Connect with us

LIST

Τα γεγονότα του 2013

Published

on

Μία γεμάτη χρονιά από αθλητικά γεγονότα ήταν το 2013 που μας αποχαιρετά σε λίγες μέρες. Ξεχωρίσαμε τα πιο σημαντικά με βάση όχι μόνο το αθλητικό κριτήριο, αλλά και το πολιτικο-κοινωνικό. Αυτά είναι τα γεγονότα που σημάδεψαν το παγκόσμιο αθλητισμό τη χρονιά που πέρασε.

του Θανάση Νικολάου
[email protected]
follow me @ThanNikolaou

Η πάλη παρέμεινε Ολυμπιακό άθλημα
Πρόκειται για ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα και όμως η ΔΟΕ σκέφτηκε να το θέσει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για το 2020 και το 2024 λόγω… στασιμότητας στον εκσυγχρονισμό και την εμπορικότητα της. Τελικά μετά από παγκόσμια κατακραυγή αλλά και πολλές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στο άθλημα της πάλης και να τεθεί σε ψηφοφορία μαζί με το μπέιζμπολ/σόφτμπολ και το σκούος. Ως μία από τις παλαιότερες και με τα περισσότερα μέλη-κράτη ομοσπονδίες, η FILA φρόντισε να συσπειρώσει τα παραδοσιακά αθλήματα γύρω από τη δική της υποψηφιότητα. Έκανε και μεγάλη παγκόσμια καμπάνια χρησιμοποιώντας αθλητές θρύλους οι οποίοι στήριξαν απόλυτα την προσπάθεια, κάτι που δεν έκαναν οι επαγγελματίες αθλητές-σταρ του μπέιζμπολ. Στην ψηφοφορία που διεξήχθει στο Μπουένος Άιρες στις 8 Σεπτεμβρίου, η πάλη πήρε 49 ψήφους έναντι 24 του μπέιζμπολ/σοφτμπολ και 22 του σκουός.

Η ομολογία του Λανς Άρμστρονγκ
Ένα από τα μεγαλύτερα σοκ της χρονιάς, ήταν η ομόλογία του θρύλου της ποδηλασίας, Λανς Άρμστρονγκ ότι έκανε συστηματική χρήση απαγορευμένων ουσιών και τεχνικών προκειμένου να κερδίσει τους επτά “Γύρους της Γαλλίας” αλλά και το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000. Στις 17 Ιανουαρίου, ο Αμερικανός ποδηλάτης παραχώρησε συνέντευξη στην Όπρα Γουίνφρι όπου παραδέχθηκε τα πάντα σοκάροντας την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς λίγους μήνες πριν αποτελούσε πρότυπο ψυχικής δύναμης έχοντας ξεπεράσει τον καρκίνο και φτάνοντας στο σημείο να γίνει θρύλος της ποδηλασίας.

Υπόθεση ντόπινγκ Τάισον Γκέι-Ασάφα Παουελ
Οι δυο τους (κυρίως ο Αμερικανός) αποτελούσαν τη μεγάλη απειλή για τον Γιουσέιν Μπολτ. Μάλιστα ο Γκέι εμφανίζονταν σίγουρος πως θα καταφέρει να κερδίσει τον Τζαμαϊκανό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μόσχας. Μόλις ένα μήνα πριν την έναρξη των Αγώνων, οι δυο τους βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Ο Γκέι το παραδέχθηκε αμέσως, δε ζήτησε δεύτερο δείγμα και απέσυρε τη συμμετοχή του από το παγκόσμιο, ενώ ο Πάουελ βρέθηκε να έχει κάνει χρήση του διεγερτικού “μεθυλσυνεφρίνη”. Και οι δύο αθλητές τιμωρήθηκαν με διετή αποκλεισμό από κάθε διοργάνωση.

Ο νομος κατά των γκέι
Οι 22οι Χειμερινοί Αγώνες που θα διεξαχθούν το Φεβρουάριο του 2014 στο Σότσι της Ρωσίας, θα είναι οι ακριβότεροι όλων των εποχών. Ωστόσο όμως δεν θα μείνουν στην ιστορία για το λόγο αυτό. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν αρχικά και οι δυτικοί ηγέτες στη συνέχεια, φρόντισαν να πολιτικοποιήσουν τους Αγώνες και να επιστρέψουμε στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, ψήφισε νόμο που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και προπαγάνδα σε δημόσιους χώρους. Μάλιστα οι παραβάτες θα τιμωρούνται με απέλαση, είτε αυτοί είναι αθλητές, είτε συνοδοί, είτα απλοί φίλαθλοι. Από την πλευρά τους οι δυτικοί ηγέτες, όπως ο Ομπάμα, ο Χολάντ και Γκάουκ δήλωσαν πως θα απέχουν από την τελετή, εκφράζοντας την υποστήριξη τους στην παγκόσμια κοινότητα των γκέι η οποία έχει ξεσηκωθεί και καλεί σε γενικότερο μποϊκοτάζ. Στη μέση βρίσκεται η ΔΟΕ που προσπαθεί να διατηρήσει τις ισορροπίες, τα μέλης της οποίας από ότι φαίνεται θα βάλουν αρνητικό πρόσημο στις υποψηφιότητες των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας για τους Αγώνες του 2024, μετά και την απαξιωτική συμπεριφορά των ηγετών τους.

Το έγκλημα του Όσκαρ Πιστόριους
Ο Νοτιοαφρικάνος Blade Runner, όπως και ο Λανς Άρμστρονγκ ήταν ένα παγκόσμιο είδωλο που γκρεμίστηκε το 2013. Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, στις 14 Φεβρουαρίου 2013, συνελήφθη στο σπίτι του στη Πρετόρια για το φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Πιστόριους υποστήριξε πως πυροβόλησε τη σύντροφό του, στις 4 τα ξημερώματα γιατί την πέρασε για διαρρήκτη που εισέβαλε στο σπίτι του. Στη δίκη που ακολούθησε, τα στοιχεία ανέτρεψαν τους ισχυρισμούς του και τελικά ο Πιστόριους κατηγορήθηκε για φόνο εκ προμελέτης. Στις 22 Φεβρουαρίου αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση περίπου 85.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους. Πλέον αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη του.

Τρομοκρατική επίθεση στο μαραθώνιο της Βοστόνης
Στις 15 Απριλίου, την Ημέρα των Πατριωτών που αποτελεί εθνική εορτή για τις ΗΠΑ, διεξήχθη ο 117ος (από το 1897) μαραθώνιος της Βοστόνης με τη συμμετοχή περισσότερων από 24.000 δρομέων, ανδρών και γυναικών. Το ρολόι έγραφε 14:49 τοπική ώρα, όταν λίγα μέτρα από τη γραμμή του τερματισμού εξερράγησαν με διαφορά 13 δευτερολέπτων δύο βόμβες. Επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από εκρηκτικά, κομμάτια μετάλλου και μεταλλικά σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένοι σε μαύρες νάιλον σακούλες ή σακίδια πλάτης. Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους η Κρισλ Κάμπελ 29 ετών, η Κινέζα Λου Λινγκ 23 ετών και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ ενώ τραυματίστηκαν και 183 άτομα, από τα οποία αρκετά ακρωτηριάστηκαν. Ήταν πρώτη φορά που ένας μαραθώνιος γίνεται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης.

Βρετανός νικητής, 77 χρόνια μετά
Το 1936, ο Φρεντ Πέρι ήταν ο Βρετανός τενίστας που κατακτούσε για τελευταία φορά το Γουίμπλετον. Έπρεπε να περάσουν 77 χρόνια και στις 7 Ιουλίου (7/7), ο Άντι Μάρεϊ επικράτησε στον τελικό επί του Νόβακ Τζόκοβιτς, 6-4, 7-5, 64 και κατάφερε να σηκώσει στο πόδι το “All England Club”. Ο πολυπόθητος τίτλος για τους Βρετανούς ήταν πλέον γεγονός, καθώς ελάχιστοι είναι αυτοί που βρίσκονται εν ζωή και είχαν προλάβει πριν από 77 χρόνια να πανηγυρίσουν τον εντός έδρας τίτλο. Να σημειωθεί πως στις γυναίκες, Βιρτζίνια Γουέιντ ήταν η τελευταία Βρετανίδα που κέρδισε το Γουίμπλετον, το 1977 (πάλι τα επτάρια).

Επαγγελματικός ο αθλητισμός στην Κούβα
Στις 28 Σεπτεμβρίου, μια από τις ιστορικότερες αποφάσεις για τον παγκόσμιο αθλητισμό, ελήφθη στην Κούβα. Ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ ο οποίος βρίσκεται πλέον στην κυβέρνηση, αποφάσισε να επιτρέψει στον αθλητές της χώρας του να γίνουν επαγγελματίες και να μπορούν να αγωνιστούν σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη επιθυμούν. Ακόμα και στις ΗΠΑ. Από το 1902, όταν και η Κούβα ανακυρήχθηκε σε ανεξάρτητο κράτος μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου 2013, δεν υπήρξε αθλητής στην ιστορία του κουβανέζικου αθλητισμού που να αγωνίστηκε ως επαγγελματίας αναγνωρισμένος από την κυβέρνηση. Υπήρξαν τεράστιοι αθλητές, κυρίως πυγμάχοι όπως ο Τεόφιλο Στίβενσον και ο Φελίξ Σαβόν οι οποίοι αρνήθηκαν αστρονομικές προτάσεις προκειμένου να εγκαταλείψουν την Κούβα και να γίνουν επαγγελματίες. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, υπήρξαν αθλητές του μπέιζμπολ, όπως πρόσφατα ο Χοσέ Φερνάντεζ, ο οποίοι αποστάτησαν στις ΗΠΑ για να αγωνιστούν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Πλέον, με την καταβολή ενός ειδικού φόρου ο οποιοσδήποτε αθλητής μπορεί να γίνει επαγγελματίας και αγωνιστεί σε οποιαδήποτε χώρα επιθυμεί. Με αυτόν τον τρόπο ο κουβανέζικος αθλητισμός δε θα χάσει άλλους μεγάλους αθλητές, οι οποίοι πλέον δε χρειάζεται να απαρνηθούν τη χώρα τους για να κερδίσουν δολάρια και ευρώ.

Οι Βραζιλιάνοι εναντίον του μουντιάλ
Όλα ξεκίνησαν από την αυξηση που επέβαλε η κυβέρνηση της Βραζιλίας στο εισιτήριο των λεωφορείων. Αυτήν ήταν η αφορμή για να ξεκινήσουν μεγάλες διαδηλώσεις με εκατοντάδες χιλιάδες Βραζιλιάνους να εκφράζουν την αντίθεση τους, στη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου πρωταθλήματος από τη χώρα τους. Από τους πρωτοστάτες των διαμαρτυριών, ο θρύλος του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (και πρωταθλητής στο μουντιάλ του 1994) Ρομάριο. Από τη θέση του πολιτικού πλέον διαμαρτύρεται και φωνάζει, δεν είναι όμως ο γραφικός τρελός του χωριού, καθώς οι αριθμοί τον δικαιώνουν. Αν και η πολιτική ηγεσία της χώρας είχε αρχικά διαβεβαιώσει ότι δε θα χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα κρατικά ταμεία για την κατασκευή των υπερπολυτελών σταδίων, τελικά σύμφωνα με υπολογισμούς θα χρειαστούν περίπου 6,4 δισ. ρεάις (2,12 δισ. ευρώ) από τα χρήματα των φορολογουμένων. Η συνολική… λυπητερή δε για το Μουντιάλ θα ανέλθει στο εξωφρενικό ποσό των 30 δισ. ρεάις, δηλαδή κοντά στα 10.09 δισ. ευρώ. Έχοντας και ο ίδιος μία κόρη, την 8χρονη Ήβη, που γεννήθηκε με σύνδρομο Ντάουν, ο Ρομάριο δείχνει μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προβλήματα των λιγότερο προνομιούχων συμπολιτών του. «Αν ξόδευαν 30% λιγότερα στην κατασκευή των σταδίων, θα μπορούσαν να βελτιώσουν όλα εκείνα τα πράγματα που τελικά έχουν σημασία», δηλώνει ο επαναστάτης «Ρο» και καταλήγει: «Κανείς δε μου λέει να κλείσω το στόμα μου, γιατί ξέρουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Σίγουρα δε θα γίνω ο καλύτερος πολιτικός του κόσμου, αλλά ξέρω επίσης ότι δεν θα μείνω σιωπηλός!».

Oι Ολυμπιακοί του 2020 στο Τόκιο
Το Σεπτέμβριο στο Μπουένος Άιρες, η φτωχή πλην έτοιμη Μαδρίτη, η πλούσια αλλά εξαρτημένη από την αφερεγγυότητα των Τούρκων Κωνσταντινούπολη και το σύγχρονο Τόκιο των τεχνοκρατών Γιαπωνέζων, διεκδίκησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Στην πρώτη ψηφοφορια αποκλείστηκε η Μαδρίτη καθώς έχασε πολλούς πόντους από την κακή παρουσίαση της υποψηφιότητας της. Στην τελική αναμέτρηση, η επικράτηση του Τόκιο επί της Κωνσταντινούπολης ήταν εύκολη (60-36). Οι μεθοδικοί τεχνοκράτες Ιάπωνες ξοδεύοντας περίπου 2,5 δισ. ευρώ για την προώθηση της υποψηφιότητας τους και έχοντας στο πλευρό τους εταιρείες κολοσσούς που αποτελούν σημαντικό μέρος του παγκόσμιου χορηγικού προγράμματος διαφόρων αθλημάτων, είχαν το πάνω χέρι. Φυσικά μέτρησε πολύ και η στήριξη του σεΐχη, Αλ Φαχάντ Αλ Σαμπάχ ο οποίος είναι ο πρόεδρος του ANOC. Της Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, που αποτελείται από 205 μέλη-κράτη από τις πέντε ηπείρους. Ο εν λόγω σεΐχης, ελέγχει μεγάλο αριθμό “αθανάτων” και κατευθύνει την ψήφο τους.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/