Connect with us

TOP

Τελευταία ανταπόκριση από το Λονδίνο

Published

on

Άλλη μία αποστολή για το Sportsfeed έφτασε στο τέλος της. Μετά από αυτήν των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο το 2016, το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου ήταν η μεγαλύτερη αλλά και η πιο κουραστική, καθώς ακολούθησε αυτήν του παγκοσμίου υγρού στίβου στη Βουδαπέστη (21 μέρες).

Λονδίνο Θανάσης Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Από το Λονδίνο αναχωρούμε με ιδιαίτερα ευχάριστες αναμνήσεις και γι’ αυτό φρόντισαν κυρίως η Κατερίνα Στεφανίδη και ο Γιάννης Κυριαζής. Οι Έλληνες που απέδειξαν ότι είναι παγκόσμια κλάση και μας έκαναν να φουσκώνουμε λίγο σαν τα… παγώνια, κάθε φορά που μπαίναμε στο κέντρο Τύπου και δεχόμασταν συγχαρητήρια, ενώ συνάδελφοι από την Κένυα (που λατρεύουν το στίβο), την Ιαπωνία (ο κορυφαίος στατιστικός Κεν Νακαμούρα) και τον Καναδά μας ζητούσαν επιπλέον πληροφορίες.

Δεν το κρύβουμε πως ως ελληνικό μέσο, κλέψαμε από τη λάμψη των αθλητών μας. Εξαιτίας της Κατερίνας προσκληθήκαμε από την IAAF στον τομέα των VIP για να μας παραχωρήσει συνέντευξη μαζί με τους New York Times, τον Guardian, τη L’ Equipe, την El Pais και ένα κινέζικο μέσο το οποίο δεν κατάφερα να διαβάσω το όνομα του καθώς ήταν στα κινέζικα. Βέβαια η Κατερίνα μας είχε παραχώρησει συνέντευξη την προηγούμενη μέρα αφιερώνοντας μας περισσότερη από μία ώρα για να τη βιντεοσκοπήσουμε, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να χάσουμε το κάλεσμα της IAAF και να μην καμαρώσουμε την αποθέωση της από τους παγκόσμιους μιντιακούς κολοσσούς. Τη στιγμή μάλιστα που και ο ίδιος ο Σεμπάστιαν Κόου παρακολουθούσε με ενδιαφέρον τα λεγόμενα της.

Δε θα ξεχάσουμε επίσης την ατμόσφαιρα εντός και εκτός σταδίου. Ήταν μοναδική. Καλά κάνουν και δίνουν διοργανώσεις στίβου στους Βρετανούς. Γνωρίζουν το άθλημα πολύ καλά και γέμιζαν το γήπεδο από τις εννέα το πρωί (τοπική) που ξεκινούσε το πρόγραμμα των αγώνων. Δε νομίζουμε να έχουν αγωνιστεί ποτέ ξανά δεκαθλητές σε οποιαδήποτε διοργάνωση έχοντας γεμάτο στάδιο και στα 10 αγωνίσματα τους. Ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως το στάδιο των 60.000 θεατών άδειαζε εντελώς και χωρίς προβλήματα μέσα σε 10 λεπτά και σε μία ώρα ήταν πεντακάθαρο και έτοιμο για την επόμενη ενότητα των αγώνων.

Αξέχαστος θα μείνει και ο Hero, ο σκαντζόχοιρος που ήταν η μασκότ των αγώνων. Έγινε ο αγαπημένος των θεατών αλλά και των αθλητών. Ήταν τόσο πετυχημένος ως μασκότ που οι Βρετανοί θα τον κρατήσουν για να τον αξιοποιήσουν στα ντάιαμοντ λιγκ που διοργανώνουν.

Φυσικά υπήρξαν και προβλήματα με το μεγαλύτερο όλων να είναι ο καιρός. Από τις 15 μέρες που ήμασταν στο Λονδίνο τις 12 από αυτές η θερμοκρασία ήταν 13-16 βαθμούς ενώ τις περισσότερες μέρες έβρεχε. Τυπικό λονδρέζικο καλοκαίρι μας έλεγαν οι Βρετανοί και δεν έκαναν… χιούμορ. Ευτυχώς το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου το οποίο θα διεξαχθεί στη Βρετανία (Μπέρμιγχαμ), είναι κλειστού στίβου.

Μεγάλη παραφωνία για τους Βρετανούς, ο norovirus που έβαλε σε καραντίνα περίπου 40 άτομα (αθλητές, προπονητές, συνοδούς), αλλά και τον πρόεδρο της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου. Σε πολλούς κόστισε αυτή η γαστρεντερίτιδα με την Τόμπσον και τον Μακβάλα να χάνουν μετάλλια και τον Νορβηγό πρόεδρο της ΕΑΑ, Σβέιν Άρνε Χάνσεν την απονομή στο μοναδικό παγκόσμιο πρωταθλητή της χώρας του, Κάρστεν Γουόρχολμ (400μ. εμπόδια). Δεν τολμάμε να φανταστούμε τί θα έγραφαν τα βρετανικά ΜΜΕ, αν το θέμα με τον ιό είχε ξεσπάσει σε διοργάνωση που είχε αναλάβει άλλη χώρα.

Παρά τις δύο παραφωνίες (καιρός και ιός) αναχωρούμε με τις καλύτερες εντυπώσεις από τους αγώνες, αλλά και με μία απέραντη θλίψη. Ο Γιουσέιν Μπολτ δε θα εμφανιστεί ξανά εντός σταδίου για να στηθεί σε βατήρα εκκίνησης. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία το τί έκανε στο Λονδίνο και όπως φάνηκε δεν απασχολούσε κανέναν η θέση ή το μετάλλιο του. Αυτό που προκάλεσε μεγάλη θλίψη ήταν η στιγμή που εμφανίστηκε στο στάδιο για τον τελευταίο γύρο. Τότε όλοι μας συνειδητοποιήσαμε ότι έφτασε το τελος. Είδαμε Βρετανούς να δακρύζουν για τον Τζαμαϊκανό, τον ίδιο να συγκρατεί τα δάκρυα του και 60.000 θεατές να αποτυπώνουν για πάντα αυτήν την στιγμή. Ακόμα και η τελευταία συνέντευξη Τύπου η οποία παραχώρησε, το βίντεο της οποίας θα δημοσιεύσουμε αύριο, ήταν απολαυστικός. Θα σας αποκαλύψουμε και τί ειπώθηκε στην τελευταία του συζήτηση με τον πρόεδρο της IAAF, Σεμπάστιαν Κόου. «Τί θέλεις να κάνω τώρα αφεντικό», ρώτησε ο Μπολτ τον Κόου για να του απαντήσει ο πρόεδρος της IAAF: «Εσύ πες μου. Εσύ είσαι το αφεντικό». Αφού χαμογέλασε ο Τζαμαϊκανός απάντησε στον Κόου: «Δε θέλω να γίνω πρεσβευτής του αθλήματος και να περιφέρομαι χωρίς να κάνω κάτι. Θέλω να μείνω ενεργός, να είμαι σε επαφή με τα παιδιά, τους αθλητές και τον κόσμο, μέσα στα στάδια, αλλά με αντικείμενο». Εκείνη τη στιγμή το χαμόγελο του προέδρου της IAAF έλαμψε όπως το 2015 που ο Μπολτ είχε κερδίσει στον τελικό του Πεκίνου, τον Γκάτλιν.

ΥΓ. Όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, έτσι και από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου αν και βρέθηκα δίπλα σε μεγάλους σταρ τους παγκόσμιου αθλητισμού, θα δημοσιεύσω τη μοναδική προσωπική μου φωτογραφία, που έχει σημασία για μένα. Είναι με τον άνθρωπο που έχει βοηθήσει τον ελληνικό στίβο εντελώς ανιδιοτελώς και αν και βρίσκεται λόγω θέσης, μονίμως στην έδρα της IAAF (Μονακό), γνωρίζει ποιοι έχουν κάνει τις καλύτερες επιδόσεις φέτος στην Ελλάδα, ακόμα και στις κατηγορίες των παμπαίδων – παγκορασίδων καθώς και την εξέλιξη όλων των αθητών και αθλητριών στις Εθνικές ομάδες. Πρόκειται για τον αυστηρότερο κριτή μας ο οποίος τυγχάνει να είναι και αδελφός μου.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/