Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΣΙ – Τσιγκούλης: «Βασιζόμαστε μόνο στα δικά μας παιδιά»

Published

on

Στα φετινά πανελλήνια πρωταθλήματα και ιδιαίτερα σε αυτά των ηλικιακών κατηγοριών ο ΑΓΣ Ιωαννίνων είχε τον πρώτο λόγο. Με όσους προπονητές και μέλη της ομάδας και αν επικοινωνήσουμε ένα έχουν να πουν που εξηγεί παράλληλα και τις επιτυχίες του συλλόγου. Ότι αποτελεί μία οικογένεια που στηρίζεται στα δικά της παιδιά.

της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]

Ένα σωματείο της περιφέρειας κυριάρχησε φέτος στον στίβο. Ούτε της Αθήνας, ούτε της Θεσσαλονίκης, ούτε των Χανίων που τα τελευταία χρόνια είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε περιπτώσεις όπως αυτή του ΑΓΣ Ιωαννίνων τον κύριο λόγο έχει η συλλογική δουλειά και η αφοσίωση για να έρθει η επιτυχία. Όμως πάνω από όλα είναι να δημιουργηθεί η αγάπη των παιδιών για τον στίβο.
Ο Θανάσης Τσιγκούλης, είναι αυτός που… τρέχει την αντοχή στον ΑΓΣΙ, αποτελεί βασικό κομμάτι στο μηχανισμό του κορυφαίου σωματείου στίβου στην Ελλάδα και εξηγεί στο Sportsfeed τo… δρόμο της επιτυχίας. «Εμάς στόχος μας δεν είναι να είμαστε πρώτο σωματείο στην Ελλάδα. Είμαστε ένα σωματείο που βασιζόμαστε μόνο στα δικά μας παιδιά, δηλαδή τα παιδιά των ακαδημιών. Οι μεταγραφές που κάνουμε είναι ελάχιστες ίσως και καμία τα τελευταία χρόνια, μόνο αν έρθει κάποιος φοιτητής στα Γιάννενα και έτσι έχουν γίνει μία ή δύο μεταγραφές. Είμαστε ένα σωματείο που δουλεύουμε πολύ στις ακαδημίες και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα παιδιά αυτά και στο αγωνιστικό κομμάτι και θα δείτε ότι είναι παιδιά που έχουν ξεκινήσει από την ηλικία των 8 με 9 χρονών. Εκεί πιστεύω ότι είναι και το μυστικό μας, δηλαδή στην δουλειά που κάνουν τα παιδιά στις ακαδημίες και μετά στους προπονητές που είναι στην αγωνιστική ομάδα».

Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων δεν στηρίζεται στις μεταγραφές για να έρθουν τα καλά αποτελέσματα, αλλά επιμένει στα δικά του παιδιά με όποια μέσα διαθέτει με στόχο να τα βοηθήσει να εξελιχθούν. Δεν είναι εύκολο διότι οι παροχές είναι ελάχιστες αλλά δεν τα παρατούν: «Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε σωματεία που έχουν υψηλά budget. Το δικό μας budget για την αγωνιστική ομάδα είναι πολύ μικρό. Προσπαθούμε μέσα από διάφορες δράσεις που κάνουμε και τις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε σαν οικογένεια με τα παιδιά να τα κρατήσουμε στην πόλη μας και τον σύλλογο. Μακάρι να υπήρχαν και στα Γιάννενα κάποιοι φορείς που να μπορούν να στηρίξουν αυτά τα παιδιά γιατί αυτή την στιγμή έχουμε σε ενεργεία 5-6 παιδιά που είναι μέλος της Εθνικής ομάδας νέων ανδρών – γυναικών και έχουν συμμετοχές στα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Είναι κρίμα να πηγαίνουν σε άλλα σωματεία, ενώ δεν το θέλουν αλλά αναγκάζονται λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν στις πόλεις που γυμνάζονται».

Ο αθλητισμός στην χώρας μας βρίσκεται σε δύσκολη θέση ειδικά στα ατομικά αθλήματα, όπου οι εγκαταστάσεις παρακμάζουν και η οικονομική στήριξη δεν είναι αρκετή. Ο Τσιγκούλης μιλάει για την κατάσταση στον ΑΓΣΙ αλλά και άλλα σωματεία στα Ιωάννινα: «Δεν κρύβω ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες. Οι αθλητικές υποδομές στα Γιάννενα δεν θεωρώ ότι είναι πολύ άσχημες, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια με όλες τις διοικήσεις που μας έχουν βοηθήσει με το γήπεδο που γυμναζόμαστε εμείς αλλά και στο πανηπειρωτικό και γίνονται κάποιες προσπάθειες. Από εκεί και πέρα στις οικονομικές απολαβές δεν έχουμε την στήριξη που θα θέλαμε από τους φορείς ούτε από την περιφέρεια και τον δήμο. Σίγουρα μπορούν να κάνουν περισσότερα και είναι τιμή τους που στην πόλη των Ιωαννίνων εκτός από τον ΑΓΣΙ που είναι αυτή την στιγμή πρώτος στην Ελλάδα, υπάρχει ο ΝΟΙ που είναι ο πρώτος σύλλογος στην κωπηλασία και αθλήματα όπως η άρση βαρών που είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι κρίμα που δεν παίρνουν αυτά που τους αξίζουν».

Τι είναι όμως αυτό που τελικά κάνει τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να ξεχωρίζει σε σύγκριση με άλλους συλλόγους της χώρας; Οι δικοί του άνθρωποι είναι η απάντηση και τα λόγια του Τσιγκούλη επεξηγούν: «Πραγματικά πιστεύω ότι είμαστε μία οικογένεια. Οι προπονητές, το ΔΣ του συλλόγου, οι άνθρωποι που ασχολούνται διοικητικά, οι οποίοι δεν είναι και πολύ, καθώς υπάρχει έλλειμα σε ανθρώπους που να μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι όχι μόνο σε εμάς αλλά δε όλη την Ελλάδα πιστεύω. Είναι δηλαδή το πάντρεμα της διοίκησης, των προπονητών και των παιδιών. Όσοι ασχολούνται με τον στίβο και πηγαίνουν στα πανελλήνια πρωταθλήματα ξέρουν ότι δεν υπάρχει πρωτάθλημα που να μην πηγαίνουμε με τουλάχιστον 25 αθλητές. Λίγα σωματεία μπορούν να το κάνουν αυτό. Είμαστε μία οικογένεια και κάνουμε και άλλες δραστηριότητες για τα παιδιά, όπως ορειβασία, κολύμβηση στην θάλασσα και άλλου είδους εκδηλώσεις και πιστεύω ότι δεν θέλουν και τα παιδιά να φύγουν γιατί δεν το βρίσκουν αυτό εύκολα σε άλλα σωματεία».

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/