Connect with us

TOP

Τέλος το World League, έρχεται το New Volleyball League

Published

on

«Ηλιθιότητα είναι όταν κάνεις τα ίδια πράγματα ξανά και ξανά και περιμένεις ότι θα έχεις διαφορετικά αποτελέσματα». Μ’ αυτή τη ρήση του Άλμπερτ Αϊνστάιν η FIVB παρουσίασε το σχέδιο της για τη νέα εποχή των διοργανώσεων της, αρχίζοντας με την κατάργηση του World League (και του αντίστοιχου γυναικείου τουρνουά Grand Prix) το οποίο θα δώσει τη θέση του στο (μέχρι να βρεθεί υποθέτουμε η κανονική του ονομασία) «The New Volleyball League».

του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]

Τι είναι αυτό; Μία μίξη του παλιού με το νέο World League, το οποίο… συρρικνώνεται και επανέρχεται στην παλιά του μορφή με 16 ομάδες, 12 εκ των οποίων θα είναι στάνταρ (η αλήθεια είναι πως η προεπιλογή μάλλον έχει γίνει) και άλλες 4 θα παίζουν τον ρόλο του μπαλαντέρ (θα επιλέγονται με μια μίξη αγωνιστικών και εμπορικών κριτηρίων αφού δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη αν θα υπάρξει ‘υποβιβασμός’).
Στο «The New Volleyball League» θα υπάρχει κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από την FIVB, θα δοθεί έμφαση στο κομμάτι της «διασκέδασης» των θεατών που είτε βρίσκονται στο γήπεδο, είτε βλέπουν τους αγώνες από την τηλεόραση (στα πρότυπα του NBA και γενικά των αμερικανικών πρωταθλημάτων) και γι’ αυτό το λόγο η επιλογή των ομάδων θα γίνεται και με κριτήρια… μάρκετινγκ. «Top teams + Top markets» είναι ένα από επιχειρήματα της διεθνούς Ομοσπονδίας.
Για την FIVB η «εικόνα» των αγώνων είναι το παν και στο σχέδιο της υπάρχουν επαγγελματίες παρουσιαστές, γιγαντοοθόνες, dj, ειδικός φωτισμός και γραφικά τα οποία θα βοηθούν θεατές και τηλεθεατές να καταλαβαίνουν καλύτερα τον αγώνα.
Οι 12 ομάδες που θα έχουν εγγυημένη συμμετοχή θα είναι εξασφαλισμένες για 7 χρόνια και θα χάνουν τη θέση τους μόνο αν δεν εκπληρώνουν τις οργανωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ θα είναι υποχρεωμένες να διοργανώσουν τουλάχιστον ένα τουρνουά από τα 20 συνολικά που θα διεξάγονται σε κάθε διοργάνωση και για τα υπόλοιπα 8 θα κατατίθενται υποψηφιότητες.
Μόνο που οι υποψηφιότητες θα ξεκινούν από τις 100.000 δολάρια (και βλέπουμε), ενώ η διεκδίκηση του τελικού τουρνουά (άγνωστο αν θα είναι Final 4 ή Final 6) θα ξεκινά από το 1 εκατομμύριο δολάρια!
Κι αν τα λεφτά σας φαίνονται πολλά, η FIVB θα δίνει εξίσου πολλά καθώς τα συνολικά έσοδα του μάρκετινγκ (διαφημιστικές πινακίδες-led systems, media backdrops κ.α.) θα μοιράζονται 50-50 (FIVB και διοργανώτρια), ενώ οι διοργανωτές θα παίρνουν το 100% των εσόδων από τα εισιτήρια, πιθανές κυβερνητικές ενισχύσεις και τα κατά τόπους εμπορικά δικαιώματα.
Οι προβλέψεις της FIVB κάνουν λόγο για μεικτά κέρδη 47 εκατομμυρίων δολαρίων (25 στους άνδρες και 22 στις γυναίκες) για την πρώτη επταετία, γεγονός που αν επαληθευτεί σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες ομάδες μόνο χαμένες δεν θα βγουν.
Όσον αφορά τον τρόπο διεξαγωγής, το τουρνουά θα διαρκεί έξι εβδομάδες (5 + 1 που θα είναι οι τελικοί) με μία εβδομάδα διακοπής πριν τους τελικούς. Κάθε εβδομάδα οι 16 ομάδες θα αγωνίζονται σε τουρνουά των τεσσάρων (ένας εναντίον όλων) κι οι 5 πρώτοι της βαθμολογίας συν τον διοργανωτή θα προκρίνονται στα τελικά.
Αυτό σημαίνει ότι μίνιμουμ η κάθε ομάδα θα δίνει 15 αγώνες και συνολικά θα διεξαχθούν 130 ματς υψηλού επιπέδου.
Κι αν το προσχέδιο της FIVB (επαναλαμβάνουμε ακόμη δεν έχει παρθεί οριστική απόφαση) δείχνει και τι ακριβώς σκέφτεται η Διεθνής Ομοσπονδία, τότε οι 12 ομάδες με την εγγυημένη επταετή συμμετοχή είναι οι: Βραζιλία, Αργεντινή, Ιταλία, Ιράν, ΗΠΑ, Πολωνία, Κίνα, Γερμανία, Σερβία, Ιαπωνία, Ρωσία.
Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρονται ως υποψήφιες συμμετέχουσες και οι Αυστραλία, Νότιος Κορέα, Καναδάς και Βουλγαρία…
Αντιστοίχως στις γυναίκες οι 12 «σίγουρες» είναι οι: Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, Ταϋλάνδη, ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα, Τουρκία, Σερβία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Ρωσία και οι 4 υποψήφιες: Αργεντινή, Άγιος Δομήνικος, Πολωνία, Βέλγιο.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/