Connect with us

TOP

Τέσσερις Ελληνες στην Ντόχα

Published

on

Πιστοί στο ραντεβού τους με την αυλαία του ντάιαμοντ λιγκ, που είθισται από την παγκόσμια πρεμιέρα της σειράς, το 2010, να ξεκινά από την Ντόχα, ήταν οι Ελληνες πρωταθλητές, οι οποίοι τήρησαν την παράδοση που τους θέλει να γράφουν θετικό πρόσημο στο εντυπωσιακό από πλευράς όχι μόνο επιδόσεων αλλά και ατμόσφαιρας, μίτινγκ της πρωτεύουσας του Κατάρ.

του Βασίλη Γεωργιώτη

Η εξωστρέφεια που διέπει τον ελληνικό στίβο τα τελευταία χρόνια, έφερε τέσσερα Ελληνόπουλα, την Κατερίνα Στεφανίδη, την Βούλα Παπαχρήστου, την Νικόλ Κυριακοπούλου και τον Λυκούργο-Στέφανο Τσάκωνα στην Ντόχα, 18 χρόνια μετά τις πρώτες ελληνικές συμμετοχές, των ακοντιστριών Μιρέλας Μανιάνι και Αγγελικής Τσιολακούδη.
Αυτήν τη φορά δεν είδαμε ελληνική νίκη, όπως το 2004 με τον Περικλή Ιακωβάκη, το 2012 με τον Δημήτρη Χονδροκούκη, το 2013 με τον Κώστα Φιλιππίδη, το 2014 με τον Λούη Τσάτουμα και την Νικόλ Κυριακοπούλου και το 2015 με τον Φιλιππίδη, όμως τρεις στους τέσσερις κέρδισαν τους πρώτους τους βαθμούς στο κυνήγι του διαμαντιού, επωφελούμενοι και του νέου συστήματος βαθμολόγησης που απονέμει πόντους στους έξι (αντί στους τρεις) πρώτους της κατάταξης.

«Μπορούσα το 4.83μ.»
Η τρίτη στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου στο Πόρτλαντ, Κατερίνα Στεφανίδη, μόνο ευτυχισμένη πρέπει να νιώθει από την πρώτη της επίσκεψη στη Μέση Ανατολή. Τρίτη θέση με νέο ατομικό ρεκόρ για τον ανοιχτό στίβο, 4.73μ. και οχτώ βαθμοί στο σακούλι. «Ηταν λίγο δύσκολες οι συνθήκες, με την ζέστη και τη υγρασία», σχολίασε αρχικά η Στεφανίδη. «Ο καιρός στις ΗΠΑ που δεν ήταν καλός, συν το ταξίδι για την Ντόχα με άφησαν δέκα μέρες χωρίς άλματα, με αποτέλεσμα να ψάχνομαι λίγο στη φορά μου. Το 4.73μ. είναι ρεκόρ μου στον ανοιχτό, αλλά θα μπορούσα να κάνω και το 4.83μ. ειδικά με την πρώτη προσπάθεια», συμπλήρωσε η πρωταθλήτριά μας, που έκανε δύο αγώνες στις ΗΠΑ πριν από την Ντόχα σε μίτινγκ ανοιχτού στίβου, όμως και στους δύο αγωνίστηκε σε σάλα λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών. Η Στεφανίδη μεταφέρει πια τη βάση της Ελλάδα, στο προπονητήριο του Ολυμπιακού σταδίου και φυσικά θα κυνηγήσει το διαμάντι στα υπόλοιπα μίτινγκ της σειράς ντάιαμοντ λιγκ.

«Δε με βοήθησαν τα μαλακά κοντάρια»
Η Νικόλ Κυριακοπούλου, υπό το βλέμμα του προπονητή της Μανώλη Καραγιάννη, δεν επανέλαβε τη νίκη της το 2014 στην τέταρτη συμμετοχή της στο μίτινγκ της Ντόχα (ήταν ακόμα τρίτη το 2012 και έκτη το 2010), αν και το 4.53μ. και η πέμπτη θέση, που της έδωσαν τους δύο πρώτους της πόντους, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα. «Είχε αέρα στον αγώνα, ειδικά στα δοκιμαστικά και δεν με βοήθησαν και τα μαλακά κοντάρια. Εντάξει, ήταν ο πρώτος μου αγώνας, αλλά θα μπορούσα να πάω καλύτερα. Από τις τρεις προσπάθειες στα 4.63μ., οι δύο δεν ήταν καθόλου καλές, η τρίτη ήταν καλύτερη. Δεν αγχώνομαι, βέβαια, ακόμα είμαστε στην αρχή», σχολίασε η Κυριακόπουλου, η οποία αποκόμισε και μια μικρή ενόχληση από τον αγώνα, που της στερεί τη συμμετοχή της στο 4ο Athens Street Pole Vault.

«Το τέλειο ξεκίνημα»
Στο τριπλούν Βούλα Παπαχρήστου είχε κάθε λόγο να χαμογελά. Η εδώ και 1,5 χρόνο ιπτάμενη μαμά, ξεκίνησε τις υποχρεώσεις στον ανοιχτό στίβο ακόμα πιο εντυπωσιακά από ό,τι ολοκλήρωσε στον κλειστό, όμως ενώ στο Πόρτλαντ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, είχε την τύχη με το μέρος και κέρδισε οριακά το χάλκινο μετάλλιο, στην Ντόχα έχασε τη δυνατότητα να κάνει και τα έξι άλματα, που με το νέο πειραματικό σύστημα έχουν δικαίωμα να επιχειρήσουν μόνο οι τέσσερις πρώτοι της κατάταξης μετά την ολοκλήρωση της τρίτης προσπάθειας. Ο λόγος ήταν ότι είχε χειρότερη δεύτερη προσπάθεια σε σχέση με την Γαλλίδα Ζανίν Ασάνι Ισούφ. Η Παπαχρήστου τελικά έμεινε 5η με 14.26, που είναι το καλύτερο άλμα της από το 2012 και επιβεβαίωση του Ολυμπιακού ορίου (14.20). «Ηταν το τέλειο ξεκίνημα στον πρώτο μου αγώνα σε ντάιαμοντ λιγκ. Είμαι πολύ χαρούμενη, αν και ήμουν λίγο άτυχη, αφού θα μπορούσα να έχω κάνει και τις έξι προσπάθειες. Φέτος νοιώθω καλά και με την προπόνηση που έχω βγάλει, πιστεύω ότι μπορώ να πηδήξω καλύτερα. Προέχει να σταθεροποιηθώ σε καλές επιδόσεις και τα καλύτερα θα έρθουν», είπε η Παπαχρήστου, που κι αυτή είχε δίπλα της τον προπονητή της Γιώργο Πομάσκι, ο οποίος επίσης ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ντόχα, αφού το 2001 δεν είχε συνοδέψει τη Βούλα Τσιαμήτα, την αθλήτρια-πρότυπο για την Παπαχρήστου, στην παρθενική συμμετοχή Ελληνίδας άλτριας στο μίτινγκ του Κατάρ.

«Κόλλησε το μυαλό μου στο κουλουάρ»
Ο μοναδικός άντρας της ελληνικής παρέας των αθλητών, ήταν ο Λυκούργος-Στέφανος Τσάκωνας. Με την άφιξή του ενημερώθηκε ότι οι διοργανωτές δεν του χαρίστηκαν στο technical meeting, όντας ο αθλητής με το χειρότερο ατομικό ρεκόρ (20.09) μεταξύ των συμμετεχόντων σε μια πάρα πολύ δυνατή κούρσα, και τον έβαλαν να τρέξει στην πρώτη διαδρομή, που θεωρείται κατά γενική ομολογία η πιο δύσκολη για τα 200μ. Αποτέλεσμα, 8η θέση και χρόνος 20.66, διόλου άσχημα για πρώτη κούρσα, όμως ο Σπαρτιάτης σπρίντερ ήθελε καλύτερη πρεμιέρα: «Δυστυχώς το μυαλό μου κόλλησε στο κουλουάρ, δεν ήμουν εγκεφαλικά έτοιμος να τρέξω και δεν έκανα καλή κούρσα, αυτήν που περίμενα να τρέξω. Δεν σταματάμε όμως εδώ, υγιής να είμαι και προχωράμε για τους επόμενους αγώνες. Σίγουρα θα τρέξω στην Οστράβα.
Επόμενο ραντεβού για το Ντάιαμοντ Λιγκ η Σανγκάη το ερχόμενο Σάββατο (14 Μαΐου) με τη σκυτάλη των ελληνικών συμμετοχών να παίρνει ο Κώστας Φιλιππίδης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/