Το αρχικό σχέδιο είχε την κωδική ονομασία SuperLega: progetto evoluzione 1. Οι τελικές διαπραγματεύσεις όμως έφεραν τη γέννηση της Super League Serie A1!
Το βολεϊκό NBA όπως με μια μεγάλη δόση υπερβολής αναφέρονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, αποκτά σάρκα και οστά, καθώς το ιταλικό πρωτάθλημα βόλεϊ, ετοιμάζεται για το μεγάλο άλμα.
του Δημήτρη Τυχάλα
[email protected]
Βέβαια, ακούγοντας στην Ελλάδα το όνομα ‘Super League’ το μυαλό όλων πηγαίνει στο αποτυχημένο πείραμα της μετεξέλιξης της πάλαι ποτέ ΕΠΑΕ στο σημερινό μόρφωμα, αλλά στο ιταλικό βόλεϊ η επανάσταση είναι πραγματική.
Χτυπημένοι κι οι γείτονες μας από την κρίση, έκαναν πριν από τρία χρόνια τις πρώτες κινήσεις για να περισώσουν το πρωτάθλημα τους (δεν υπήρχε υποβιβασμός, μειώθηκαν οι ομάδες από 14 σε 12, κ.α.). Αντιλαμβανόμενοι ότι πρόκειται για ημίμετρα που θα τους κρατούσαν σε… μηχανική υποστήριξη, δούλεψαν επί μήνες για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και παρόλο που υπήρξαν έντονες διαφωνίες με την ιταλική ομοσπονδία, κατέληξαν στο τελικό σχέδιο.
Όσα ξέρατε μέχρι τώρα να τα ξεχάσετε καθώς το παραδοσιακό μοντέλο των ομάδων – πόλεων θα δώσει τη θέση του στις ομάδες εταιρίες που θα μπορούν να επιβιώσουν.
Τι προβλέπει το σχέδιο
Οι άδειες συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα (2014-2015) θα δοθούν σε όλες τις ομάδες που συμμετείχαν στη φετινή Α1 (2013-2014), ενώ από την επόμενη περίοδο ο πρωταθλητής της Α2 κι ο δευτεραθλητής θα μπορούν να αιτούνται της άδειας, την οποία θα λαμβάνουν αν πληρούν τις προϋποθέσεις.
Η άδεια κάθε ομάδας θα έχει διάρκεια 4+2 χρόνο και στο τέλος του 3ου χρόνου λίγκα και ομοσπονδία θα εξετάζουν αν η ομάδα πληροί τις προϋποθέσεις και θα αποφασίζουν αν ισχύσει για έξι χρόνια ή αν αφαιρεθεί.
Η άδεια όμως μπορεί να αφαιρεθεί μετά από την πάροδο δύο ετών μετά από έλεγχο που θα γίνεται σε τρία διαφορετικά επίπεδα και θα αφορά:
Τελική βαθμολογία (θα υπάρχουν κυρώσεις για όσους είναι στις δύο τελευταίες θέσεις).
Συμμόρφωση στις οικονομικές υποχρεώσεις (θα υπάρχουν τέσσερις ημερομηνίες σταθμοί σε κάθε σεζόν όπου θα πρέπει να εμφανίζονται υπογραφές απ’ όλους τους αθλητές ότι είναι πληρωμένοι).
Πληρότητα γηπέδων (μίνιμουμ 2.000 θεατές σε κάθε αγώνα, με τον αριθμό να αυξάνεται στις 3.000 (!!!) την σεζόν 2017-2018.
Αντιστρόφως υπάρχουν δράσεις οι οποίες θα ισοφαρίζουν – πατσίζουν κάποια από τις παραπάνω ποινές κι αφορούν μεταξύ άλλων:
Τη συμμετοχή των ομάδων U13 (ήU14), U15, U17 (ή U19) στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της ομοσπονδίας.
Εμπορικές δραστηριότητες.
Συνεισφορά στην άνοδο των social media της λίγκας (π.χ 80.000 χτυπήματα στο Youtube).
Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η ιταλική ομοσπονδία η οποία όπως ανακοίνωσε την επόμενη σεζόν στην Α2 θα αγωνιστεί η εθνική εφήβων…
Κι αυτά είναι μόνο η αρχή καθώς στο τραπέζι έχει πέσει κι η ιδέα του ντράφτ, αλλά και του πόιντ σίστεμ (που εφαρμόζει η Βραζιλία προκειμένου να μην μαζεύονται σε 1-2 καλές ομάδες οι καλοί παίκτες, αλλά να διασπείρονται).