Connect with us

TOP

Το όραμα που θα ξαναβάλει τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη

Published

on

Το 2004 ο Γιουσέιν Μπολτ ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τρέχοντας 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Το 2007 έτρεξε το πρώτο 100αρι της καριέρας του στο Ρέθυμνο. Το 2009 αγωνίστηκε στη Θεσσαλονίκη ως ο ταχύτερος άνθρωπος όλων των εποχών και φέτος έκανε τις διακοπές του στη Μύκονο. Το 2019 θα επισκεφτεί για 5η φορά την Ελλάδα, μόνο που αυτο θα γίνει για να ακούσει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» από τους Έλληνες και να δώσει μια τεράστια ώθηση στο στίβο της Θεσσαλονίκης.

του Θανάση Νικολάου
[email protected] follow me @ThanNikolaou

Όλα ξεκίνησαν το 2009 όταν ο Γιουσέιν Μπολτ ήρθε να τρέξει στη Θεσσαλονίκη 23 μέρες μετά το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Βερολίνο όπου είχε κάνει τις διαστημικές επιδόσεις 9.58 στα 100μ. και 19.19 στα 200μ. Παγκόσμια ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθούν. Ο Τζαμαϊκανός δε θα ερχόταν ποτέ στη Θεσσαλονίκη αν δεν είχε μεσολαβήσει ουσιαστικά ο υπεύθυνος επικοινωνίας της IAAF Γιάννης Νικολάου προκειμένου να ακυρωθεί η συμμετοχή του στα μίτινγκ της Σαγκάης και της Νταεγκού για να έρθει στην Ελλάδα.
Ο Μπολτ είπε διπλό όχι σε Κινέζους και Κορεάτες συμφωνώντας να έρθει στη Θεσσαλονίκη με αμοιβή μικρότερη από αυτήν που θα εισέπραττε στη Σαγκάη και τη Νταεγκού. Ήρθε, έτρεξε 19.68 στο 200αρι, γέμισε δύο συνεχόμενες μέρες το Καυτανζόγλειο στάδιο με 60,000 κόσμο συνολικά και έφυγε από την Ελλάδα με τον τότε υφυπουργό αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη να μην εκπληρώνει στο έπακρο τη συμφωνία που είχε συνάψει με τους συνεργάτες του Μπολτ.
Αυτήν την κακή εικόνα που έχει ο Μπολτ για την Ελλάδα θέλει να αλλάξει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, έχοντας ως συμπαραστάστες τον αντιδήμαρχο αθλητισμού του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργο Δημαρέλο, τον πρόεδρο του Καυτανζογλείου σταδίου Απόστολο Μητιντζή και τον ιστορικό σύλλογο της πόλης Ερμή 1877. Έτσι ξεκίνησε το σχέδιο να επισκεφτεί και πάλι ο Γιουσέιν Μπολτ τη Θεσσαλονίκη, σε ένα μεγάλο μίτινγκ στίβου που θα διοργανωθεί το 2019 με τον ίδιο να είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ το οποίο θα βάλει τη Θεσσαλονίκη στον παγκόσμιο χάρτη του στίβου. Για να πραγματοποιηθεί όμως, θα πρέπει να γίνουν τα έργα στο κεντρικό στάδιο που έχει ζητήσει ο Απόστολος Μητιντζής με σημαντικότερο όλων, την αντικατάσταση της πίστας του στίβου.
Το 2019 ο ελληνικός στίβος θα βρίσκεται ακόμα ψηλότερα από ότι σήμερα καθώς αρκετά νέα παιδιά θα έχουν πλαισιώσει τους τωρινούς σταρ, Στεφανίδη, Φιλιππίδη, Παπαχρήστου, Κυριαζή και επιτέλους οι Έλληνες φιλαθλοι θα έχουν την ευκαιρία, δέκα χρόνια μετά το φοβερό εκείνο παγκόσμιο τελικό του στίβου, όπου εκτός από τον Μπολτ είχαν συμμετάσχει ακόμα τεράστιοι αθλητές όπως ο Κενενίσα Μπεκέλε, ο Ντέιβιντ Ρουντίσα, ο Εζέκιελ Κέμποϊ, ο Τάισον Γκέι, ο Αντρέας Θόρκιλντσεν, ο Ιμανέ Μεργκά, ο Βιργκίλιους Αλέκνα αλλά και τεράστιες αθλήτριες όπως η Άλισον Φίλιξ, η Σάνια Ρίτσαρντς, η Μπλάνκα Βλάσιτς, η Γέλενα Ισινμπαέβα (4.80μ. το ρεκόρ σταδίου που είχε κάνει και περιμένει την Κατερίνα Στεφανίδη να το πάρει), η Σέλι Αν Φρέιζερ Πράις, η Καρμελίτα Τζέτερ, η Μεσερέτ Ντεφάρ, η Τιρουνές Ντιμπάμπα, η Βάλερι Άνταμς, η Μπρίτνι Ρις και πολλές ακόμα. Από τότε δεν έχει ξαναγίνει ποτέ ξανά μίτινγκ τέτοιου επιπέδου στην Ελλάδα ενώ παγκοσμίως μόνο οι τελικοί των ντάιμοντ λιγκ μπορούν να συγκριθούν.
Το όραμα του Απόστολου Τζιτζικώστα και των υπολοίπων της «ομάδας»… στίβου είναι κάτι που αξιζει να στηριχθεί από όλους τους Βορειοελλαδίτες. Μόνο θετικά υπάρχουν από τέτοιες πρωτοβουλίες.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/