Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

«Τώρα όλοι πανηγυρίζουν… εμείς συγχαίρουμε και θα προχωρήσουμε ενωμένοι για αλλαγή νοοτροπίας»

Published

on

Ανακοίνωση για την παρουσία όλων των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών που εκπροσώπησαν την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις, από τους Ολυμπιακους Αγώνες του Τόκιο μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Ναϊρόμπι, εξέδωσε η κίνηση για την Αναγέννηση του κλασικού αθλητισμού τονίζοντας την παρέμβαση της στο διοικητικό συμβούλιο για να μην ακυρωθούν αποστολές Εθνικών ομάδων, όπως αυτή του παγκόσμιου Κ20 στο Ναϊρόμπι.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Με την ολοκλήρωση των Εθνικών και διεθνών διοργανώσεων στίβου για το 2021, θέλουμε να συγχαρούμε συνολικά όλους τους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν με τις Εθνικές ομάδες στίβου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20, το Ευρωπαϊκό Κ23, το Ευρωπαϊκό Κ20 και τα Βαλκανικά πρωταθλήματα. Ξεκινώντας από τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Μίλτο Τεντόγλου και καταλήγοντας σε κάθε μία αθλήτρια και αθλητή που συμμετείχε και αγωνίστηκε στην Εθνική ομάδα και έδωσε τον καλύτερο εαυτό.

Ήταν μία δύσκολη χρονιά για τον ελληνικό στίβο που σχεδόν χωρίς καμία βοήθεια όπως είπαν οι ίδιοι οι αθλητές και οι αθλήτριές μας, κατάφεραν και ανταπεξήλθαν σε όλες τις προκλήσεις με αυταπάρνηση και επιτυχία. Θέλουμε επίσης να συγχαρούμε τους προπονητές που καθοδήγησαν αυτά τα παιδιά καθώς έχουν σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες, αλλά και τη μεγάλη οικογένεια του στίβου, γονείς, φιλάθλους και σωματεία, που στις περισσότερες των περιπτώσεων ανέλαβαν τα βάρη για να στηριχθούν, να εξελιχθούν και να πετύχουν τους στόχους τους τα παιδιά που στελέχωσαν τις Εθνικές ομάδες.

Εμείς η “Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού”, είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για δύο ακόμα λόγους.

Α) Ο πρώτος λόγος είναι ότι η πρόταση-παρέμβασή μας στην ομοσπονδία για αποδοχή των διεθνών ορίων και προϋποθέσεων για συμμετοχή των αθλητριών και αθλητών μας στα Παγκόσμια, Ευρωπαϊκά και Βαλκανικά πρωταθλήματα, υιοθετήθηκε από τον ΣΕΓΑΣ για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες αφού υπήρχε διαφορετική φιλοσοφία. Χάρη σε αυτήν την παρέμβαση η Ελλάδα συμμετείχε με πολυμελείς αποστολές σε όλες τις διεθνείς διοργανώσεις από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 και τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα Κ23 & Κ20, μέχρι και τα Βαλκανικά πρωταθλήματα.

Θεωρούμε δεδομένο ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας θα συνεχίσει πάνω σ’ αυτήν την  νέα φιλοσοφία. Για εμάς της “Αναγέννησης” η αποδοχή των διεθνών ορίων και όχι των πιο δύσκολων ορίων που έβαζε ο ΣΕΓΑΣ για τη συμμετοχή των αθλητριών και αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις, είναι αυτονόητη. Για εμάς αποτελεί μέρος του προγράμματός μας όπως ακριβώς έχει διατυπωθεί στον “Δωδεκάλογο” για την “Αναγέννηση του Kλασικού Aθλητισμού” (σημείο 8) που ανακοινώθηκε στις 5 Αυγούστου του 2020!

Για τα μέλη και τους υποστηρικτές της “Αναγέννησης” είναι πολύ τιμητικό που συμβάλαμε σε αυτήν την μεγάλη αλλαγή νοοτροπίας και είδαμε με ικανοποίηση τις προσπάθειες των 22 αθλητριών και αθλητών της Εθνικής εφήβων-νεανίδων που αγωνίστηκαν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Ναιρόμπι, των 40 αθλητών και αθλητριών της Εθνικής νέων που αγωνίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κ23 και των 39 αθλητριών και αθλητών της Εθνικής εφήβων-νεανίδων που αγωνίστηκαν στο Ευρωpαϊκό Κ20 στο Ταλίν.

Η ικανοποίηση δεν είναι μόνο για τις διακρίσεις που πέτυχαν κατακτώντας μετάλλια, είναι πολύ περισσότερο για τις εμπειρίες που απέκτησαν, τις παραστάσεις που βίωσαν και την δικαίωση που ένιωσαν για όλες τις θυσίες που έκαναν ώστε να φτάσουν να αγωνίζονται σε διεθνές επίπεδο.

Β) Ο δεύτερος λόγος για την ικανοποίηση που νιώθουμε ως “Κίνηση για την Αναγέννηση του Κλασικού Αθλητισμού” είναι ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΓΑΣ στις 19 Μαίου 2021 όπου με την αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη επιμονή των μελών της “Αναγέννησης”, αποφασίστηκε τελικά η συμμετοχή της χώρας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Ναιρόμπι, απέναντι σε σκέψεις, προτάσεις και εισηγήσεις που τέθηκαν στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου οι οποίες ναρκοθετούσαν αυτή τη συμμετοχή, αφού  σωρεία επιχειρημάτων έβρισκε λόγους μη συμμετοχής (λόγοι ασφάλειας, λόγοι covid-19, λόγοι ακύρωσης, λόγοι οικονομικοί…). Σήμερα βέβαια όλοι πανηγυρίζουν, κλασική ελληνική συμπεριφορά.

Διδαγμένοι από τα παραδείγματα του παρόντος, τα λάθη του παρελθόντος και τις υπερβολές περί ασφάλειας, πανδημίας, οικονομικής δυσπραγίας, θεωρούμε πως από εδώ και στο εξής είναι αυτονόητο ότι η διοίκηση της ομοσπονδίας θα καταλάβει το αδιανόητο της απουσίας της Εθνικής ομάδας στίβου οποιασδήποτε κατηγορίας, από διεθνή διοργάνωση. Είναι υποχρέωση όλων όσων είμαστε εκλεγμένοι στο ΔΣ να υπερασπιστούμε το δικαίωμα κάθε νέας και νέου αθλητή να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα είτε είναι Ολυμπιακοί, είτε Παγκόσμιοι, είτε Ευρωπαϊκοί, είτε Μεσογειακοί, είτε Βαλκανικοί.

Τέλος, επειδή οι αγωνιστικές υποχρεώσεις έφτασαν στο τέλος για το 2021 όσον αφορά τον στίβο, σύντομα θα έρθει η ώρα του απολογισμού που θα γίνει με ενδελεχή και συστηματικό τρόπο. Όμως πρός το παρόν προέχει όλοι μαζί να οργανώσουμε ένα νέο μοντέλο υψηλού και αναπτυξιακού αθλητισμού, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουν οι Εθνικές ομάδες και οι αθλητές-τριες μας καλύτερη θέση στο διεθνές αθλητικό στερέωμα, αλλά και να αναβαθμιστεί ο ρόλος αθλητών και προπονητών εντός της ελληνικής κοινωνίας. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος να παρασύρουν κανέναν σε λάθος μονοπάτια, δοκιμασμένες και ξεπερασμένες πρακτικές.

Οι προτάσεις και παρεμβάσεις της “Αναγέννησης” θα είναι όλες πρός αυτήν την κατεύθυνση και γι αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην εφαρμογή του προγράμματός μας και ενός νέου μοντέλου οργάνωσης, διοίκησης, λειτουργίας και αξιολόγησης με διαφανείς, δημοκρατικές και αξιοκρατικές διαδικασίες».

Advertisement

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!