Connect with us

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ-ΓΓΑ

Στη βουλή η υπόθεση της ΕΙΟ

Published

on

Μετά τη δημόσια κατακραυγή για τα όσα συμβαίνουν στους κόλπους της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, το θέμα έφτασε και στη βουλή, με τον υφυπουργό αθλητισμού να καλείται να απαντήσει σε σχετική επερώτηση.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έγινε δέκτης επίσημων αιτημάτων για την παύση του ΔΣ της ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, αναφέρθηκε στα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν (παύση χρηματοδότησης με απόφασή του, οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και αίτημά του για έλεγχο υποβολής δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» από τα μέλη του ΔΣ της ΕΙΟ) και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία για την «ανησυχία» και «απογοήτευση» της παγκόσμιας ομοσπονδίας ιστιοπλοΐας, η οποία θα ασχοληθεί άμεσα με το ελληνικό ζήτημα. Αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο, που τις επόμενες μέρες θα ανέβει στη διαβούλευση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις για: 

  • Την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (νομική μορφή, αρμοδιότητες, λειτουργία κλπ)
  • Διατάξεις εναρμόνισης με την Ολιστική Μελέτη των FIFA-UEFA (εκλογές ΕΠΟ, Λέσχες Φιλάθλων, οργανωμένη μετακίνηση φιλάθλων κλπ).
  • Την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών ποδοσφαίρου 
  • Διατάξεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των αθλητών
  • Ρυθμίσεις για τον ΕΟΚΑΝ και την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ»
  • Τροποποιήσεις αναφορικά με την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση των ερασιτεχνικών σωματείων. 

Όσον αφορά την ΕΙΟ ο υφυπουργός ανέφερε

«Σχετικά με το ερώτημα για την στάση της Πολιτείας απέναντι στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, θα επαναλάβω και από αυτό το βήμα, ότι προκαλεί θλίψη μια Ομοσπονδία, που το άθλημά της έχει φέρει διακρίσεις στη χώρα μας και έχει αναδείξει κορυφαίες προσωπικότητες που μας έχουν κάνει υπερήφανους,  να αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Βέβαια δεν μας προκάλεσε εντύπωση η αντίδραση της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Η διοίκησή της, ανήκει στη μειοψηφία της αθλητικής κοινότητας, που θεωρούσαν ότι είναι αμετακίνητοι και ότι κανένας δεν πρόκειται να τους αγγίξει. Για κακή τύχη τόσο αυτών των προσώπων, όσο και όλων εκείνων που θεωρούσαν ότι θα δρούσαν ανενόχλητοι, βρέθηκε μπροστά τους μια κυβέρνηση με πολιτική βούληση να θέσει τέλος στην αυθαιρεσία και να φέρει φρέσκο οξυγόνο ανανέωσης στις διοικήσεις των Ομοσπονδιών. Και όπως αποδείχτηκε από την ανακοίνωση δεκάδων ιστιοπλοϊκών σωματείων της χώρας, με την οποία ζητούν την παραίτηση όλων των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, οι πολλοί, το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, είναι υπέρ της αθλητικής μεταρρύθμισης, υπέρ της κατάργησης των «ισόβιων μελών» των ΔΣ των Ομοσπονδιών.

  • Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Τόμας Μπαχ, συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, για τον τρόπο που έχει χειριστεί η Ελληνική πολιτεία και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή το ευαίσθητο θέμα της Σοφίας Μπεκατώρου, ακολουθώντας τις Ολυμπιακές αξίες και τα ιδεώδη.

  • Παγκόσμια Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας

Οι καταγγελίες των αθλητών και οι θλιβεροί χειρισμοί της υπόθεσης από την ηγεσία της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, έχουν λάβει διαστάσεις που ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, κ. Ντέιβιντ Γκράχαμ, με ενημέρωσε ότι έλαβε αναλυτική επιστολή από τους Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές μας, με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβασή του.

Περιττό να σας πω ότι εισέπραξα την έντονη ανησυχία και την απογοήτευσή του για τα καταγγελλόμενα. 

Αν κάτι μας χαρακτηρίζει όμως ως Κυβέρνηση, είναι οι υγιείς σχέσεις εμπιστοσύνης που χτίζουμε με όλους τους διεθνείς φορείς. Είναι αυτονόητο ότι συμφωνήσαμε ήδη να υπάρχει στενή συνεργασία τόσο με την Παγκόσμια Ομοσπονδία, όσο και με την αθλητική κοινότητα της χώρας μας, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην ελληνική ιστιοπλοΐα. 

Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επόμενων ημερών θα συνεδριάσει το ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για να εξετάσει τις πιθανές κυρώσεις και τις άμεσες ενέργειές τους».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!