Connect with us

INTERVIEW

Τερματοφύλακας μοντέλο

Published

on

Τερματοφύλακας ή μοντέλο. Στην περίπτωση του Δημήτρη Παππά και τα δύο. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής του Καμπανιακού αγωνίζεται στη Football league 2, συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων εταιρειών και κάνει τις… βόλτες του στις πασαρέλες. Δεν είναι όμως ένας ποδοσφαιριστής στο χώρο της μόδας και στο ποδόσφαιρο… μοντέλο. Ο ίδιος δεν αποποιείται καμία από τις δύο ιδιότητες και ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
φωτογραφίες Κώστας Αμοιρίδης
[email protected] follow me @amiridiskostas

Όταν ήμασταν μικροί, τερματοφύλακας έπαιζε αυτός που ξέμενε. Πολλές φορές δεν είχαμε καν τερματοφύλακα αφού κανείς δεν ήθελε να καθίσει στην εστία και καταλήγαμε να παίζουμε μπακότερμα. Εσύ πως το αποφάσισες να ασχοληθείς;
Με το ποδόσφαιρο ξεκίνησα να ασχολούμαι από μικρός, περίπου όταν ήμουν έξι χρονών. Στην αρχή είχα πειραματιστεί με όλες τις θέσεις, επιθετικός, αμυντικός και στο κέντρο. Ήμουν μικρός και δεν μπορούσα να αποφασίσω τί μου αρέσει περισσότερο. Όμως καθώς μεγάλωνα και παρακολουθούσα επαγγελματικούς αγώνες, άρχισα να επικεντρώνομαι περισσότερο στους τερματοφύλακες καθώς με μάγευε η διαφορετικότητα της συγκεκριμένης θέσης. Το πρώτο ζευγάρι γάντια ήταν θέμα χρόνου να αποκτηθεί. Από τότε έμεινα πιστός στην πρώτη μου αγάπη και σίγουρα δε θα την προδώσω ποτέ.

Στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αν δεν έχεις μάνατζερ δεν μπορείς να αγωνιστείς στη μεγάλη κατηγορία. Εσύ προς το παρόν επιλέγεις να πορεύσαι μόνος. Μήπως αυτό είναι εις βάρος της καριέρας σου;
Είναι σημαντικό να έχεις έναν άνθρωπο να σε υποστηρίζει. Στις μέρες μας όλα γίνονται μέσω του μάνατζερ. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις όπου οι διασυνδέσεις είναι αυτές που καθορίζουν την καριέρα ενός ποδοσφαιριστή. Στη δική μου περίπτωση, από επιλογή δεν έχω κάποιον άνθρωπο δίπλα μου. Προς το παρόν βρίσκομαι σε μία πολλή καλή ομάδα και είμαι ικανοποιημένος. Ελπίζω το επόμενο βήμα να είναι ακόμα καλύτερο είτε αυτό γίνει με τη βοήθεια κάποιου μάνατζερ, είτε χωρίς…

Σε έχουν πλησιάσει μάνατζερ για να σου προτείνουν συνεργασία;
Έχω έρθει σε επαφή με κάποιους όμως δεν προχωρήσαμε σε συνεργασία, καθώς έκρινα πως δεν ήταν τα κατάλληλα άτομα. Δεν μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου πως το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι που αγαπώ για να το σκεφτώ καθαρά και μόνο ως… οικονομική συναλλαγή. Είμαι μικρός ακόμα. Δε βιάζομαι γιατί θέλω να κάνω σωστή επιλογή και είμαι σίγουρος πως όταν βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος, δε θα το σκεφτώ και πολύ προκειμένου να πω το “ναι” σε μια συνεργασία.

Γιατί οι ελληνικές ομάδες, δεν εμπιστεύονται και τόσο τους Έλληνες τερματοφύλακες και επιμένουν να πειραματίζονται με αμφιβόλου ποιότητας αλλοδαπούς; 
Υπάρχει μία προκατάληψη απέναντι στους Έλληνες ποδοσφαιριστές γενικότερα, καθώς οι αλλοδαποί θεωρούνται καλύτεροι, χωρίς κάτι τέτοιο να ισχύει πάντα. Το καλό είναι ότι με την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, οι παίκτες του εξωτερικού είναι ακριβοί για μία ελληνική ομάδα και έτσι δίνονται ολοένα και περισσότερες ευκαιρίες σε Έλληνες ποδοσφαιριστές και τερματοφύλακες να αναδειχθούν. Βοήθησε σε αυτό και απόφαση της ΦΙΦΑ που υποχρεώνει τις ομάδες να υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός γηγενών παίκτων στο ρόστερ τους.

Πώς είναι η προπόνηση ενός τερματοφύλακα;
Σιγουρα αρκετά πιο επώδυνη από εκείνη των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών. Μία βδομάδα περιλαμβάνει την ατομική προπόνηση, την ομαδική και τα βάρη. Όσον αφορά την ατομική που είναι και η πιο σημαντική, περιλαμβάνει κάθε μέρα και ένα διαφορετικό στάδιο άσκησης. Την τεχνική πτώσεων και λαβών, την τεχνική ποδιών, την ταχυδύναμη, την αντίδραση και τις εξόδους από σέντρα. Στην ομαδική, μαθαίνουμε πώς να λειτουργούμε ως ομάδα και να έχουμε επικοινωνία. Τέλος, στα βάρη να έχουμε ένα πιο δεμένο σώμα και να μην είμαστε επιρρεπείς στους τραυματισμούς.

Νιώθεις πως η ευθύνη σου σαν τερματοφύλακας είναι μεγαλύτερη από των υπόλοιπων ποδοσφαιριστών;
Η θέση του τερματοφύλακα φέρει μεγάλη ευθύνη γιατί το παραμικρό λάθος να αποβεί μοιραίο. Μπορεί να στοιχίσει και να κρίνει αρνητικά ένα αποτέλεσμα και με αυτήν την πίεση πρέπει να μάθει να ζει σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Βέβαια ισχύει και το αντίθετο, καθώς με μία καλή απόδοση μπορεί να γίνει ο ήρωας του αγώνα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου τερματοφύλακα;
Πλέον ο τρόπος παιχνιδιού των τερματοφυλάκων έχει αλλάξει και απαιτεί πολύ καλή τεχνική στα πόδια. Επίσης, σημαντικό είναι το να μπορεί να παίζει εκτός εστίας, για να προλαβαίνει τις κάθετες μπαλιές. Φυσικά θα πρέπει να είναι καλός και στις ψηλές σέντρες, στις εξόδους.

Όταν ο αντιπαλος εκτελεί πέναλτι, πως αποφασίζεις την αντίδραση σου; 
Στο πέναλντι περισσότερο άγχος έχει ο ποδοσφαιριστής που το εκτελεί παρά ο τερματοφύλακας. Προσπαθείς να επηρεάσεις την ψυχολογία του με τις κινήσεις που κάνεις, ίσως και με μία ατάκα που θα του πεις. Αλλά προσπαθείς και να διαβάσεις τη φάση και να πέσεις όσο το δυνατό πιο γρήγορα βλέποντας το πόδι με το οποίο εκτελεί. Φυσικά θα πρέπει να γνωρίζεις και το ιστορικό του παίκτη. Σε κάθε ομάδα αυτοί που εκτελούν τα πέναλτι είναι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές και θα πρέπει να γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο τα εκτελούν. Σίγουρα, όμως, θέλει και τύχη.

Έχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό;
Είμαι ευχαριστημένος από την ομάδα στην οποία αγωνίζομαι τώρα. Βεβαίως οι βλέψεις οποιουδήποτε ποδοσφαιριστή, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά το άθλημα, είναι κάποια στιγμή να του δοθεί η ευκαιρία ώστε να αγωνιστεί σε μία ομάδα του εξωτερικού και μακροπρόθεσμα σε μία από τις καλύτερες. Το έχω σκεφτεί και θα το έκανα κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Έχω πολύ μέλλον ακόμα μπροστά μου και δε βιάζομαι. Περιμένω να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες και όταν έρθει η πρόταση θα το σκεφτώ πολύ σοβαρά.

Σε ποια ομάδα θα ήθελες να αγωνιστείς;
Όνειρό μου είναι να παίξω στη Ρεάλ Μαδρίτης. Την παρακολουθώ από μικρός και είναι η ομάδα που υποστηρίζω. Οι τίτλοι που έχει κατακτήσει και η ιστορία της, την καθιστούν την κορυφαία ομάδα στον πλανήτη. Αποτελεί το όνειρο κάθε ποδοσφαιριστή, μικρού ή μεγάλου, κάποια μέρα να καταφέρει να φορέσει τη φανέλα της.

Ποιον θεωρείς τον καλύτερο τερματοφύλακα όλων των εποχών;
Είναι αρκετοί αυτοί που θαυμάζω, σύγχρονοι αλλά και παλαιότεροι. Αυτός όμως που ξεχωρίζω και με εμπνέει είναι ο Ίκερ Κασίγιας. Είναι εξαιρετικός και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα πέντε συνεχόμενα τελευταία χρόνια έχει ψηφιστεί ο κορυφαίος στον κόσμo. Μπορεί τώρα να βρίσκεται εκτός πλάνων του Αντσελότι στη Ρεάλ Μαδρίτης, παραμένει ωστόσο όμως κορυφαίος.

Ποια θεωρείς κορυφαία εμφάνιση τερματοφύλακα, όλων των εποχών;
Υπάρχουν πολλοί τερματοφύλακες με εξαιρετικές αποδόσεις σε αγώνες που έμειναν στην ιστορία. Δεν μπορώ να επιλέξω κάποιον συγκεκριμένο. Θα αναφερθώ όμως στην πιο πρόσφατη εκπλητκική εμφάνιση του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Ρομπέρτο στο παιχνίδι με την Μπενφίκα. Πήρε μόνος του κυριολεκτικά το παιχνίδι κάνοντας φοβερές αποκρούσεις. Δε θυμάμαι τα τελευταία χρόνια άλλη τόσο καλή εμφανίση τερματοφύλακα και μάλιστα σε επίπεδο Τσάμπιονς λιγκ.

Έχεις μία πρόταση από μεγάλο ιταλικό οίκο για να είσαι το κεντρικό πρόσωπο καμπάνιας για τα επόμενα χρόνια και την ίδια στιγμή μία πρόταση απο μεγάλη ομάδα για τη θέση του τερματοφύλακα. Τί επιλέγεις;
Και τα δύο είναι πράγματα που αγαπώ και με τα οποία ασχολούμαι χρόνια. Ένας ποδοσφαιριστής αναγνωρίσιμος έχει τη δυνατότητα να τα συνδυάσει και μάλιστα με επιτυχία. Έχουμε δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο πολλές φορές ιδίως με τους Ιταλούς και τα τελευταία χρόνια με τον Μπέκαμ και τον Ρονάλντο. Και ο Σωτήρης Κυργιάκος από ότι θυμάμαι έχει κάνει πασαρέλα για τον Αρμάνι. Στο συγκεκριμένο δίλημμα εγώ θα επιλέξω την πρόταση της ομάδας και μέσω της παρουσίας μου σε αυτήν, ίσως κατάφερνα κάνω και την μεγάλη διαφημιστική καμπάνια.

Σου έχει τύχη να σε φλερτάρουν από την κερκίδα;
Και να έγινε, μάλλον δεν το αντιλήφθηκα γιατί είμαι εντελώς προσηλωμένος στον αγώνα. Ότι και αν ακούγεται από την κερκίδα κατά τη διάρκεια των 90 λεπτών μένουν έκτος του… ακουστικού μου πεδίου.

Τί σου είναι πιο δύσκολο; Να περάσεις από κάστινγκ ή από δοκιμή σε κάποια ομάδα;
Σε ένα κάστινγκ αυτό που μετράει, κυρίως, είναι η εξωτερική εμφάνιση και η εντύπωση που θα προκαλέσεις στον πελάτη. Δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία ή κάποιου είδους τεχνική. Σε αντίθεση με το δοκιμαστικό σε μία ομάδα ποδοσφαίρου. Εκεί πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και η τεχνική σου να είναι η απαιτούμενη, ώστε να ανταπεξέλθεις στις προσδοκίες της ομάδας στην οποία δοκιμάζεσαι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/