Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Τα αιτήματα των αθλητών

Published

on

Οι αθλητές και οι αθλήτριες του χάντμπολ καταθέτουν προτάσεις στην ομοσπονδία με στόχο την τόνωση του ανταγωνισμού και τη βελτίωση των συνθηκών.

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Στην αυριανή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας χάντμπολ, θα παραστεί αντιπροσωπεία του ΠΣΑΧ ώστε να θέσει κάποια βασικά θέματα. Τα τρία κύρια ζητήματα σε τίποτα δεν θίγουν τον ερασιτεχνικό χαρακτήρα του αθλήματος, ωστόσο βάζουν κάποιους κανόνες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητοι, ώστε να ανακοπεί και η φθίνουσα πορεία του αθλήματος.

Υποχρεωτική ασφάλιση των αθλητών
Το πρώτο αφορά το αίτημα για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των αθλητών και των αθλητριών που αγωνίζονται στην Α1.
Ακόμη και φέτος υπήρξε παράδειγμα αθλητή της Α1 που κάλυψε μόνος του ένα μέρος των εξόδων του χειρουργείου και του μετεγχειρητικού υλικού που χρειάστηκε.
Το παράδοξο είναι ότι το κόστος που επιβαρύνει μία ομάδα για ένα χειρουργείο, ισοδυναμεί με το κόστος ασφάλισης όλων των αθλητών της ομάδας για μία σεζόν.
Επίσης, με δεδομένο ότι πολλοί αθλητές της Α1 είναι εργαζόμενοι, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάνουν ημερομίσθια σε περίπτωση ενός τραυματισμού. Και αυτό το ενδεχόμενο, μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης.
Από την πλευρά του ΠΣΑΧ έχουν έρθει σε επαφή με ασφαλιστικές εταιρίες και έχουν στα χέρια τους προτάσεις για τη συνολική ασφαλιστική κάλυψη των αθλητών και αθλητριών της Α1 σε προνομιακές τιμές, αφού πρόκειται για μία κεντρική συνεργασία. Ακόμη, όμως, και αν μία ομάδα θελήσει να συμφωνήσει με άλλη εταιρία, θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα.
Το σημαντικό είναι να μπει ως όρος συμμετοχής στα πρωταθλήματα της Α1 ανδρών και Α1 γυναικών η ασφαλιστική κάλυψη όλων των αθλητών και αθλητριών που συμμετέχουν, με την κατάθεση των ασφαλιστήριων συμβολαίων από τις ομάδες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων.

Μείωση του ορίου ηλικίας
Στην Ελλάδα του 2015, ο Έλληνας χαντμπολίστας παραμένει δεσμευμένος με ένα σωματείο για οκτώ χρόνια ή μέχρι την ηλικία των 25 ετών. Σε περίπτωση που ένας 23χρονος θέλει να αλλάξει σύλλογο (είτε για αγωνιστικούς, είτε για οικονομικούς λόγους, ακόμη και για λόγους υποβιβασμού της ομάδας) και το σωματείο δεν συναινεί σε αυτή την αλλαγή, τότε ο αθλητής θα πρέπει να μείνει για δύο χρόνια εκτός δράσης και ουσιαστικά να καταστρέψει την καριέρα του προκειμένου να μείνει ελεύθερος.
Ο ΠΣΑΧ προτείνει το όριο αυτό να μειωθεί στην ηλικία των 23 ετών για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες. Μία τέτοια αλλαγή, θα ευνοήσει και τους αθλητές, αλλά και τα σωματεία που επενδύουν στο άθλημα καθώς θα ανοίξει η αγορά των Ελλήνων παικτών και θα υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο ατομικής βελτίωσης.
Σε αυτή την προοπτική, θεωρείται βέβαιο θα αντιδράσουν κάποια σωματεία, που θέλουν να έχουν ενήλικες αθλητές, π.χ. χωρίς να τους πληρώνουν. Με τέτοιες πολιτικές, όμως, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος και ανάπτυξη του αθλήματος. Αυτός είναι και ένας λόγος που το ελληνικό χάντμπολ διαρκώς συρρικνώνεται ως μέγεθος. Μία τέτοια απόφαση, προφανώς δεν μπορεί να την πάρει το διοικητικό συμβούλιο, αλλά η γενική συνέλευση της ομοσπονδίας. Είναι όμως σημαντικό να υπάρχει μία ξεκάθαρη θέση του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας ως προς το ζήτημα, χωρίς υπεκφυγές.

Μεταγραφική περίοδος τον Δεκέμβριο
Είναι κάτι αυτονόητο, το οποίο θα ωφελήσει και τους Έλληνες αθλητές, αλλά και τα σωματεία. Είναι περιττό να γίνει οποιαδήποτε ανάλυση πάνω σε αυτό το ζήτημα, άλλωστε τα σωματεία θα έχουν τον πρώτο λόγο αφού είτε θα έχουν τη δυνατότητα να παραχωρούν αθλητές ή αθλήτριες που δεν χρειάζονται, είτε θα έχουν τη δυνατότητα να ενισχυθούν. Ο περιορισμός της μεταγραφικής περιόδου μόνο για το καλοκαίρι, απλώς δένει τα χέρια των ομάδων.

Στην γενική συνέλευση του Οκτωβρίου ψηφίστηκε η πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής, η οποία προβλέπει πλήρη αναβάθμιση της Α1 ανδρών. Μία τέτοια αναβάθμιση δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να βελτιωθούν υποτυπωδώς οι συνθήκες για τους αθλητές. Άλλωστε, χωρίς αθλητές, δεν υπάρχει άθλημα…

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/