόχος είναι να προκριθώ στον τελικό του δεκάθλου στο πρωτάθλημα ανoιχτού του NCAA και να πάρω μία καλή θέση εκεί.

Το Sportsfeed ήρθε σε επικοινωνία και με το βασικό προπονητή του Σπυριδωνίδη στο Όμπουρν, Σκοτ Ρίτσαρντσον, ο οποίος τόνισε τα εξής: «Ο Άλεξ είναι ένας εξαιρετικός αθλητής με πολύ ταλέντο και ωριμότητα στον αγώνα του. Στα 26 χρόνια που είμαι προπονητής στο division I του NCAA δεν ξέρω αν έχω συναντήσει άλλον αθλητή τόσο αποφασισμένο να διαπρέψει με τον τρόπο που το έχει κάνει. Είναι το όνειρο κάθε προπονητή να δουλεύει με αθλητές σαν και τον Άλεξ».

Σκοτ Ρίτσαρντσον (2ος από αριστερά)

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/