Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

Το καμάρι του Λεσβιακού αθλητισμού

Published

on

Μπορεί τα φώτα και η προβολή να είναι στα μεγάλα κέντρα (Αθήνα κυρίως και Θεσσαλονίκη) όμως και στην περιφέρεια γίνεται εξαιρετική δουλειά. Στο νησί της Λέσβου υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το στίβο και έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην ανάπτυξη του. Έτσι δημιουργήθηκε η Αθλοκίνηση Μυτιλήνης η οποία αποτελεί το καμάρι του Λεσβιακού (και όχι μόνο) αθλητισμού.

της Ελεονώρας Ρωσιάδου
[email protected]

Με έτος ιδρύσεως το 1998 ο αθλητικός σύλλογος Αθλοκίνηση Μυτιλήνης αποτελεί έναν από τους παραγωγικότερους συλλόγους του Λεσβιακού και Αιγαιπελαγίτικου χώρου, καταγράφοντας ήδη πολλές επιτυχίες και αποτελώντας μια από τις πιο δυνατές περιοχές παραγωγής και ανάδειξης ταλέντων του στίβου. Με πρωτομάστορα τον προπονητή που «έβγαλε» τον σπουδαίο Κώστα Κεντέρη και την Αγγελική Τσιολακούδη, ο Γρηγόρης Κοντός θέλησε να συνεχίσει την ένδοξη πορεία του νησιού στις αθλητικές διακρίσεις και έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια μεγάλη νέα αθλητική οικογένεια με όραμα την αθλητική καταξίωση των πρωταγωνιστών του συλλόγου αλλά και την κοινωνική προσφορά στους κατοίκους του νησιού. Ο πολύπειρος προπονητής μίλησε στο Sportsfeed για την έως τώρα πορεία αλλά και τους στόχους της ομάδας του, προσκαλώντας ακόμα περισσότερους νέους της Μυτιλήνης να γνωρίσουν από κοντά τον κλασσικό αθλητισμό και να γίνουν και αυτοί μέλη του ιστορικού συλλόγου.

Γρηγόρης Κοντός
«Τα πρώτα σπουδαία αποτελέσματα έρχονται μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα από την ημέρα της ίδρυσης, το 2002, με την υπογραφή της σπουδαίας Μυτιληνιάς αθλήτριας μεγάλων αποστάσεων Ευθυμίας Δανιήλ. Η Δανιήλ τη διετία 2002-2003 κατακτά τρία μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα και αφήνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στο λεσβιακό στίβο με την κατάρριψη τεσσάρων παλλεσβιακών ρεκόρ (από τα 1.500μ. μέχρι και τα 10.000μ.), ρεκόρ που αντέχουν με χαρακτηριστική άνεση έως και τις μέρες μας. Τα επόμενα τρία χρόνια (2004-2006) θα λάμψει το άστρο του Χρήστου Βογιατζή. Ο νεαρός αθλητής της παρατεταμένης ταχύτητας και της ημιαντοχής θα διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο και πριν αφήσει το νησί μας για την Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή, θα αφήσει παρακαταθήκη και κίνητρο για τις επόμενες γενιές το παλλεσβιακό ρεκόρ στα 800μ. Από το 2007 έως και το 2009 η Αθλοκίνηση θα απουσιάσει από τα υψηλά σκαλοπάτια του πρωταθλητισμού, δεν θα… ξεκουραστεί όμως, αφού θα δουλέψει ασταμάτητα στις μικρές ηλικίες, αναγνωρίζοντας την αξία των ακαδημιών και διαβλέποντας την καθοριστική συμβολή τους τα επόμενα χρόνια στην εκτίναξη του συλλόγου στην κορυφή. Οι πρώτοι καρποί αυτής της προσπάθειας θα ονομάζονται Αφροδίτη Κελεμένη και Μάριος Χοτζάι. Οι δύο ταλαντούχοι αθλητές του Γρηγόρη Κοντού το 2010 θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πανελλήνια πρωταθλήματα που θα συμμετάσχουν και ιδιαίτερα η Αφροδίτη, η οποία θα κυριαρχήσει για τα επόμενα τρία χρόνια στο χώρο της αντοχής, εμπλουτίζοντας το βιογραφικό της με ένα μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, αναρίθμητες συμμετοχές, αλλά και ένα παλλεσβιακό ρεκόρ στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια. Το 2010 θα είναι χρονιά ορόσημο για το σύλλογο, αφού θα ξεκινήσει η αναρρίχηση προς την κορυφή και την καταξίωση μέσα από την σκληρή δουλειά προπονητών και διοίκησης».

Η ανοδική πορεία της Αθλοκίνησης στην κατάταξη συλλόγων του ΣΕΓΑΣ
2009-203η
2010-126η
2011-107η
2012-61η
2013-50η
2014-56η
2015-45η

Οι αθλητές που στήριξαν την Αθλοκίνηση
Πρωτεργάτης αυτής της αναρρίχησης θα είναι ο Πέτρος Χατζίου. Ο νεαρός επικοντιστής θα δώσει τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του το 2011 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα αποτελέσει την κολόνα της Αθλοκίνησης εντός και εκτός συνόρων. Με επτά μετάλλια σε πανελλήνιους αγώνες, ο αθλητής του Κοντού, θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα της αθλητικής του καριέρας με την συμμετοχή του το 2013 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα παίδων, που θα πραγματοποιηθεί στο Ντόνετσκ της Ουκρανίας, όπου και θα καταλάβει την τιμητικότατη 16η θέση (σήμερα ο Πέτρος γυμνάζεται στην Αθήνα στο προπονητικό
team της Νικόλ Κυριακοπούλου). Ταυτόχρονα με τον Πέτρο θα διαπρέψει στα κουλουάρ όλης της χώρας και η Ιωάννα Λιτσολάρι. Τα ρεκόρ και οι διακρίσεις της πολλά.
Η Μυτιληνιά σπρίντερ την πενταετία 2010-2014 πήρε μέρος σε 12 πανελλήνια πρωταθλήματα κερδίζοντας 7 μετάλλια, αποτέλεσε δύο φορές μέλος της Εθνικής ομάδας, τα ρεκόρ της καταγράφονται ως οι δεύτερες καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών για τη Λέσβο σε 100μ. και 200μ., ενώ έχει στην κατοχή της και 10 χρυσά μετάλλια σε Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες μαζί με το παλλεσβιακό ρεκόρ στο μήκος. Ο σύλλογος
με τα δύο αυτά παιδιά μπήκε σε τροχιά επιτυχιών και πανελλήνιας αναγνώρισης, αλλά ο βασικός στόχος των ανθρώπων του τα τελευταία τρία χρόνια είναι να παραμείνει στα επίπεδα αυτά όντας οικονομικά βιώσιμος και προσφέροντας στην τοπική κοινωνία υψηλές υπηρεσίες στην αθλητική διαπαιδαγώγηση, και όχι μόνο, μέσα από τις ακαδημίες.
Για του λόγου το αληθές, από το 2012 έως και σήμερα η Αθλοκίνηση αναδεικνύει κατά μέσο όρο 5 έως 7 πανελληνιονίκες κάθε χρόνο. Αυτοί που ξεχώρισαν την τελευταία πενταετία:
Μιχαέλα Φιάσκα (αντοχή): από το 2012 έως σήμερα έχει αγωνιστεί σε 14 πανελλήνια πρωταθλήματα κατακτώντας 5 μετάλλια, ενώ έχει και μία συμμετοχή στην Εθνική ομάδα.
Φάνης Θεριουδάκης (ακόντιο): τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει μέρος σε 8 πανελλήνια πρωταθλήματα με 6 μετάλλια και 3 συμμετοχές στην Εθνική ομάδα.
Βάσω Μητσέλλη (ακόντιο): το ανερχόμενο αστέρι του συλλόγου με μια εντυπωσιακή τελευταία διετία, όπου κατακτά διαδοχικά το χρυσό στα πανελλήνια πρωταθλήματα παγκορασίδων.
Δέσποινα Κελεμένη (βάδην): μέσα στο 2015 βελτίωσε τον χρόνο της κατά δυόμισι λεπτά στα 5000μ. βάδην κι έτσι σήμερα συγκαταλέγεται στην ελίτ του αγωνίσματος πανελλαδικά.
Μαρίτα Αργυρού (400μ.): κάτοχος από φέτος του παλλεσβιακού ρεκόρ στα 400μ. με 57.39, διαπρέπει τα τελευταία δύο χρόνια στα πανελλήνια πρωταθλήματα με 4 μετάλλια και στην Εθνική ομάδα με συμμετοχή στις Ολυμπιακές μέρες νεότητας, που πραγματοποιήθηκαν στην Γεωργία.

Αισιοδοξία για το μέλλον
Η Αθλοκινηση, στελεχώνει τις Εθνικές ομάδες της αδιάκοπα με τουλάχιστον τρεις αθλητές, ενώ από το κατώφλι του σταδίου της Μυτιλήνης πέρασαν για να εγγραφούν στο σύλλογο πάνω από 800 παιδιά, γεμίζοντας τους προπονητές με ελπίδα για το μέλλον που έρχεται. «Ένα μέλλον που διαφαίνεται αισιόδοξο, αφού το 2015 το σωματείο μας πήρε μέρος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ΠΠΑ’/ΠΚΑ’ με συνολικά 8 αθλητές/αθλήτριες, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Να σημειωθεί τέλος ότι βάσει της πανελλήνιας κατάταξης των σωματείων η Αθλοκίνηση κατακτά τα τελευταία τέσσερα χρόνια την 1η θέση ανάμεσα στα 40 περίπου σωματεία που δραστηριοποιούνται στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο» τονίζει ο Γρηγόρης Κοντός. Οι στόχοι των ανθρώπων του συλλόγου για τη νέα αγωνιστική σεζόν του 2016 είναι υψηλοί και όπως κάθε χρόνο υπερβατικοί σε σχέση με τη χρονιά που φεύγει. Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στη στελέχωση των Εθνικών ομάδων από όλους τους πρωταθλητές (Χατζίου, Φιάσκα, Θεριουδάκης, Αργυρού, Μητσέλλη και Κελεμένη) αλλά και στην ανάδειξη
ανερχόμενων ταλαντούχων αθλητών (Νησιώτης, Σελλούντου, Καπετανίδης, Καλλοντζή, Ντόνη, Φιάσκα Ο., Κουσουνιάς, Ντερβίσι, Θεριουδάκης Κ.) μέσα από τις ακαδημίες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/