Connect with us

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Στο κλειστό κλαμπ του Triple Crown μπήκε η Κορακάκη

Published

on

Η Άννα Κορακάκη δεν στέφθηκε απλά πρωταθλήτρια Ευρώπης την Παρασκευή που μας πέρασε, αλλά με το κατόρθωμα της έγραψε ιστορία, καθώς είναι μόλις το 12ο μέλος που καταφέρνει να μπει στο κλαμπ των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών, που έχουν κερδίσει τον Ολυμπιακό, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό τίτλο.

Όλα ξεκίνησαν το 2016 για την Δραμινή πρωταθλήτρια, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έκλεψε τις καρδιές των Ελλήνων πρώτα με το χάλκινο μετάλλιο στα 10μ αεροβόλου πιστολιού και μετά με το χρυσό στα 25μ. Ακολούθησαν αμέτρητες επιτυχίες για την Κορακάκη, όπως το χρυσό μετάλλιο του 2018 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τσανγκγουόν (Νότια Κορέα) στο αγώνισμα των 10μ και το πρόσφατο χρυσό μετάλλιο, επίσης στα 10μ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ταλίν (Εσθονία) πριν από δύο μέρες. Αυτά τα τρία χρυσά μετάλλια βάζουν την Κορακάκη σε μία ιδιαίτερη ομάδα της ελίτ του ελληνικού αθλητισμού, που λίγοι και σπουδαίοι αθλητές έχουν ενταχθεί.

Πρώτος σε αυτήν την λίστα είναι ο Πύρρος Δήμας στην άρση βαρών. Ο κορυφαίος Έλληνας Ολυμπιονίκης μετά το χρυσό στην Βαρκελόνη το 1992 κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο της Γκουανγκτζού το 1995 και στο ευρωπαϊκό της Βαρσοβίας την ίδια χρονιά. Φυσικά το 1996 ακολούθησε ο επόμενος θρίαμβος του Δήμα με το χρυσό στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Στην άρση βαρών υπάρχει και δεύτερο όνομα και αυτό είναι του Κάχι Κακιασβίλι. Ο Κακιασβίλι κέρδισε τον πρώτο του ευρωπαϊκό και παγκόσμιο τίτλο το 1995 και οι Ολυμπιακοί της Ατλάντα της επόμενης χρονιάς ήρθαν για να κλείσουν αυτοί την τριάδα των μεταλλίων, που κατάφερε να την επαναλάβει ξανά.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία της ιστιοπλοΐας, αφού το 1994 στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης, το 1996 κέρδισε τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο και την ίδια χρονιά κρέμασε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στο στήθος του. Στην ιστιοπλοΐα διέπρεψε και το δίδυμο Σοφία Μπεκατώρου – Αιμιλία Τσουλφά στην βάρκα 470. Το πρώτο τους χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήρθε το 2000 στην Χαιφα, ενώ την επόμενη χρονιά κατέκτησαν για πρώτη φορά χρυσό ευρωπαϊκό. Το 2004 στον Άγιο Κοσμά κατάφεραν μπροστά στο ελληνικό κοινό να κερδίσουν και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.

Περνώντας στον στίβο, το πρώτο όνομα που εντάχθηκε σε αυτό το κλαμπ είναι αυτό του Κώστα Κεντέρη. Κυριάρχησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίντνεϊ το 2000 τρέχοντας στα 200μ και συνέχισε να κερδίζει τα χρυσά μετάλλια μέχρι το 2002, όπου είχε προηγηθεί η πρωτιά στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Εντμοντον (Καναδάς) το 2001 και ύστερα το ευρωπαϊκό του Μονάχου το 2002.

Στο κλαμπ μπήκε και ο Ηλίας Ηλιάδης, ένας από τους κορυφαίους τζουντόκα όλων των εποχών στον κόσμο. Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Αθήνα το 2004 (81κ) και στην συνέχεια ακολούθησαν τρεις παγκόσμιοι τίτλοι (2010, 2011, 2014) όλοι στα 90κ και στο βιογραφικό του πρόσθεσε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης το 2004 (81κ) και το 2011 (91κ).

Τα επιτέυγματά του μιμήθηκε στην συνέχεια η Κατερίνα Στεφανίδη στο επί κοντώ. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ήταν η μεγάλη νικήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, ενώ νωρίτερα μέσα στην χρονιά είχε κερδίσει και το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Οι επιτυχίες της συνεχίστηκαν και τις επόμενες χρονιές, καθώς το 2017 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου πρόσθεσε ακόμα ένα χρυσό μετάλλιο στην πλούσια συλλογή της.

Το 2018 στο Βερολίνο, ο Μίλτος Τεντόγλου κέρδισε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο στο μήκος και τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο αθλητής από τα Γρεβενά έχει στεφθεί και παγκόσμιος πρωταθλητής, με την διαφορά όμως ότι είχε κερδίσει στον κλειστό στίβο το 2022, αλλά φέτος στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης θα κυνηγήσει τον μοναδικό τίτλο που του λείπει.

Σειρά έχει η ενόργανη γυμναστική και συγκεκριμένα οι κρίκοι. Ο Δημοσθένης Ταμπάκος το 2003 κατάκτησε την κορυφή του κόσμου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Άναχαϊμ (ΗΠΑ) και το 2004 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λιουμπλιάνα (Λιθουανία). Έχοντας βγει δεύτερος στους Ολυμπιακούς του Σίντνεϊ, στην Αθήνα το 2004 κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα και να αποκτήσει τον τρίπτυχο αυτό των μεταλλίων με το κερασάκι να είναι το χρυσό Ολυμπιακό.

To 2015 ήταν μια μεγάλη χρονιά για τον Λευτέρη Πετρούνια, που προϊδέαζε τι θα ακολουθήσει για τον Έλληνα πρωταθλητή. Το 2015 λοιπόν, ο Πετρούνιας ήταν νικητής και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Γλασκώβης και στο ευρωπαϊκό του Μονπελιέ. Τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 όλη η Ελλάδα ήταν μπροστά στην τηλεόραση για να τον παρακολουθήσει να κερδίζει όλους του τους αντιπάλους και να στέφεται χρυσός Ολυμπιονίκης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/