Connect with us

EDITORIAL

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΚΙΟ: Θετικό το πρόσημο στον απολογισμό της ελληνικής κολύμβησης

Published

on

Σήμερα ολοκληρώθηκε το Ολυμπιακό πρόγραμμα της κολύμβησης των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων και η ελληνική κολύμβηση έχει λόγους να είναι αισιόδοξη για το μέλλον.

Η ελληνική αποστολή της κολύμβηση στο Τόκιο αποτελούνταν από 11 μελη και ο απολογισμός περιλαμβάνει 1 παρουσία σε τελικό με τον Γκολομέεβ, τον πρώτο της Ελλάδας μετά το 2004, 2 παρουσίες σε ημιτελικούς με τους Ντουντουνάκη και Χρήστου, 2 πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ πεταλούδα γυναικών και τη μεικτή σκυταλοδρομία 4Χ100μ μεικτή και 3 παρουσίες σε σκυταλοδρομίες.

Η 5η θέση που κατέκτησε ο Κρίστιαν Γκολομέεβ αποτελεί μεγάλη επιτυχία για εκείνον και τον προπονητή του, Άκη Οικονόμου, αλλά και για όλη την ελληνική κολύμβηση. Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει βρεθεί σε +2 ακόμα τελικούς αφού η Άννα Ντουντουνάκη και ο Απόστολος Χρήστου βρέθηκαν πολύ κοντά στην πρόκριση, αλλά και σε τουλάχιστον +1 ημιτελικό με τον Ανδρέα Βαζαίο. Η παλιά φρουρά των >25 ετών διατήρησε τα κεκτημένα και η νέα φουρνιά των 20άρηδων δοκιμάστηκε στην Ολυμπιακή πισίνα με το βλέμμα στο μέλλον.

Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό προς πάσα κατεύθυνση πως η κολύμβηση είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το επίπεδο είναι στα ύψη. Τα τελευταία χρόνια δε βλέπουμε μία ραγδαία βελτίωση στις επιδόσεις παράλληλα με νέες προπονητικές μεθόδους και πολυεπίπεδη ανάλυση, πράγμα που έχει οδηγήσει στην κατάρριψη αρκετών φαινομενικά «απλησίαστων» ρεκόρ της περιόδου των μαγιό τεχνολογίας. Η Ελλάδα με τα μέσα που διαθέτει έχει αξιοπρεπή παρουσία στη διεθνή σκηνή και έχει ικανότατο προπονητικό δυναμικό. Σαφώς όμως υπάρχουν όμως και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης. Ακολουθεί η αναλυτική παρουσίαση όλων των ελληνικών εμφανίσεων στο Τόκιο:

Κριστιάν Γκολομέεβ

  • 5ος – 50μ ελεύθερο – προκριματικός 21.66 / ημιτελικός 21.60 / τελικός 21.72

Ήρθε με την 5η καλύτερη επίδοση και φεύγει με την 5η θέση. Είναι γεγονός ότι μπορούσε να πάρει μετάλλιο με χρόνους κοντά στο ατομικό του 21.44, όπως είναι και γεγονός ότι αποτελεί μόνος του ένα μεγάλο κεφάλαιο για την ελληνική κολύμβηση. Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα η πρόκριση στον τελικό ξανά μετά το 2004, αλλά το όνειρο του μεταλλίου πρέπει να περιμένει για το Παρίσι.

Άννα Ντουντουνάκη

  • 9η – 100μ πεταλούδα – προκριματικός 57.75 / ημιτελικός 57.25 – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ

Σε κάθε μεγάλη διοργάνωση ξεπερνά τον εαυτό της και κάνει και νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτό και μόνο είναι μία μεγάλη νίκη για την 25χρονη κολυμβήτρια που είχε επιτυχημένη παρουσία στο Τόκιο. Για 0.06 όμως δεν πέρασε στον πρώτο της Ολυμπιακό τελικό και η 9η θέση άφησε γλυκόπικρη γεύση.

Απόστολος Χρήστου

  • 11ος – 100μ ύπτιο – προκριματικός 53.77 / ημιτελικός 53.41
  • 18ος – 100μ ελεύθερο – προκριματικός 48.50

Οι χρόνοι του ευρωπαϊκού της Βουδαπέστης που θα τον έβαζαν τελικό στο ύπτιο δεν βγήκαν στους δύο πρώτους γύρους και ολοκλήρωσε την παρουσία του με αξιόλογη θέση και χρόνο μεν, οι οποίοι δεν αρμόζουν στο ταλέντο του δε. Κρατά την παρουσία στον ημιτελικό και είναι στο χέρι του να εντοπίσει τις αιτίες που και να επανέλθει δριμύτερος το 2024. Ικανοποιητική η παρουσία του στο ελεύθερο αφού με σχεδιασμό ενός χρόνου κολύμπησε κοντά στο ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ του και άγγιξε τη 16άδα.

Απόστολος Παπαστάμος

  • 14ος – 400μ μεικτή – προκριματικός 4:12.50
  • 35ος – 200μ μεικτή – προκριματικός 2:00.38

Ανέτρεψε τα δεδομένα και την ψυχολογία της φετινής χρονιάς με ένα χρόνο στα 400μ μεικτή πολύ κοντά στον τρομερό Παπαστάμο του 2019, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μπορεί να μη βγήκε το ατομικό ρεκόρ κάτω από 4:11.93, αλλά προχωρά στις επόμενες προκλήσεις με θετικό πρόσημο. Στο 200αρι θα μπορούσε να σημειώσει καλύτερο χρόνο, κοντά στο ατομικό του 1:59.63, αν ήταν ξεκούραστος.

Ανδρέας Βαζαίος

  • 24ος – 200μ μεικτή – προκριματικός 1:58.84

Δε βγήκε η κούρσα που περίμενε και είχε προγραμματίσει στο σχεδιασμό. Είναι ένας χρόνος που έχει κολυμπήσει πολλές φορές και δεν ήταν αρκετός για να βελτιώσει το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ του 1:57.98 από το 2017 που ήταν ο βασικός στόχος. Το επίπεδο στο αγώνισμα έχει απογειωθεί και ο 27χρονος πρέπει να ανέβει κι αυτός στο επόμενο σκαλί για να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του Ολυμπιακού τελικού στο Παρίσι το 2024.

Δημήτρης Μάρκος

  • 31ος – 200μ ελεύθερο – προκριματικός 1:49.16 – ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΕΚΟΡ
  • 26ος – 800μ ελεύθερο – προκριματικός 7:58.68

Κλείνει την πρώτη του Ολυμπιακή παρουσία με ένα ατομικό ρεκόρ στο δευτερεύον αγώνισμά του και την Νο2 επίδοση του στο βασικό στο οποίο είχε εξασφαλίσει και την Ολυμπιακή πρόκριση. Η καλή ψυχολογία στους μεγάλους αγώνες-στόχο έχει αρχίσει να γίνεται χαρακτηριστικό του. Καλή πρώτη παρουσία χωρίς μεγάλες απαιτήσεις που αποτελεί πολύτιμο εφόδιο για τη συνέχεια.

Κώστας Εγγλεζάκης

  • DNS – 800μ ελεύθερο ανδρών

Ο μεγάλος άτυχος της Ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης μπορεί να μην κολύμπησε τελικά λόγω τραυματισμού, αλλά πήρε εικόνες και μυρωδιά από τη μεγάλης διοργάνωσης για να ανοίξει η όρεξη για το μέλλον. «Τις καλύτερες ημέρες θα τις φέρουμε εμείς», δήλωσε ο ίδιος και έχει απόλυτο δίκιο.

4Χ100μ ελεύθερο ανδρών

  • 15οι – Γκολομέεβ, Χρήστου, Βαζαίος, Μελαδίνης – προκριματικός 3:15.29

Δεν βγήκε εκ νέου πανελλήνιο ρεκόρ κάτω από 3:13.39 από την ελληνική τετράδα, δεν βόλεψε όμως καθόλου και το πρόγραμμα με τον Χρήστου που είχε αγωνιστεί στο 100% λίγο νωρίτερα. Χάθηκε λόγω περιστάσεων μία ευκαιρία για Ολυμπιακό τελικό σε ομαδικό, αλλά η παρουσία στις 16 καλύτερες ομάδες του πλανήτη είναι σημαντική δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητη.

4Χ100μ μεικτή ανδρών

  • 14οι – Μακρυγιάννης, Μερετσόλιας, Βαζαίος, Χρήστου – προκριματικός 3:36.28

Εξαρχής ήταν δύσκολη η αποστολή της τετράδας που έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε σε μία σκυταλοδρομία στην οποία πήρε στο παρά πέντε την πρόκριση για 0.01. Αν και δε βγήκε χρόνος κοντά στο πανελλήνιο ρεκόρ του 3:34.41 καταγράφηκε η παρουσία με την 14η θέση που αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Στα θετικά και το ατομικό του Μακρυγιάννη στο ύπτιο με 54.07.

4Χ100μ μεικτή mixed

  • 11οι – Χρήστου, Μερετσόλιας, Ντουντουνάκη, Δράκου – προκριματικός 3:44.77 – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ

Πολύ επιτυχημένη παρουσία με ψυχή που οδήγησε σε νέο πανελλήνιο ρεκόρ κατά 62 εκατοστά στη μόλις 2η κούρσα με αυτή τη σύνθεση. Η 11η θέση της χώρας μας στην πρώτη Ολυμπιακή παρουσία του αγωνίσματος είναι μόνο κέρδος και με ουσιαστικό σχεδιασμό θα μπορούσε να έχει μπει και στον τελικό.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/