ΣΤΙΒΟΣ
Τελικός ντάιαμοντ λιγκ (preview γυναικών): Για το χατήρι της Μακλάφλιν
Published
1 μήνα πρινon
Στον τελικό του ντάιαμοντ λιγκ στις Βρυξέλλες (12-13 Σεπτεμβρίου) την παράσταση κλέβουν δύο αγωνίσματα που είναι εκτός… προγράμματος διαμαντιού και θα διεξαχθούν μόνο και μόνο για να τρέξει η Σίντνι Μακλάφλιν Λεβρόνι. Η Αμερικανίδα σούπερ σταρ, αδιαμφισβήτητα το Νο1 του παγκόσμιου στίβου στις γυναίκες, θέλησε να δοκιμάσει το νταμπλ σε 200μ/400μ προσδοκώντας σε… διαστημικές επιδόσεις και οι Βέλγοι δεν της χάλασαν το χατήρι.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
100μ: Οι συμμετοχές που ξεχωρίζουν στο πιο γρήγορο αγώνισμα του στίβου είναι αυτές των Τζούλιεν Άλφρεντ (Αγία Λουκία) και Σακάρι Ρίτσαρντσον (ΗΠΑ). Η χρυσή και η αργυρή Ολυμπιονίκης θα αναμετρηθούν στον τελικό του ντάιαμοντ λιγκ, με την Αμερικανίδα να αναζητά την ρεβάνς από τον χαμένο τελικό στο Παρίσι. Το διαμάντι δεν έχει την ίδια αξία με το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο αλλά θα είναι μία λύτρωση. Η Ρίτσαρντσον έχει την ταχύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο με 10.71 και ακολουθεί η Άλφρεντ με το 10.72. Στην κούρσα δεν θα είναι μόνες τους και αυτές που θα προσπαθήσουν να τις ακολουθήσουν είναι η Τία Κλέιτον (Τζαμάικα) και η Ντίνα Άσερ Σμιθ (Βρετανία).
200μ: Η Μπρίτανι Μπράουν (ΗΠΑ) είναι η μοναδική μεταλλιούχος των Ολυμπιακών Αγώνων που θα αγωνιστεί στον τελικό, αλλά αυτό το γεγονός δεν καθιστά την αποστολή της πιο εύκολη. Σε διπλανό διάδρομο θα έχει τη Σακάρι Ρίτσαρντσον, η οποία επιθυμεί να έχει δύο διαμάντια στις αποσκευές της. Ωστόσο το αγώνισμα μπήκε στο πρόγραμμα για την Σίντνι Μακλάφλιν Λεβρόνι (ΗΠΑ). Η 25χρονη έχει ατομικό 22.07, όμως μπορεί να τρέξει αρκετά κάτω από τα 22 δευτερόλεπτα όπως λέει και ο προπονητής, Μπομπ Κέρσι.
400μ: Η Μαριλέιντι Παουλίνο (Δομινικανή Δημοκρατία) έχει να ηττηθεί από το ντάιαμοντ λιγκ της Σιλεσία το 2023 και πλέον ως χρυσή Ολυμπιονίκης δεν θέλει να χαλάσει αυτό το σερί. Είναι η ταχύτερη φέτος στον κόσμο με 48.17, αλλά έχει μία πολύ επικίνδυνη αντίπαλο να αντιμετωπίσει. Η Σάλβα Έιντ Νασέρ (Μπαχρέιν) έχει φετινό 48.53 και σε κάθε της κούρσα καταφέρνει να είναι όλο και πιο γρήγορη. Ωστόσο και το 400άρι μπήκε στο πρόγραμμα μόνο και μόνο για τη Μακλάφλιν. Ο Μποπ Κέρσι (προπονητής της) επιμένει ότι έχει στα πόδια της το παγκόσμιο ρεκόρ (47.60) το οποίο πλησίασε στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ των Ολυμπιακών Αγώνων τρέχοντας από flying start, 47.70. Το ατομικό της είναι 48.74 όμως μπορεί να πάει πολύ πιο κάτω… Θυμίζουμε ότι έχει τρέξει τα 400μ εμπόδια στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων σε 50.37 κάνοντας νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Μια επίδοση που θα της έδινε τον τίτλο στο 70% των εθνικών πρωταθλημάτων του πλανήτη, στο αγώνισμα των… ανδρών.
800μ: Μπορεί από τον αγώνα να απουσιάζει η Κίλι Χόντγκινσον (Βρετανία), αλλά αυτό δεν τον κάνει λιγότερο συναρπαστικό. Η τρίτη των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, Μέρι Μόρα (Κένυα) έχει μια μεγάλη ευκαιρία μπροστά της να κερδίσει το διαμάντι, όμως για να τα καταφέρει χρειάζεται να κερδίσει άλλες δύο Βρετανίδες. Η μία είναι η Τζέμα Ρίκι με το φετινό 1:55.61 και η δεύτερη η Τζόρτζια Μπελ με το 1:56.28. Η Μόρα έχει σημειώσει φέτος 1:56.71. Μία ακόμα καλή συμμετοχή είναι η Τζαμαϊκανή, Νατόγια Γκουλ Τόπιν, με το 1:56.83.
1.500μ: Η Φέιθ Κιπγιέγκον έχει γίνει πλέον συνώνυμο των 1.500μ και θέλει να κλείσει την σεζόν της με ακόμα μία νίκη στο αγώνισμά της. Μετά το τρίτο διαδοχικό χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, η 30χρονη θέλει και το διαμάντι και με το νέο παγκόσμιο ρεκόρ στα 3:49.04 που έκανε φέτος μοιάζει αήττητη. Να μας διαψεύσει όλους προσδοκά η Τζέσικα Χαλ (Αυστραλία) με το 3:50.83, η οποία φέτος έχει κάνει φοβερές εμφανίσεις. Μαζί τους στον αγώνα θα είναι και η Μπελ, η Ντιρίμπε Βελτετζί (Αιθιοπία), η Μπίρκε Χαϊλόμ (Αιθιοπία) και η Φρεγουένι Χαϊλού (Αιθιοπία).
5.000μ: Η Μπεατρίς Τσεμπέτ (Κένυα) δείχνει να μην έχει αντίπαλο στο 5άρι, αλλά χρειάζεται να το αποδείξει και στον ταρτάν για ακόμα μία φορά. Η 24χρονη τον προηγούμενο μήνα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παρίσι, ενώ το φετινό της ρεκόρ είναι 14:09.52. Την επόμενη καλύτερη επίδοση από τις αθλήτριες που θα αγωνιστούν έχει η Τσίγκι Γκεμπρεσελάμα (Αιθιοπία) με 14:18.76. Στην γραμμή εκκίνησης θα βρίσκεται ακόμα η Ετζγκαγιέχου Ταγιέ (Αιθιοπία) με το 14:18.92.
3.000μ στιπλ: Όλες οι αθλήτριες του Ολυμπιακού βάθρου θα είναι στις Βρυξέλλες. Το μεγάλο όνομα είναι η Γουίνφρεντ Γιάβι (Μπαχρέιν), η οποία κέρδισε τον τίτλο της χρυσής Ολυμπιονίκης και πλέον απειλεί το παγκόσμιο ρεκόρ. Αντέχει από το 2018 με 8:44.32 και ανήκει στην Μπεατρίς Τσέπκοετς (Κένυα) και η Γιάβι έχει καταγράψει 8:44.39. Ο τελικός του ντάιαμοντ λιγκ είναι η καλύτερη ευκαιρία για να το κάνει δικό της.
100μ εμπόδια: Η απουσία της Μασάι Ράσελ (ΗΠΑ) είναι σημαντική αλλά η Σιλένα Σαμπά Μαγιελά (Γαλλία) και η Τζάσμιν Καμάτσο Κουίν (Πουέρτο Ρίκο) θα σηκώσουν στους ώμους τους τον τελικό και η καλύτερη θα αναδειχθεί νικήτρια. Η δεύτερη και η τρίτη των Ολυμπιακών Αγώνων δεν πρέπει όμως να υπολογίζουν μόνο η μία την άλλη. Τον βαθμό δυσκολίας του αγώνα ανεβάζει η Ακέρα Νάγκεντ (Τζαμάικα), η οποία είναι η ταχύτερη για φέτος με 12.24.
400μ εμπόδια: Αφού η Μακλάφλιν Λεβρόνι θα αγωνιστεί σε δύο κούρσες εκτός προγράμματος ντάιαμοντ λιγκ, ο δρόμος για τη νίκη ανοίγει στην Φέμκε Μπολ. Η Ολλανδέζα θέλει ένα εντυπωσιακό κλείσιμο για τη σεζόν του 2024 και απέναντί της θα βρει τις Άνα Κόκρελ (ΗΠΑ), Σέιμιρ Λιτλ (ΗΠΑ) και Σάιαν Σάλμον (Τζαμάικα).
Ύψος: Ήδη μέσα στο 2024, η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό της Ρώμης, έχει στεφθεί χρυσή Ολυμπιονίκης και έχει καταγράψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ. Η νίκη που την περιμένει πλέον είναι αυτή του τελικού του ντάιαμοντ λιγκ και θα βρεθεί αντιμέτωπη με γνωστά πρόσωπα. Πολύ επικίνδυνο είναι το δίδυμο από την Αυστραλία με τις Νίκολα Ολισλάγκερς και Έλενορ Πάτερσον, ενώ για μία μεγάλη πτήση προετοιμάζεται και η Αντζελίνα Τόπιτς (Σερβία). Στον αγώνα είναι δηλωμένες και οι Λία Αποστολόφσκι (Σλοβενία) και η Ιρίνα Γερασένκο (Ουκρανία).
Επί κοντώ: Στην πέμπτη διαδοχική της νίκη στο φετινό ντάιαμοντ λιγκ κυνηγά η Νίνα Κένεντι (Αυστραλία) και είναι η πιο σημαντική από όλες, αφού στον αγώνα των Βρυξελλών θα κριθεί το διαμάντι. Η χρυσή Ολυμπιονίκης έχει υπερβεί φέτος το 4.90μ και μόνο η Μόλι Κόντερι (Βρετανία) έχει πηδήξει ψηλότερα με το 4.92μ. Να θυμίσουμε ότι η Βρετανίδα είχε μείνει εκτός τελικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στοχεύει να επανέλθει σε ψηλά άλματα. Παρούσες θα είναι ακόμα οι Αλίσα Νιούμαν (Καναδάς), Αντζέλικα Μόζερ (Ελβετία) και Σάντι Μόρις (ΗΠΑ). Ο πήχης θα τοποθετηθεί κατά σειρά στα ύψη 4.25 – 4.40 – 4.55 – 4.65 – 4.70 – 4.75 και θα συνεχιστεί η άνοδος ανά πέντε εκατατοστά.
Μήκος: Μία αναμέτρηση Αμερικανίδων φαίνεται ότι θα δούμε στο μήκος. Η τρίτη των Ολυμπιακών Αγώνων Τζάσμιν Μουρ (ΗΠΑ) θα κοντραριστεί με τις συμπατριώτισσές της, Κουανέσα Μπαρκς και Μονό Νίκολς (ΗΠΑ). Η Μουρ έχει πηδήξει πιο μακριά από όλες χάρη στο 6.98μ. Τον πρώτο της αγώνα μετά το Παρίσι θα κάνει η Λαρίσα Ιαπιτσίνο (Ιταλία), η οποία φέτος έχει καταγράψει 6.94μ.
Τριπλούν: Η Τζάσμιν Μουρ (ΗΠΑ) αγωνίστηκε και στο μήκος και στο τριπλούν στο Παρίσι και το ίδιο θα κάνει και στις Βρυξέλλες. Στην Πόλη του Φωτός ήταν τρίτη πίσω από την Τέα Λαφόντ και την Σανιέκα Ρίκετς (Τζαμάικα), με την Τζαμαϊκανή να είναι η βασική της αντίπαλος στον τελικό του ντάιαμοντ λιγκ.
Σφαιροβολία: Πόλεμος θα γίνει για το διαμάντι σε αυτό το αγώνισμα. Η χρυσή Ολυμπιονίκης, Γεμισί Ογκουνλέγε (Γερμανία), θα βρει μπροστά της την δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, Τσέις Τζάξον (ΗΠΑ), η οποία έμεινε εκτός τελικού στο Παρίσι και την Σάρα Μιτόν (Καναδάς), την αθλήτρια με την κορυφαία επίδοση στον κόσμο (20.68μ), αλλά ήταν μόλις 12η στο Παρίσι. Σίγουρα χρειάζεται αυτή τη νίκη η Καναδέζα για να ανέβει ψυχολογικά.
Δισκοβολία: Η Βάλερι Όλμαν (ΗΠΑ) έχει να ηττηθεί από το παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2023 στην Βουδαπέστη και ως η χρυσή Ολυμπιονίκης του Παρισιού, θέλει και το διαμάντι του 2024 στην συλλογή της. Για να το κατακτήσει χρειάζεται να κερδίσει την Σάντρα Ελκασεβιτς (Κροατία), την Γιαϊμέ Πέρεζ (Κούβα), την Μπιν Φενγκ (Κίνα) και την Γιορίντε Βαν Κλίνκεν (Ολλανδία).
Ακοντισμός: Ακόμα έναν αγώνα για να κλείσει μια ονειρική σεζόν χρειάζεται η Χαρούκα Χιταγκούτσι. Η χρυσή Ολυμπιονίκης από την Ιαπωνία θα κοντραριστεί με την Μακένζι Λιτλ (Αυστραλία), την πάντα φορμαρισμένη Αντριάνα Βιλάγκος (Σερβία), την αθλήτρια με την μεγαλύτερη βολή για φέτος, Φλορ Ρουίζ Ουρταντό (Κολομβία) και την Βικτόρια Χάντσον (Αυστρία).
share this:
- Πατήστε για κοινοποίηση στο Facebook(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Twitter(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο LinkedIn(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pinterest(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Πατήστε για να μοιραστείτε στο WhatsApp(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Tumblr(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Pocket(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για κοινοποίηση στο Reddit(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για εκτύπωση(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
- Κλικ για αποστολή ενός συνδέσμου μέσω email σε έναν/μία φίλο/η(Ανοίγει σε νέο παράθυρο)
You may like
-
Το ημερήσιο πρόγραμμα της Μακλάφλιν που την οδήγησε στο παγκόσμιο ρεκόρ
-
Η Νέα Ζηλανδία θέλει το παγκόσμιο κλειστού του 2028, σε εγκατάσταση… ανοιχτού
-
Τέλος εποχής για τους θρύλους της Τζαμάικα
-
Ίνγκεμπριγκτσεν: Στο κυνήγι του ρεκόρ του Ελ Γκερούζ
-
Μαραθώνιος Βερολίνου: Ρεκόρ με 54.280 τερματίσαντες!
-
Μαραθώνιος Βερολίνου: Ατομικό ρεκόρ για τον Καραΐσκο