Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Το ανεφάρμοστο – επικοινωνιακό σχέδιο για 747 αθλητές και αθλήτριες

Published

on

Στην Ελλάδα, η πρακτική της παρουσίασης ενός σχεδίου – πλάνου το οποίο δίχως να υπάρξει επεξεργασία του από τους δημοσιογράφους για να παρουσιαστεί σωστά στο κοινό και τους ενδιαφερόμενους, εν έτη 2021 αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πληγή παραπληροφόρησης που δυστυχώς κάποιοι συνεχίζουν να επενδύουν σε αυτήν ευελπιστώντας πως θα χωνευτεί… αμάσητη.

Κάποιος που δεν έχει καμία επαφή με τον ΣΕΓΑΣ, διαβάζοντας για σχέδιο παρακολούθησης 747 αθλητών και αθλητριών μεταξύ 14-17 ετών εντυπωσιάζεται. Είναι ακριβώς ίδια περίπτωση με τα social media που κάποιοι βλέπουν σε ανάρτηση έναν τίτλο και μια φωτογραφία και κάνουν like ή σχολιάζουν δίχως να μπουν στον κόπο να ανοίξουν το κείμενο και να το διαβάσουν.
Η Σοφία Σακοράφα υπήρξε αθλήτρια σε υψηλό επίπεδο 12 χρόνια (από το 1975 μέχρι το 1987) και είναι στην πολιτική 28 χρόνια (από το 1993). Είναι λογικό να επικρατεί η πολιτικός και το επικοινωνιακό να είναι το πρωτεύων.
Αντιγράφουμε από το site του ΣΕΓΑΣ: «Με γνώμονα την καταγραφή και παρακολούθηση της προπονητικής πορείας και της αγωνιστικής εξέλιξης των νεαρών αθλητών και αθλητριών, η ομοσπονδία προχωράει για πρώτη φορά στη δημιουργία ειδικής κατηγορίας επίλεκτων αθλητών – αθλητριών ανά ΕΑΣ».
Καταρχάς, ο ΣΕΓΑΣ, από το 2019, με την σύνθεση του παλαιού διοικητικού συμβουλίου, είχε εντάξει στο σχεδιασμό του ένα νέο θεσμό, που όπως ανέφερε τότε θα λειτουργήσει από το 2021. Είναι «ο θεσμός των κλιμακίων προ-Εθνικών ομάδων μόνο για αθλητές της κατηγορίας Κ16, για τους οποίους καθιερώνεται συνάντηση το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στην έδρα της ΕΑΣ παρουσία ομοσπονδιακών προπονητών, οι οποίοι θα συνεργάζονται με τους προπονητές των αθλητών, αθλητριών σε θέματα των περιεχομένων της προπόνησης».

Δύο χρόνια αργότερα, στην τελευταία συνεδρίαση του ΣΕΓΑΣ συγκροτήθηκε λίστα από 747(!) αθλητές και αθλήτριες και υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος παρακολούθησης των επιλεγμένων είναι οι τεχνικοί σύμβουλοι των ΕΑΣ, σε συνεργασία με τους συντονιστές των αγωνισμάτων και τους τεχνικούς συμβούλους του αναπτυξιακού – σωματειακού αθλητισμού. Ουσιαστικά η μόνη αλλαγή από το 2019 είναι ότι η λίστα μεγάλωσε και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν αθλητές και αθλήτριες και από την κατηγορία Κ18 που πολλοί ούτως ή άλλως ήταν υπό παρακολούθηση. 

Σύμφωνα με αυτή την απόφαση οι καθοδηγητές των προπονητών των 747 αθλητών θα είναι  οι συντονιστές των αγωνισμάτων, γιατί οι τεχνικοί σύμβουλοι δεν έχουν τις ειδικές γνώσεις για όλους τους τομείς των αγωνισμάτων. Φυσικά το πρόγραμμα που είχε εξαγγελθεί με συνάντηση των αθλητών το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα στην έδρα της ΕΑΣ είναι αδύνατο να  υλοποιηθεί γιατί οι τομεάρχες είναι και ομοσπονδιακοί προπονητές και έχουν υποχρεώσεις με τους αθλητές τους.
Σημειώνεται ότι οι τομεάρχες έχουν στην ευθύνη τους και τους αθλητές που εντάχθηκαν στις κατηγορίες στήριξης (99) και προ-Εθνικές ομάδες Κ20 (60) και Κ18 (32).

Προφανώς, κατά την συνήθη πρακτική, ο ΣΕΓΑΣ  θα κάνει 1-2 τομεακές προπονητικές συγκεντρώσεις όπου φυσικά και δεν θα μπορούν να παρευρίσκονται οι αθλητές των κλιμακίων από όλη την Ελλάδα. Όμως αυτή η διαδικασία δεν υλοποιεί την απόφαση του ΣΕΓΑΣ για την προπονητική καθοδήγηση, που θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τα κείμενα του ΣΕΓΑΣ «ατομική – συναινετική – διαχρονική».
Προφανώς η έναρξη της καθοδήγησης θα πρέπει να γίνεται στην αρχή του ετήσιου κύκλου (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος) με τον απολογισμό και τον νέο προγραμματισμό και επαναληπτικά κατά την διάρκεια όλου του ετήσιου κύκλου, για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.  

Ο ΣΕΓΑΣ λοιπόν ανακοίνωσε  ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο, που όμως δεν μπορεί να το υλοποιήσει, με μοναδικό στόχο για άλλη μια φορά την επικοινωνιακή πολιτική. Ουσιαστικά κοροϊδεύει τους αθλητές, τους προπονητές και τα σωματεία.

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!