Connect with us

INTERVIEW

Το ελληνικό… παράσημο στο ευρωβόλεϊ της Πολωνίας

Published

on

Στο αφιέρωμα του Sportsfeed για το ευρωβόλεϊ είχαμε αναφερθεί στους «Έλληνες» της διοργάνωσης, τους αθλητές και τον προπονητή (Ντζίζγκα, Ράουβρντνικ, Αλεξίεφ, Μουνιόθ από Ολυμπιακό, Βαλκίερς ΠΑΟΚ) που μας εκπροσωπούν έμμεσα. Υπάρχει όμως και μία άμεση ελληνική εκπροσώπηση στη γιορτή του ευρωπαϊκού βόλεϊ και δεν είναι άλλος από τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή, Νώντα Γεροθόδωρο, ο οποίος όχι απλά επιλέχθηκε από την CEV (φέτος έχει ήδη παίξει στον τελικό του Champions League γυναικών), αλλά είναι στο μικρό γκρουπ των ρέφερι που θα παραμείνουν στην Πολωνία μέχρι το τέλος της διοργάνωσης και δική μας ευχή είναι να τον δούμε στον τελικό.

Συνέντευξη Δημήτρης Τυχάλα
[email protected]

«Σίγουρα αποτελεί μεγάλη τιμή το να βρίσκεσαι σε μια τόσο σπουδαία διοργάνωση και το γεγονός ότι για 4η φορά έχω επιλεγεί να διευθύνω αγώνες τελικής φάσης ευρωπαϊκού πρωταθλήματος είναι μια δικαίωση. Το να βρεθεί μια φορά μπορεί να είναι και θέμα τύχης, αλλά όταν κάτι επαναλαμβάνεται δείχνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη κι αυτό είναι σίγουρα ένα… παράσημο», είπε στο Sportsfeed από την Κρακοβία ο Γεροθόδωρος και παραδέχθηκε ότι: «…λογικό είναι να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού η σκέψη του να βρεθώ στον τελικό. Ο κάθε διαιτητής θα το ήθελε, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι εδώ βρίσκονται πολλοί καλοί διαιτητές».
Ο Έλληνας διαιτητής έχει εγκατασταθεί στην Κρακοβία (εκεί θα γίνει και η τελική φάση) και την ώρα που στο εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας 65.000 θεατές έγραφαν ιστορία στην τελετή έναρξης αυτός διαιτήτευε το ματς Ρωσία-Βουλγαρία, ωστόσο η αύρα της διοργάνωσης είναι παντού. «Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη. Οι Πολωνοί ζουν για το βόλεϊ, είναι το νούμερο ένα άθλημα στη χώρα και φαίνεται. Παρόλο που το επίκεντρο στην πρεμιέρα ήταν η Βαρσοβία κι εδώ στην Κρακοβία είχε πολλές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα τον αγώνα στην κεντρική πλατεία όπου έπαιξαν 1826 άτομα και απ’ ότι έλεγαν οι διοργανωτές δημιούργησαν ένα νέο ρεκόρ και θα μπουν στο βιβλίο Γκίνες. Γενικά οι Πολωνοί ζουν για το βόλεϊ και το βλέπεις κάθε μέρα. Η πόλη είναι γεμάτη αφίσες και μπάνερ της διοργάνωσης, σταματούν βγαίνουν φωτογραφίες και δείχνουν να απολαμβάνουν την κάθε στιγμή».

Πόσο σημαντικό όμως είναι για έναν διαιτητή να συμμετέχει σε μια τέτοια γιορτή;«Πιστέψτε με είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο διαιτητής είναι ένα κομμάτι του αγώνα και λογικό είναι να αλλάζει η διάθεση σου προς το καλύτερο. Έχεις διαφορετική ψυχολογία κι είναι πραγματικά πολύ όμορφο το συναίσθημα.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που τον κάνει να νιώθει ‘πιο άνετα’ ως διαιτητής είναι η εφαρμογή του video referee (challenge system στο βόλεϊ) το οποίο οι Πολωνοί έχουν… τερματίσει. Η πιστότητα με την οποία καταγράφουν κάθε φάση είναι τρομακτική, αν και κάποιες φορές υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση.
Είναι όντως το καλύτερο challenge system που υπάρχει και συμφωνώ πως κάποιες φορές ίσως δημιουργείται μια καθυστέρηση, αλλά είναι προτιμότερο να καθυστερήσεις λίγο για να έχεις μια σωστή απόφαση από το να γίνει κάτι λάθος.

«Δεν είναι όλα τέλεια»
Αν υπάρχει ένα στοιχείο το οποίο χαρακτηρίζει τον διαιτητή και τον άνθρωπο Γεροθόδωρο είναι η παροιμιώδης ψυχραιμία με την οποία διαχειρίζεται τους αγώνες και η οποία του επιτρέπει να βλέπει όλα τα πράγματα με διαφορετικό μάτι.
Έτσι όταν τον ρωτήσαμε αν το Ευρωβόλεϊ 2017 είναι η κορυφαία διοργάνωση της καριέρας του (συνδυάζοντας τη σημασία των αγώνων και το οργανωτικό κομμάτι) πριν δώσει την απάντηση του έκανε τη δική του ανάλυση.
«Θα πρέπει να σου πω ότι δεν είναι όλα τέλεια. Γνωρίζοντας πως τα μάτια όλων θα είναι στραμμένα στην τελετή έναρξης οι Πολωνοί, ίσως και γιατί ένιωθαν μεγάλη σιγουριά για τον εαυτό τους, έριξαν μεγάλο βάρος εκεί και υπήρχαν κάποια θεματάκια τα οποία λύθηκε αφότου ξεκίνησαν οι αγώνες. Για παράδειγμα την πρώτη ημέρα εμείς δεν είχαμε τάμπλετ για να παρακολουθούμε τις φάσεις στις οποίες οι ομάδες ζητούσαν challenge. Σε γενικές γραμμές όμως είναι όντως ένα εξαιρετικό τουρνουά και σε θέματα οργάνωσης οι Πολωνοί έχουν ξεφύγει».
Αυτή ήταν η καλύτερη πάσα για να τον «προσγειώσουμε» στην ελληνική πραγματικότητα στην οποία θα επιστρέψει από το φθινόπωρο και μετά, όμως η απάντηση του ήταν ίσως το καλύτερο μήνυμα που θα μπορούσε να ακούσει κάποιος που ασχολείται με το ελληνικό βόλεϊ.
«Μια μελαγχολία υπάρχει, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς μας ότι έχουμε ζήσει μεγάλες στιγμές στο ελληνικό βόλεϊ. Στην οργάνωση πάντα είχαμε θέματα κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί, αλλά σε αγωνιστικό επίπεδο το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν μέσα στα κορυφαία της Ευρώπης και σε εποχές όχι πολύ μακρινές. Τώρα λογικό είναι με την οικονομική κρίση να υπάρχουν προβλήματα, να μην είναι τόσο ανταγωνιστικό, αλλά και πάλι γίνεται μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι. Προσωπικά ανδρώθηκα σ’ αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα κι αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ξέρω ότι πολλοί ξένοι συνάδελφοι μου απέκτησαν αυτήν την εμπειρία μέσα από τους διεθνείς αγώνες που έπαιρναν γιατί τα πρωταθλήματα τους δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικά. Γι’ αυτό θα πω ξανά πως είναι πολύ σημαντικό να στηρίξουμε όλοι εμείς οι άνθρωποι του χώρου το ελληνικό πρωτάθλημα κι είμαι σίγουρος ότι μέσα από την κοινή προσπάθεια θα βρει ξανά το δρόμο του».

«Όσο προχωρά η διοργάνωση θα βλέπουμε κάτι διαφορετικό»
Όσο κι αν ως διαιτητής έχει άλλο ρόλο στους αγώνες, δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε και για το αγωνιστικό επίπεδο του Ευρωβόλεϊ το οποίο δεν τον έχει ενθουσιάσει μέχρι στιγμής.
«Χωρίς να έχω εικόνα απ’ όλους τους ομίλους, στα παιχνίδια που έχω παίξει ή έχω δει δεν παρακολουθήσαμε βόλεϊ υψηλού επιπέδου. Υπάρχουν σημαντικές απουσίες σε κάποιες ομάδες, οι περισσότερες έχουν αρκετά νέα πρόσωπα, ίσως κάποιες δείχνουν κουρασμένες, αλλά νομίζω πως όσο προχωράει η διοργάνωση θα βλέπουμε κάτι διαφορετικό».
Τουλάχιστον έχει την ευκαιρία να συναντά καθημερινά φίλους και γνωστούς από τη θητεία τους στην Ελλάδα καθώς στο Γκντάνσκ βρίσκονται ο Σέρβος τεχνικός της Σλοβενίας Μπόμπα Κόβατς (πρώην παίκτης του Άρη) κι ο Τίνε Ούρναουτ (Ολυμπιακός), ο Πλάμεν Κονσταντίνοφ κι ο Τοντόρ Αλεξίεφ (νυν παίκτης του Ολυμπιακού) καθώς κι ο νέος τεχνικός των ερυθρόλευκων Φερνάντο Μουνιόθ.
Το μόνο που δεν μας είπε ο κ. Γεροθόδωρος; Η σιγουριά που νιώθουν, αυτοί που τον ξέρουν, όταν ανεβαίνει στη σκάλα του διαιτητή πως δεν θα ασχοληθούν με τη διαιτησία, παρά μόνο όταν στο τέλος θα του δώσουν το χέρι..
Κι εδώ θα αναφέρουμε το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που επιβεβαιώνει το παραπάνω.
Το 2009 στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας η ΕΑ Πατρών αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό. Με το σκορ να είναι 1-1 η ΕΑΠ ήταν μπροστά με 22-21 στο τρίτο σετ και στο σερβίς του Ολυμπιακού που πήγε άουτ ο Γεροθόδωρος υποδεικνύει λάθος θέσεις. Στο γήπεδο γίνεται χαμός, τελικά η ΕΑΠ χάνει το παινίδι και οι άνθρωποι της ομάδας είναι έξαλλοι φωνάζοντας για «έγκλημα του διαιτητή».
Στο γήπεδο έχουν μόλις μπει οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ηρακλή για τον δεύτερο ημιτελικό.
«Τι έχει συμβεί;», ρωτάει ο Κονσταντίνοφ, τότε παίκτης του Ηρακλή.
Κι όταν οι δημοσιογράφοι του εξηγούν ο Βούλγαρος γυρίζει χωρίς καν να δει τη φάση από το βίντεο και απαντά: «Αφού το έδωσε ο Νώντας, ήταν σίγουρα λάθος θέσεις».
Λίγο αργότερα το βίντεο από τις προπονητικές κάμερες των δύο ομάδων τον δικαιώνει πανηγυρικά. Ο Γιορντάνοφ αντί να είναι στη ζώνη 5 ήταν στη ζώνη 1.
Κι ήταν κάτι τέτοιες στιγμές που βοήθησαν τον 51χρονο Γεροθόδωρο να συγκαταλέγεται στις κορυφαίες σφυρίχτρες (αν όχι η κορυφαία) της Ευρώπης.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/