Σε αναστολή δραστηριοτήτων και σε ματαίωση διοργανώσεων περνάει ο ΣΕΓΑΣ για να αντιμετωπίσει το οξύ οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σύμφωνα και με την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης! Η στάση του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου και των συνεργατών του αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού αθλητισμού.
του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]
Διότι τουλάχιστον τρεις κορυφαίοι παράγοντες βρίσκονται σε απόγνωση από το απόγευμα της Δευτέρας 11 Μαΐου. Αναμφίβολα επηρεασμένοι από την ομολογία των διοικούντων τον ΣΕΓΑΣ ότι «δεν υπάρχει σάλιο». Διότι σκέφτονται ότι τα υπόλοιπα αθλήματα, με τη μικρότερη προβολή και τα σαφώς λιγότερα έσοδα, δύσκολα θα μπορέσουν να παραμείνουν σε λειτουργία όταν σηκώνουν τα χέρια ψηλά στη μεγαλύτερη ομοσπονδία, με τα περισσότερα ενεργά μέλη και τα αυξημένα έσοδα.
Ο ΣΕΓΑΣ θεωρείται ως η ομοσπονδία με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Με μία ντουζίνα δρομικές διοργανώσεις σε όλη την Ελλάδα στους 12 μήνες του χρόνου, με ένα προϊόν παγκοσμίου φήμης όπως ο κλασικός Μαραθώνιος και με σημαντικούς χορηγούς, τα οικονομικά προβλήματα έμοιαζαν να βρίσκονται στην… αυλή του γείτονα. Έστω και με την πολύ σημαντική μείωση στην κρατική επιχορήγηση.
Τελικά, όμως, τα οικονομικά προβλήματα βρίσκονται πλέον και στην αυλή του ΣΕΓΑΣ! Και αυτό είναι το χειρότερο μαντάτο για το σύνολο του αθλητικού κινήματος. Διότι αποδεικνύει στην πράξη ότι η επιβίωση μίας ομοσπονδίας μπορεί να αποδειχθεί όνειρο θερινής νυχτός.
Μόνο που πέρα από τους αφορισμούς της πολιτείας για το ψαλίδι στην επιχορήγηση, οι άνθρωποι του ΣΕΓΑΣ πρέπει να κάνουν και την αυτοκριτική τους για να καταλάβουν τι τους οδήγησε στην απόγνωση κι ενώ περνούν αρκετά λεφτά από τα χέρια τους μέσα από τη μαζική συμμετοχή σε κάθε λογής δρόμους αντοχής ή… άθλησης, πως έφτασαν να δηλώνουν αναστολή λειτουργίας και παύση πληρωμών.
Αν ρίξει κάποιος μία ματιά στις συμμετοχές και στο κόστος τους, θα αντιληφθεί τα μεγέθη των εσόδων. Για να μην επεκταθώ στους χορηγούς. Πού πάνε όλα αυτά τα λεφτά; Πώς διατίθενται και ποιοί τα εισπράτουν; Δεν λέμε πως αρκούν για να λειτουργεί η ομοσπονδία αποκλειστικά με αυτά, αλλά πως γίνεται να αφήνουν τέτοια τρύπα που οδηγεί σε αναστολή δράσεων;
Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που τα… οικονομικά οφέλη του ΣΕΓΑΣ είναι μικρότερα απ’ όσα εκτιμούμε πως είναι όσοι βρισκόμαστε έξω από τον χορό, η ευθύνη του κακού υπολογισμού βαραίνει τη διοίκηση της ομοσπονδίας και κανέναν άλλο.
Η διαφορά είναι ότι στην πρώτη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με λανθασμένο προγραμματισμό, ενώ στη δεύτερη με κακή επιλογή συνεργατών ή με αδυναμία σύνταξης σωστών όρων για τους διαγωνισμούς για την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων!