Connect with us

OLYMPICS

Τα 10 κορυφαία αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα για το 2018

Published

on

Στο τέλος της χρονιάς, η ομάδα του Sportsfeed ψηφίζει πάντα για τις κορυφαίες στιγμές του ελληνικού αθλητισμού, βιώνοντας τις περισσότερες δια ζώσης ως το μοναδικό ελληνικό ΜΜΕ που φροντίζει να ακολουθεί τις ελληνικές αποστολές στις μεγάλες διοργανώσεις. Δίχως να υπάρχουν διαφωνίες, καταλήξαμε στα 10 σημαντικότερα γεγονότα του ελληνικού αθλητισμού για το 2018.

Στη διαδικασία συμπεριλήφθηκαν μόνο γεγονότα που συνδέονται με Ολυμπιακά αθλήματα. Επίσης δε λήφθηκαν υπόψη τα σπουδαία κατορθώματα των ηλικιακών κατηγοριών.

Στέφανος Τσιτσιπάς, all year!
Ο 20χρονος είναι δικαιωματικά ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής για το 2018. Αγωνίστηκε 10 μήνες και πέτυχε πράγματα που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Κέρδισε τουρνουά ATP tour, έγινε ο πρώτος κάτω των 20 ετών που κέρδισε τέσσερις αντιπάλους από το Νο10 στο ίδιο τουρνουά (παγκόσμιο κατόρθωμα), κέρδισε το Νόβακ Τζόκοβιτς σε μία περίοδο που ο Σέρβος δεν έχανε με τίποτα και από κανέναν, ψηφίστηκε ως ο πιο βελτιωμένος τενίστας για το 2018 στο ATP tour και κλείνει τη χρονιά στο Νο15 έχοντας ξεκινήσει από το Νο91 με τον πιο κοντιντό Έλληνα στην κατάταξη (όλων των εποχών) να βρίσκεται στο Νο108 (Καλογερόπουλος). Συν το γεγονός πως είναι ο Έλληνας που αναζητήθηκε περισσότερο στη μηχανή αναζήτησης της Google για το 2018.

Το «τραυματισμένο» χρυσό
Η κορυφαία προσπάθεια Έλληνα αθλητή για το 2018 ανήκει στο Λευτέρη Πετρούνια. Συνεχίζοντας το σερί του σε τελικούς μεγάλων διοργανώσεων κέρδισε το χρυσό στους κρίκους στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκόβης και στη συνέχεια κατέκτησε το πιο… επίπονο μετάλλιο της καριέρας του. Λίγες μέρες πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ντόχα, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη συμμετοχή του λόγω έντονων πόνων στον ώμο που θα τον χειρουργούσε άμεσα. Άλλαξε γνώμη, πήγε στη Ντόχα, κέρδισε το χρυσό έχοντας ασύμφορους πόνους, έκανε το χειρουργείο και πλέον είναι στην αποκατάσταση. Η προσωποποίηση της δύναμης της θέλησης.

Παγκόσμια Κορακάκη
Ο παγκόσμιος τίτλος στη σκοποβολή ήταν κάτι που έλειπε από το παλμαρέ της (μόλις 22 ετών) Άννας Κορακάκη αλλά και της ελληνικής σκοποβολής. Στις 4 Σεπτεμβρίου η Κορακάκη κέρδισε στην πόλη Τσάνγκουον της Νότιας Κορέας στα 10μ. και έγινε η 58η παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού (σε Ολυμπιακά αθλήματα κατηγορίας ανδρών – γυναικών), η 11η που έχει στην κατοχή της Ολυμπιακό και παγκόσμιο τίτλο στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και το πρώτο ονομαστικό μέλος της Ολυμπιακής ομάδας για τους Αγώνες του 2020. Τί άλλο να κάνει…

Χρυσή καρατέκα
Στις 10 Νοεμβρίου, η Ελένη Χατζηλιάδου έγινε η 59η παγκόσμια πρωταθλήτρια της Ελλάδας. Στον τελικό των +68 κιλών του παγκόσμιου πρωταθλήματος καράτε στη Μαδρίτη, κέρδισε την Ιαπωνέζα (κάτοχο του τίτλου) Αγιούμι Ουεκέσα, στέφθηκε η ίδια παγκόσμια πρωταθλήτρια και πλέον θεωρείται φαβορί για μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 2020.

Το νταμπλ του Βερολίνου
Ακόμα και για υπερδυνάμεις του παγκόσμιου στίβου όπως οι ΗΠΑ, το νταμπλ σε κάποιο αγώνισμα (1-2) μεγάλης διοργάνωσης, είναι δύσκολο και ταυτόχρονα σπουδαίο επίτευγμα. Ο τελικός του επί κοντώ των γυναικών στις 9 Αυγούστου στο Βερολίνο, είναι πραγματικά ιστορικός για την Ελλάδα. Κατερίνα Στεφανίδη και Νικολέτα Κυριακοπούλου έβγαλαν εκτός το μεγάλο φαβορί Αντζέλικα Σιντόροβα και για πρώτη φορά δύο Ελληνίδες μονομάχησαν για το χρυσό μετάλιο. Κέρδισε η Στεφανίδη για να γίνει η πρώτη πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2016 που κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο της στο Βερολίνο (στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι) και έγινε και η πρώτη εκπρόσωπος του ελληνικού στίβου που κατάφερε να κερδίσει διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε μεγάλη διοργάνωση.

Η τορπίλη Γκολομέεβ
Για τα αγωνίσματα της κολύμβησης σε πισίνα, η συμμετοχή σε τελικό διοργάνωσης είτε αυτή είναι σε παγκόσμιο είτε σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αποτελεί επιτυχία για όλες τις χώρες. Αν κερδίσεις και μετάλλιο τότε το μέγεθος της επιτυχίας γίνεται τεράστιο. Στις 9 Αυγούστου, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γλασκόβης, ο Κριστιάν Γκολομέεβ κολυμπώντας σε 21.44 τον τελικό των 50μ. ελεύθερο, έχασε μόνο από τον γηπεδούχο Μπεν Πράουντ (21.34) και άφησε πίσω τεράστια ονόματα όπως ο Βλαντ Μόροζοφ, για να πάρει το αργυρό μετάλλιο.

Η νέα Εθνική μεταλλίων
Η Εθνική ομάδα πόλο των γυναικών, δίχως αμφιβολία είναι η πιο πετυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Άλλωστε είναι η μοναδική παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος Ολυμπιακού μεταλλίου. Για μεγάλο όμως (σύμφωνα με τις δυνατότητες της) διάστημα έμεινε χωρίς μετάλλιο. Από το 2012 όταν και ήταν δευτεραθλήτρια Ευρώπης μέχρι φέτος δεν είχε να επιδείξει τίποτα, ενώ έμεινε και εκτός Ολυμπιακών Αγώνων. Φέτος όμως, με την ομάδα να έχει ανανεωθεί και παρά το γεγονός ότι έχασε (αγωνίζεται πλέον με τις ΗΠΑ) μία από τις κορυφαίες παίκτριες στον κόσμο (Στεφανία Χαραλαμπίδη) κατάφερε να κερδίσει επιτέλους τίτλους. Στις 24 Μαρτίου κέρδισε 9-8 τη Ρωσία στον τελικό του γιουρόπα καπ όπου συμμετείχαν όλες οι υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού πόλο και στις 27 Ιουλίου έχασε στον τελικό του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από την Ολλανδία (6-4) για να στεφθεί δευτεραθλήτρια Ευρώπης.

Μετάλλιο στα σπριντ!
Ο ελληνικός στίβος μας έχει καλομάθει στις διακρίσεις και τα μετάλλια, τα τελευταία χρόνια όμως όλα τα μετάλλια ήταν… αλτικά. Από το 2006 (Ιακωβάκης, Χαλκιά) είχε να κερδίσει η Ελλάδα δρομικό μετάλλιο και τα κατάφερε στο Βερολίνο με τη Μαρία Μπελιμπασάκη στα 400μ. Η χρονιά για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν είχε ξεκινήσει καλά καθώς ακυρώθηκε στον ημιτελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Μπέρμιγχαμ (400μ.) και ενώ θα μπορούσε να διεκδικήσει μετάλλιο. Τα κατάφερε πέντε μήνες αργότερα, όταν στις 11 Αυγούστου τρέχοντας σε 50.45 ολοκλήρωσε δεύτερη (ενώ ήταν πρώτη για 395 μέτρα) για να καταρρίψει και το πανελλήνιο ρεκόρ της Φανής Χαλκιά (50.56 από το 2004).

Το πρώτο Ολυμπιακό εισιτήριο
Μπορεί η Άννα Κορακάκη να κέρδισε το πρώτο ονομαστικό εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του 2020, ωστόσο το δίδυμο της ιστιοπλοΐας Μαρία Μπόζη και Ραφαηλίνα Κλωναρίδου κέρδισαν στις 8 Αυγούστου το πρώτο εισιτήριο για την Ελλάδα. Τα δυο κορίτσια των 470, πριν ακόμα την κούρσα των μεταλλίων στο παγκόσμο πρωτάθλημα του Άαρχους είχαν εξασφαλίσει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς. Μια ανέλπιστη πρόκριση καθώς στο παγκόσμιο πρωτάθλημα πραγματοποίησαν την κορυφαία εμφάνιση της καριέρας τους. Για να αγωνιστούν και στους Ολυμπιακούς, θα πρέπει να κερδίσουν τον αγώνα πρόκρισης που θα ορίσει η ομοσπονδία, ωστόσο οι δυο τους καταγράφηκαν ως οι πρώτες που ενίσχυσαν την Ολυμπιακή ομάδα του 2020.

Το βόλεϊ είναι παρών
Μετά από 10 χρόνια η Εθνική ομάδα βόλεϊ των ανδρών και 19 αυτή των γυναικών, θα δώσουν και πάλι το παρών σε μια μεγάλη διοργάνωση. Οι δύο Εθνικές ομάδες εξασφάλισαν την παρουσία τους μέσα από τα προκριματικά στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθούν το 2019. Θα ήταν τεράστια αποτυχία αν δεν είχαν καταφέρει να προκριθούν καθώς υπήρξε διεύρυνση της τελικής φάσης και των δυο διοργανώσεων με τη συμμετοχή περισσότερων ομάδων. Ακόμα και έτσι όμως, με δεδομένη την ελληνική πρόκριση πριν ακόμα ξεκινήσει η προκριματική διαδικασία, η επιτυχία είναι μεγάλη καθώς οι συμμετοχές σε τελικές φάσεις κρατούν ζωντανές τις Εθνικές ομάδες και κατ’ επάκταση το ίδιο το άθλημα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η υδατοσφαίριση που έχει το μικρότερο αριθμό ομάδων και αθλητών/αθλητριών από τα πέντε μεγάλα ομαδικά αθλήματα στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει και με το χάντμπολ που έχει πολλούς αθλητές και αθλήτριες, αλλά οι μηδενικές επιτυχίες των Εθνικών ομάδων διατηρούν το επίπεδο χαμηλό…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/