Αν και η ΔΟΕ δε συνηθίζει να δημοσιοποιεί την κατανομή των χρημάτων από τα έσοδα των Ολυμπιακών στις παγκόσμιες ομοσπονδίες αθλημάτων, υπάρχει μία εικόνα από την έρευνα του Γερμανού δημοσιογράφου Γενς Βάινριχ.
Απόδοση Παναγιώτης Βότσης
[email protected]
Αρκετές από τις ομοσπονδίες των αθλημάτων των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στηρίζονται οικονομικά σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση της ΔΟΕ. Συγκεκριμένα για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο που θα γίνουν το 2021 τα έσοδα που θα μπουν στα ταμεία της ΔΟΕ εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 590 εκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων στη συνέχεια θα μοιραστούν στα διαφορετικά αθλήματα.
Ο Βάινριχ ισχυρίζεται πως έχει στην κατοχή του ένα έγγραφο από το συνέδριο της ένωσης διεθνών ομοσπονδιών θερινών Ολυμπιακών Αγώνων (ASOIF) που έγινε στη Χρυσή Ακτή της Αυστραλίας το Μάιο του 2019 που είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό ως προς το ποιος παίρνει τι. Η ASOIF στη συγκεκριμένη περίπτωση έλαβε 2.95 εκατομμύρια δολάρια τα οποία ήταν προς διάθεση. Μπορεί τα αθλήματα των Ολυμπιακών να είναι 33, υπάρχει όμως διαφορετικό καθεστώς για τις 28 από τις 33 ομοσπονδίες που είναι μόνιμα μέλη και διαφορετικό για τις 5 από αυτές που έχουν το χαρακτηρισμό «associate members», δηλαδή συνδεδεμένα μέλη. Αυτές οι πέντε οι οποίες εκπροσωπούν το καράτε, το σερφ, το μπέιζμπολ/σόφτμπολ, την αγωνιστική αναρρίχηση και το σκέιτμπορντ δεν πάιρνουν χρήματα γιατί οι υπόλοιπες δεν ήταν πρόθυμες να μειώσουν το μερίδιό τους. Αυτή λέγεται ότι ήταν και η συμφωνία για να ενταχθούν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το έγρραφο η χρηματοδότησή βασίζεται σε ένα σύστημα ομαδοποίησης πέντε επιπέδων μόνο για τις 28 βασικές ομοσπονδίες. Τα επίπεδα έχουν ως εξής:
- Ομάδα Α – 40 εκατομμύρια δολάρια
στίβος, γυμναστική, υγρός στίβος - Ομάδα Β – 25.95 εκατομμύρια δολάρια
μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, τένις, ποδηλασία - Ομάδα Γ – 18.6 εκατομμύρια δολάρια
πυγμαχία, μπάντμιντον, κωπηλασία, τζούντο, σκοποβολή, πινγκ πονγκ, άρση βαρών, τοξοβολία - Ομάδα Δ – 16.3 εκατομμύρια δολάρια
ιππασία, ξιφασκία, χόκεϊ, κανόε-καγιάκ, χάντμπολ, τρίαθλο, πάλη, ιστιοπλοϊα, τάε κβον ντο - Ομάδα Ε – 14.1 εκατομμύρια δολάρια
γκολφ, μοντέρνο πένταθλο, ράγκμπι
Στο παρελθόν όταν η ΔΟΕ μάζευε το σύνολο των εσόδων (το οποίο συνήθως ήταν αρκετά μεγαλύτερο από αυτό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό), οι ομοσπονδίες λάμβαναν επιπρόσθετα ποσά, κάτι που έγινε και μετά το Ρίο το 2016. Αυτό λογικά θα αλλάξει στην περίοδο μετά το Τόκιο γιατί με την πανδημία και την αναβολή των Αγώνων για το 2021 προέκυψαν απρόβλεπτα υπέρογκα κόστη. Είναι απαραίτητο να εξακριβωθεί σε τι βαθμό θα πάνε πίσω τον αθλητισμό στο μέλλον αυτά τα κόστη, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν με ακρίβεια αλλά εκτιμάται ότι είναι της τάξης δισεκατομμυρίων. Η ΔΟΕ από την πλευράς της δεν έχει δηλώσει ακόμα ρητά ότι θα βοηθήσει την οργανωτική επιτροπή του Τόκιο 2020 με επιπλέον ποσό. Οι Ιάπωνες όμως έχουν προειδοποιήσει τη ΔΟΕ ότι σε αυτή τη μάχη θα συμβάλλουν και οι παγκόσμιες ομοσπονδίες, εννοώντας ότι πρέπει να μειωθεί το ποσό που θα λάβουν από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή υπέρ του κοινού σκοπού.
πηγή: Sport & Politics