Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Σταθμός στην αναγέννηση του ΟΑΚΑ τα 40ά γενέθλιά του

Published

on

Με μια λαμπρή δίωρη εκδήλωση εορτάστηκαν στο ΟΑΚΑ τα 40ά γενέθλια του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών «Σπύρος Λούης» όπου παρουσιάστηκε και το νέο λογότυπο των εγκαταστάσεων από τον υφυπουργό αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το νέο λογότυπο του οργανισμού, το οποίο πρεσβεύει όσα καλείται να διαδραματίσει στη σύγχρονη εποχή το «ΟΑΚΑ 2.0», αποτελείται από γραμμικά σχέδια που παραπέμπουν στους πέντε κύκλους της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, τους κύκλους που εκπροσωπούν και ενώνουν όλα τα έθνη κάτω από την Ολυμπιακή Ιδέα. Είναι παλλόμενοι, όπως είναι ο παλμός της ζωής, και σχηματίζουν μία καρδιά διότι στο ΟΑΚΑ χτυπάει η καρδιά του αθλητισμού και του πολιτισμού της Ελλάδος. 

Αποκορύφωμα της εκδήλωσης οι βραβεύσεις -με πολύ συναίσθημα και συγκινήσεις – πρωταθλητριών και πρωταθλητών, καθώς και άλλων προσώπων του αθλητισμού, που έχουν συνδέσει άρρηκτα τη σπουδαία καριέρα τους με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» αυτά τα 40 χρόνια:

 • Άννα Βερούλη (για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου το 1982 και πρώτη γυναίκα πρόεδρος στο ΟΑΚΑ),
 • Νίκος Μαχλάς (για το μοναδικό και νικητήριο γκολ στον αγώνα Ελλάδα – Ρωσία το 1993, που έδωσε την 1η θέση της Εθνικής ποδοσφαίρου στο όμιλό της για την παρθενική πρόκριση στο μουντιάλ των ΗΠΑ),
 • Γιώργος Αφρουδάκης (για το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής ομάδας πόλο ανδρών στο παγκόσμιο κύπελλο το 1997),
 • Νίκη Ξάνθου (για το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου – 1997),
 • Κώστας Γκατσιούδης (για το χάλκινο μετάλλιο στον ακοντισμό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου – 1997),
 • Νίκος Κακλαμανάκης (άναψε τη Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 και στο πρόσωπό του τιμώνται όλοι οι Ολυμπιονίκες μας)
 • Γεώργιος Καπελάκης (οι Γιώργος Τόπτσης και Χρήστος Αγγουράκης που άναψαν τη φλόγα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες το 2004 δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή και όλοι οι Παραολυμπιονίκες μας των Αγώνων του 2004 τιμώνται στο πρόσωπο του προέδρου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής).

Ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στις συνεχείς και καθημερινές ενέργειες της τελευταίας τριετίας για τη διαρκή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ, αλλά κυρίως στο όραμα και την υλοποίηση της ολιστικής παρέμβασης, συνολικής αξίας άνω των 90 εκατ. ευρώ, για τη μετατροπή του Ολυμπιακού Συγκροτήματος σε ό,τι πιο σύγχρονο και λειτουργικό απαιτεί η προσεχής δεκαετία, τονίζοντας: «Μεριμνούμε όχι μόνο για το σήμερα, αλλά και για το αύριο του ΟΑΚΑ. Μας ενδιαφέρει η επόμενη μέρα, μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε ότι το ΟΑΚΑ όχι μόνο δεν θα βαλτώσει στο μέλλον, αλλά θα συνεχίσει να ανθίζει, να αναπτύσσεται, να εξελίσσεται και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στην αθλητική οικογένεια και στους πολίτες.  Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουμε το όραμα μας για το ΟΑΚΑ. Αφού οικοδομήσαμε υγιείς βάσεις μέσα από 3,5 χρόνια σκληρής δουλειάς, με θάρρος οραματιζόμαστε το αύριο για ένα υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ και συγκροτούμε ένα καινοτόμο πλάνο ώστε να καταστεί υπερτοπικός πόλος με εθνική και διεθνή εμβέλεια.

Οι βασικοί μας στόχοι για το ΟΑΚΑ, επιγραμματικά:

 • αύξηση της επισκεψιμότητας σε 40.000 άτομα ημερησίως από τις νέες λειτουργίες,
 • βιωσιμότητα των εγκαταστάσεων,
 • αύξηση του χώρου πρασίνου από 20% σε 30%, με την ανάπλαση των ανοιχτών χώρων, τη δημιουργία νέων χώρων και διαδρομών περιπάτου, ποδηλάτου και αναψυχής και την αντικατάσταση με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον,
 • μείωση ενεργειακού αποτυπώματος,
 • η ενεργειακή αναβάθμιση να μειώσει το κόστος λειτουργίας του πάνω από 30%.
 • οικονομικά σε ορίζοντα πενταετίας προσδοκούμε έσοδα ύψους 9,5 εκ. ευρώ,
 • μείωση της ανεργίας με τη δημιουργία 1.400 μόνιμων θέσεων εργασίας,
 • προσέλκυση των πολιτών με τη δημιουργία πρόσθετων χώρων και συμπληρωματικών εμπορικών χρήσεων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
 • ανάδειξη σε Ολυμπιακό Πάρκο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού για την αθλητική οικογένεια, ανοικτό στην κοινωνία.

Με αυτό το όραμα ξεκινήσαμε να αλλάζουμε όψη στο ΟΑΚΑ πριν 3,5 χρόνια, με αυτό το όραμα παρουσιάσαμε πέρυσι το Master Plan, με αυτό το όραμα συνεχίζουμε την αξιοποίησή του σηματοδοτώντας μια νέα, ελπιδοφόρα ημέρα και με αυτό το όραμα συνεχίζουμε με συνέπεια την αθλητική μας μεταρρύθμιση.

Πρόκειται για ολιστικές παρεμβάσεις, που περιλαμβάνουν:  

 1. Αλλαγή στους ελαστικούς τάπητες στο Κεντρικό Στάδιο και τα προπονητήρια του ΟΑΚΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι την ερχόμενη Τρίτη συζητείται ως θέμα η Διακήρυξη του έργου στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής, εντός του Δεκεμβρίου θα γίνει η δημοσίευση της Προκήρυξης.  

 • Αξιοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Αντισφαίρισης.
 • Δημιουργία τoυ Κέντρου Υγρού Στίβου, με 11 πισίνες σε συνεργασία με την εταιρεία LAMDA. 
 • Κατασκευή νέου κτηρίου που θα αποτελέσει το σπίτι της ξιφασκίας, του handball, της γυμναστικής και του cheerleading.
 • Κατασκευή τριών τοίχων αναρρίχησης Ολυμπιακών προδιαγραφών για να αποκτήσει σπίτι και η Εθνική Ομάδα Αναρρίχησης.
 • Νέος πολυχώρος στην αίθουσα Κασιμάτη για πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα όπως handball, volleyball, footsall, γυμναστική.
 • Smart ΟΑΚΑ, η ψηφιακή αναβάθμιση του συγκροτήματος, σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ένταξη του έργου στο τομεακό του πρόγραμμα. 
 • Άφησα τελευταία, τα έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του Ολυμπιακού συγκροτήματος, τα οποία εντάξαμε στα έργα του Tαμείου Aνάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΟΑΚΑ 2.0., συνολικού προϋπολογισμού 54.000.000 €.

Περιλαμβάνουν 9 επιμέρους έργα, μεταξύ των οποίων:

Α) Συντήρηση των αρχιτεκτονικών κατασκευών Καλατράβα.

Μάλιστα, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι υπογράφηκε αυτή την εβδομάδα  η σύμβαση, για τον έλεγχο και εν συνεχεία τον διαγωνισμό για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα.

Β) Ενεργειακή αναβάθμιση του ΟΑΚΑ

Γ) Αναμόρφωση του Περιβάλλοντα Χώρου που θα οδηγήσει στην δημιουργία του Ολυμπιακού Πάρκου  αναδεικνύοντας το ΟΑΚΑ σε νέο τοπόσημο της Αθήνας.

Δ) Τέλος, τις επόμενες βγαίνει στον αέρα η πρόσκληση για την υποβολή ενδιαφέροντος για την εκπόνηση του στρατηγικού σχεδιασμού ανάπτυξης και βιωσιμότητας».

Και κατέληξε ο κ. Αυγενάκης, υπογραμμίζοντας:

«Μετά από 40 χρόνια, η ευθύνη η δικιά μας είναι πολύ μεγαλύτερη! Καλούμαστε να σηκώσουμε επάξια το βάρος των 40 ετών και να οδηγήσουμε το ΟΑΚΑ σε ακόμη πιο σημαντικές στιγμές! Τα έργα που δρομολογούμε και υλοποιούμε εξυπηρετούν αυτό το στόχο, το ΟΑΚΑ του μέλλοντος! Και την προσεχή δεκαετία το ΟΑΚΑ θα είναι πολύ διαφορετικό!
Δουλεύουμε για την επόμενη γενιά, για τις επόμενες γενιές των αθλητών. Για να έχουμε το ΟΑΚΑ που πραγματικά μας αξίζει! Δουλεύουμε για το μέλλον που επιβάλλει σύγχρονες, ασφαλιστικές και ποιοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κάναμε πολλά, όμως, όχι όλα όσα θα θέλαμε. Ο αθλητισμός στη χώρα μας αξίζει ακόμη μεγαλύτερης προσοχής. Αξίζει να προσπαθούμε όλοι μαζί, πιο δυνατά, για να τον πάμε ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο μακριά.
Δεσμεύομαι να συνεχίσουμε την καθημερινή προσπάθεια για προκοπή και νοικοκύρεμα και εύχομαι να πετύχουμε και τα δικά μας ρεκόρ για την νέα εικόνα του ΟΑΚΑ, του αθλητισμού, ολόκληρης της Ελλάδας.
Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε το όραμα μας για το ΟΑΚΑ και τον ελληνικό αθλητισμό με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια, και μετά τις επικείμενες εκλογές».

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!