Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Θα δούμε σύντομα επίδοση κάτω από 2:10 στον μαραθώνιο γυναικών;

Published

on

Η εμφάνιση της Τιγκίστ Ασέφα στον μαραθώνιο του Βερολίνου ίσως αλλάξει για πάντα την πορεία των γυναικών στην μεγαλύτερη απόσταση του στίβου και πλέον μπορούμε να μιλάμε σοβαρά για μία επίδοση κάτω από το 2:10 στο σύντομο μέλλον, με τις αθλήτριες από την Αιθιοπία να δείχνουν ικανές για να το υλοποιήσουν.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Η ιστορία του θριάμβου της Αφρικής στον μαραθώνιο ξεκίνησε με την ιστορική νίκη του Αμπέμπε Μπικιλά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης το 1960, όπου τερμάτισε τον αγώνα του χωρίς να φοράει παπούτσια. Ο δύο φορές Ολυμπιονίκης σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ 2:12:11 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964, το οποίο ήταν εθνικό ρεκόρ για την Αιθιοπία μέχρι που ο Μπελαϊνέ Ντενσάμο το κατέρριψε με χρόνο 2:06:11 στο Ρότερνταμ 26 χρόνια αργότερα.

Καμία αθλήτρια δεν είχε ξεπεράσει το παγκόσμιο ρεκόρ ανδρών που είχε οριστεί το 1964, μέχρι την εντυπωσιακή εμφάνιση της Τιγκίστ Ασέφα στις 24 Σεπτεμβρίου του 2023, η οποία απέδειξε ότι η αποφασιστικότητα και η προσπάθεια μπορούν να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο. Στο Βερολίνο η 28χρονη υπερασπίστηκε με επιτυχία τον τίτλο της και κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 2:11:51 και με τον χρόνο της ξεπέρασε το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ που είχε θέσει η Μπριτζ Κοσγκέι με διαφορά δύο λεπτών.

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν μια γυναίκα μαραθωνοδρόμος έχει την ικανότητα να ολοκληρώσει τον αγώνα σε λιγότερο από 2 ώρες και 10 λεπτά. Η δρομέας πρέπει να διατηρεί σταθερό ρυθμό 3 λεπτών και 5 δευτερολέπτων ανά χιλιόμετρο, που θα της επιτρέψει να ολοκληρώσει τον ημιμαραθώνιο σε 1 ώρα και 5 λεπτά. Αυτό το κατόρθωμα θα έδειχνε αναμφίβολα την πρόοδο που έχουν σημειώσει οι αθλήτριες όλων των ηλικιών.

Δύο κορυφαίοι προπονητές που έχουν βγάλει παγκόσμιους πρωταθλητές και έχουν υπό τις οδηγίες τους μεγάλα ονόματα πιστεύουν ότι μέσα σε δύο κάποια δρομέας από την Αιθιοπία θα τερματίσει κάτω από το 2:10. Ο Γκεμέντου Ντεντεφό και ο Άντιλσον ντα Σίλβα συμφωνούν και επισημαίνουν ότι οι αθλήτριες από την Αιθιοπία είναι έτοιμες για την επιτυχία χάρη στην ακλόνητη αφοσίωσή τους και την ακούραστη εργασιακή τους ηθική. Η αδυσώπητη επιθυμία τους να γράψουν ιστορία θα τους ωθήσει αναμφίβολα στην κορυφή. Ένας μαραθώνιος απαιτεί από την αθλήτρια να βρίσκεται ακριβώς εκεί που πρέπει, την κατάλληλη στιγμή και να έχει εξαιρετικά καλή απόδοση. Η αποτελεσματική διαχείριση του προγράμματος είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στόχων. Οι προπονητές τονίζουν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα για να επιτευχθεί σύντομα το 2:10.

Οι λαγοί είναι απαραίτητοι. Ο προπονητής της Ασέφα μοιράστηκε ότι έλαβε βοήθεια από δύο άνδρες λαγούς κατά τη διάρκεια του αγώνα της στο Βερολίνο. Ο πρώτος λαγός οδήγησε με σταθερό ρυθμό στα πρώτα 20 χιλιόμετρα, ενώ ο δεύτερος λαγός ήταν αφοσιωμένος στο να βοηθήσει την Ασέφα να καταρρίψει το ρεκόρ. Ο προπονητής πίστευε ότι αυτοί οι λαγοί θα βοηθούσαν την Ασέφα να νιώθει άνετα, να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή της και την προστατεύσουν από τον άνεμο. Και αυτή η στρατηγική του αποδείχθηκε απόλυτα πετυχημένη.

Ο Σίλβα είναι εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που η τεχνολογία έχει προχωρήσει τον κόσμο του αθλητισμού, αναφέροντας ότι: «Ο αθλητισμός αναπτύσσεται γρήγορα και χαίρομαι που βλέπω ότι υπάρχουν εξαιρετικές εγκαταστάσεις για προπόνηση. Είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τη σημερινή γενιά αθλητών με εκείνες της εποχής της Πάολα Ράντκλιφ, αλλά ελπίζω ότι το μέλλον του αθλητισμού θα είναι ακόμη πιο προηγμένο». Εκτός από τις εγκαταστάσεις σημαντικό ρόλο έχουν και τα παπούτσια των αθλητών. Από εταιρεία σε εταιρεία και από σειρά παπουτσιών σε άλλη υπάρχουν διαφορές στην τεχνολογία και η αθλήτρια θα χρειαστεί να επιλέξει το ιδανικότερο για αυτήν.

Και οι δύο προπονητές συμφωνούν στο σημείο ότι οι σημερινοί αθλητές ξεπερνούν τα όριά τους, αγωνιζόμενοι όχι μόνο για να κερδίσουν μεγάλους μαραθωνίους αλλά και για να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους. Για αυτούς, η ικανοποίηση από την επίτευξη ενός ατομικού ρεκόρ είναι πιο σημαντική από οποιοδήποτε χρηματικό έπαθλο. Δίνουν προτεραιότητα στους μεγάλους μαραθώνιους σε σχέση με τα παγκόσμια πρωταθλήματα και μέσα από τα επιτεύγματά τους αποδεικνύουν ότι όλα είναι δυνατά.

Εξίσου σημαντική με την τεχνολογία είναι και η ψυχολογία. Η βελτίωση της απόδοσης απαιτεί εστίαση στην κατανάλωση βιολογικών τροφίμων και στην ανάπτυξη ισχυρής ψυχολογικής ετοιμότητας. Σύμφωνα με τον Σίλβα, ο τρόπος ζωής ενός Αιθίοπα, που περιλαμβάνει το συνηθισμένο τρέξιμο, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την παραγωγή αθλητών κορυφαίας κατηγορίας σε αγώνες στίβου και δρόμου. Για αυτούς, η νίκη είναι συνήθεια και η ψυχική άνεση είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων τους.

Οι δύο προπονητές πιστεύουν ότι οι πιο ικανές αθλήτριες που υπάρχουν αυτή την στιγμή για να καταγράψουν μία επίδοση κάτω από το 2:10 είναι η Λετενσεμπέτ Γκίντεϊ, που είναι από την Αιθιοπία και η Ολλανδέζα Σιφάν Χασάν, που έχει γεννηθεί επίσης στην Αιθιοπία. Μάλιστα ο Σίλβα υποστηρίζει ότι είναι πολύ πιθανό στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκη, η Γκίντεϊ να σημειώσει και νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/