Από το 2009 που βρέθηκα στη Ρώμη για να καλύψω το παγκόσμο πρωτάθημα, ο υγρός στίβος έγινε από τα αγαπημένα μου αθλήματα. Τα απολαμβάνω ως θεατής , τρελένομαι να τα καλύπτω ως δημοσιογράφος. Ε, δε θα μπορούσα να λείπω από την ετήσια γιορτή της ΚΟΕ.
του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou
Φτάνοντας στο Divani Caravel το πρώτο πράγμα που αντίκριζε κάποιος πριν μπει στο λόμπι του πολυτελούς ξενοδοχείου, ήταν μια κόκκινη Φεράρι. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της (άγνωστος) δεν του αρκούσε που έκανε μπαμ με την… ιταλίδα έβαλε και πινακίδες τέτοιες για να τον θυμούνται όλοι (9000 ήταν το νούμερο). Στα σκαλιά της εισόδου ο Δημήτρης Γιακουμάτος (κάποια πράγματα δεν αλλάζουν). Με το καλημερα, το σεμνά και ταπεινά πήγε περίπατο και ας μην ανήκει η Φεράρι στην ΚΟΕ, ούτε στο Γιακουμάτο.
Η αρνητική διάθεση άλλαξε με την είσοδο στην αίθουσα της εκδήλωσης. Σχεδόν κατάμεστη πριν ξεκινήσει η γιορτή, γέμισε λίγο αργότερα όταν κατέφτασαν καθυστερημένοι οι πολίστες, καταδύτες και κάποια παιδιά της τεχνικής κολύμβησης. Γεμάτη από αθλητές και αθλήτριες με τους προπονητές τους και ελάχιστους επίσημους. Πόντος στην ΚΟΕ.
Υποδοχή στην είσοδο έκανε ο Δημήτρης Φαραντούρης, της συγχρονισμένης κολύμβησης ο οποίος πρέπει να φίλησε όποια κοπέλα μπήκε στην αίθουσα. Στην είσοδο και ο 47χρονος πλέον (χρόνια του πολλά, έχει γενέθλια σήμερα) και φρεσκοξαναπαντρεμένος Νίκος Γέμελος ο οποίος συνεχίζει και μαζεύει βραβεία και τιμές και η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά το styling ήταν εξαιρετικό. Του έκανε καλό η Νότια Αφρική του κόουτς.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον συνάδελφο Φώντα Χήτα από το γραφείο Τύπου της ομοσπονδίας να κάνει εξαιρετική δουλειά στην παρουσίαση (άχαστο το «ο μίδας των μεταλλίων» για τον Γιώργο Μορφέση) και τον πρόεδρο Δημήτρη Διαθεσόπουλο να εκφωνεί τον 15λεπτο χαιρετισμό του απαριθμώντας τα 101 μετάλλια της ομοσπονδίας σε μεγάλες διοργανωσεις. Από τα οποία μετάλλια, τα 100 είναι σε μικρές ηλικιακά κατηγορίες, συν αυτά του βαλκανικού κυπέλλου και της τεχνικής κολύμβησης με το μοναδικό στις μεγάλες κατηγορίες να είναι της τριάδας Γιαννιώτη-Αραούζου-Φωκαΐδη σε μη Ολυμπιακό αγώνισμα (αργυρό στο ομαδικό open water, του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος). Φυσικά υπάρχει και το λεν τρόφι της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, όπως και το αργυρό του Απόστολου Χρήστου στους Ολυμπιακούς Αγώνες νεότητας. Εννοείται πως είναι σπουδαίο επίτευγμα η κατάκτηση μεταλλίων σε μικρές ηλικίες, αλλά το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά αυτά να γίνουν Γιαννιώτηδες.
Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομολογουμένως επική 15λεπτη ομιλία του, για να πάρει το λόγο ο εκπρόσωπος της περιφερειάρχη Αττικής, ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό 42 δευτερολέπτων… Δηλαδή οι δύο πρώτοι ομιλητές, κατά μέσο όρο μίλησαν από 7:51. Νορμάλ.
Ακολούθησαν οι βραβεύσεις και αυτό ήταν το πιο ωραίο κομμάτι της εκδήλωσης. Η χαρά στα πρόσωπα των αθλητών και αθλητριών ήταν ολοφάνερη και μόνο γι΄αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στην ομοσπονδία για την εκδήλωση. Για όσους δεν το αντιλαμβάνονται, αυτό το 5λεπτο για κάθε ένα από τα παιδιά που ανέβηκε στη σκηνή για να παραλάβει το βραβείο του, αντιστοιχεί με προσπάθεια 365 ημερών. Χαλάλι τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο τα πιο ωραία τα είδαμε στη βράβευση των δύο Εθνικών ομάδων πόλο. Στις γυναίκες, από τη μια ήταν οι παίκτριες της Βουλιαγμένης και από την άλλη αυτές του Ολυμπιακού (καμία τυχαία μίξη στη διάταξη), ενώ στους άνδρες, Σάκης Κεχαγιάς και Χρήστος Αφρουδάκης έπιασαν από μία άκρη. Το μακριά και «αγαπημένοι» επί σκηνής. Τη βράβευση στους άνδρες κλήθηκε να κάνει ο Γιώργος Μαυρωτάς (μάλλον περισσότερο ως βουλευτής παρά ως τοτέμ) και ο Δημήτρης Γιακουμάτος. Άγνωστος ο λόγος για την επιλογή του δεύτερου, πέρα από τη φιλία του με τον πρόεδρο.
Να σημειωθεί, ότι το πιο ζεστό χειροκρότημα από όλους, ήταν για τον… οικουμενικό Σπύρο Γιαννιώτη. Το τοτέμ της ελληνικής κολύμβησης.
Εν τέλει, ήταν μια ωραία εκδήλωση κυρίως γιατί μάζεψε όλη την οικογένεια των υγρών αθλημάτων σε μία αίθουσα.
Άντε και του χρόνου, όχι με 195 βραβευθέντες, αλλά με 300. Θα δώσει περισσότερα φιλιά και ο Δημήτρης στην είσοδο…