Connect with us

TOP

Τα μικρά άλματα προς την κορυφή

Published

on

Αν υπάρχει κάποιος που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κοινοπολιτειακούς αγώνες, παγκόσμιο πρωτάθλημα, ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και ντάιαμοντ λιγκ τότε είναι μόνο ένας και ονομάζεται Γκρεγκ Ράδερφορντ. Και όλα αυτά με τις χαμηλότερες επιδόσεις.

του Στέφανου Σουλιώτη

Κάτοχος του διαμαντιού στο άλμα εις μήκος είναι από εχθές ο 28χρονος Βρετανός μετά τον τελικό της Ζυρίχης. Με άλμα στα 8.32μ. ο Ράδερφορντ πήρε την τέταρτη νίκη στη φετινή διοργάνωση και έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε πέντε κορυφαίες διοργανώσεις.
Όμως χρυσό μετάλλιο δε μπορείς ποτέ να κερδίσεις τυχαία. Πόσο μάλλον πέντε! Ο Ράδερφορντ δεν έχει μόνο φυσικό ταλέντο ή θέληση ή οικονομική στήριξη. Τα έχει όλα αυτά μαζί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό. Με παππού που αγωνιζόταν στην Άρσεναλ, ήταν αναμενόμενο πως ο Ράδερφοντ θα στρεφόταν στον αθλητισμό, ενώ ποιος θα κατασκεύαζε σκάμμα στο πίσω μέρος του σπιτιού του αν δεν είχε τη θέληση να γίνει ο καλύτερος Βρετανός αθλητής στο μήκος; Όσο για την οικονομική στήριξη, έχασε το χορηγό του λίγους μήνες μετά το χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο το 2012. Αλλά δεν το έβαλε κάτω ούτε όταν έπαθε ρήξη στον τένοντα.
Στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Πεκίνου ο Αμερικανός Τζεφ Χέντερσον κατέβηκε στον αγώνα έχοντας την κορυφαία επίδοση στον κόσμο και κατέλαβε μόλις την ένατη θέση στον τελικό. Ο Αλεξάντερ Μένκοφ ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο του. Όμως με καλύτερο άλμα στα 8.02μ. δεν κερδίζεις παγκόσμιο πρωτάθλημα. Αντίθετα ο Ράδερφορντ αν και ήταν εξαιρετικά αμφίβολος για τον τελικό λόγω ασθένειας σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην καριέρα του (8.41μ.) και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Τα μικρά άλματα και οι επικρίσεις
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το άλμα του Ράδερφορντ στα 8.31μ. ήταν το μικρότερο που χάρισε χρυσό μετάλλιο από το 1972. Ακόμα και έτσι όμως ήταν αρκετά μεγαλύτερο ώστε να αφήσει 15 εκατοστά πίσω του τον ασημένιο Μίτσελ Βατ. Πολλοί τότε είπαν πως ο Βρετανός κέρδισε τυχαία και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.
Τα 8.21μ. στους περσινούς κοινοπολιτειακούς αγώνες πρόσθεσαν άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του και ακόμα περισσότερη αμφισβήτηση από τους επικριτές του. Λίγες εβδομάδες μετά αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με άλμα στα 8.29μ. τι και αν στην προηγούμενη διοργάνωση το χρυσό είχε κριθεί στα 8.34μ. ή αν το ρεκόρ Ευρώπης είναι στα 8.86μ. και το παγκόσμιο στα 8.95μ. Όσα μετάλλια και αν κέρδιζε, όσο μικρά και αν ήταν τα άλματά του, δε βρέθηκε κανείς να τον ξεπεράσει.
Ο Ράδερφορντ αργά αλλά σταθερά έμαθε από τα λάθη του, από τα λάθος πατήματα και τα λάθος βήματα. Στο παγκόσμιο του 2007 κατέλαβε τη εικοστή πρώτη θέση στον προκριματικό. Δύο χρόνια αργότερα στην ίδια διοργάνωση έκανε ρεκόρ Βρετανίας στον προκριματικό αλλά στον τελικό κατέλαβε την πέμπτη θέση. Το 2011 στην Νταεγκού ο τραυματισμός του στον τένοντα τον άφησε εκτός τελικού. Δούλεψε με τον προπονητή του Νταν Πφαφ και άλλαξε την τεχνική ώστε να αποφύγει νέους τραυματισμούς.

Και τώρα το Ρίο
Με την κατάκτηση του διαμαντιού στη Ζυρίχη ο Ράδερφορντ έχει κάθε λόγο να νιώθει δικαιωμένος. Ξεπέρασε τους συμπατριώτες του Ντάλεϊ Τόμπσον, Λίνφορντ Κρίστι, Σάλι Γκάνελ και Τζόναθαν Έντουαρντς που είχε ο καθένας τους χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς και κοινοπολιτειακούς Αγώνες, παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.
Ο Ράδερφορντ τις επόμενες εβδομάδες θα μετακομίσει στις ΗΠΑ ώστε να τον αναλάβει εκ νέου ο Πφάφ και να τον προετοιμάσει για το επόμενο ραντεβού του με την ιστορία. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/