Connect with us

DOHA 2019

Αποστολή Ντόχα: Στην Αιθιοπία ο μαραθώνιος μετά από 18 χρόνια!

Published

on

Ο 29χρονος Κενυάτης Λελίσα Ντεσίσα ανακηρύχθηκε νέος παγκόσμιος πρωταθλητής στο μαραθώνιο μετά από μία γρήγορη -για τις συνθηκες- κούρσα που κρίθηκε στα τελευταία μέτρα.

Ντόχα  Παναγιώτης Βότσης – [email protected]
φωτογραφίες – ΑΝ Sports and Media photo agency

Με πολύ γρήγορο ρυθμό -σχεδόν σπριντ- στα τελευταία μέτρα ο 2ος στο παγκόσμιο της Μόσχας το 2013 πήρε το πρώτο του παγκόσμιο χρυσό. Το έκανε μάλιστα κερδίζοντας τον 4ο καλύτερο μαραθωνοδρόμο όλων των εποχών, το συμπατριώτη του Μοσινέτ Γκερεμό, ο οποίος ήταν 2ος στο φετινό μαραθώνιο του Λονδίνου πίσω από το μεγάλο Έλιουντ Κιπτσόγκε. Μετά τον τερματισμό οι δύο συντοπίτες αγκαλιάστηκαν, όπως φαίνεται στο πολύ όμορφο στιγμιότυπο της κεντρικής φωτογραφίας. Αξίζει να αναφερθεί ότι είχαμε να δούμε Αιθίοπα στην κορυφή του μαραθωνίου του παγκοσμίου πρωταθλήματος από το Έντμοντον το 2001, 18 χρόνια πριν.

Τρίτος ήταν ο Άμος Κιπρούτο, o 2ος στο Βερολίνο το 2018 πίσω από τον Κιπτσόγκε και το παγκόσμιο ρεκόρ του. Δεν έδειξε να πτοείται όμως από την 3η θέση, αφού πέρασε τη γραμμή με πανηγυρισμούς. Για μία θέση έμεινε εκτός μεταλλίων για δεύτερη συνεχή διοργάνωση ο Βρετανός Κάλουμ Χόκινγκς, που τερμάτισε 6 δευτερόλεπτα μακριά από την τελευταία θέση του βάθρου.

Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο Αιθίοπας νικητής έχει έρθει στο προσκήνιο και για το ήθος του στο παρελθόν, καθώς στον αιματηρό μαραθώνιο της Βοστόνης το 2013, στον οποίον ήταν νικητής, αποφάσισε να δώσει το χρυσό μετάλλιο πίσω στην πόλη σε μία κίνηση χαρακτηριστικής κοινωνικής ευαισθησίας. Θυμίζουμε επίσης ότι η διοργάνωση ήταν αγώνας-κριτήριο για τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Από τους 10 πρώτους αθλητές που εξασφάλισαν την παρουσία τους στη χώρα της Άπω Ανατολής ο ένας είναι από την Ασία, οι 3 είναι από την Ευρώπη και οι 6 είναι Αφρικανοί:

  1. Λελίσα Ντεσίσα (Αιθιοπία) – 2:10:40
  2. Μοσινέτ Γκερεμό (Αιθιοπία) – 2:10:44
  3. Άμος Κιπρούτο (Κένυα) – 2:10:51
  4. Κάλουμ Χόκινγκς (Βρετανία) – 2:10:57
  5. Στέφεν Μοκόκα (Νότια Αφρική) – 2:11:09
  6. Ζερσενάι Ταντέσε (Ερυθραία) – 2:11:29 – ατομικό ρεκόρ
  7. Ελ Χασάν Ελ Αμπασί (Μπαχρέιν) – 2:11:44 – ατομικό ρεκόρ
  8. Χάμζα Σαχλί (Μαρόκο) – 2:11:49
  9. Ταντέσε Άμπραχαμ (Ελβετία) – 2:11:58
  10. Ντανιέλ Ματέο (Ισπανία) – 2:12:15

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/