Δέχθηκε σκληρές επιθέσεις ο Γιώργος Βασιλακόπουλος έπειτα από την πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε. Ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στο ουσιαστικό αφεντικό του ελληνικού μπάσκετ ξεχώρισαν εκείνες που αναφέρονταν στην ηλικία του. Άλλοι τον αποκάλεσαν «μαθουσάλα», κάποιοι «γέροντα», ακόμα και ως «υπερήλικα» τον γλέντησαν στο twitter.
του Σταύρου Γεωργακόπουλου
[email protected]
Το θέμα της ηλικίας των Ελλήνων παραγόντων αποτέλεσε και μία από τις ερωτήσεις που έγιναν στον Βασιλακόπουλο. Αν και ο πρόεδρος της ΕΟΚ υποστήριξε πώς δεν υπάρχει «ηλικιακός ρατσισμός», επί της ουσίας το επιβεβαίωσε, διότι εξέφρασε την άποψη πως «σήμερα αυτοί που ασχολούνται με το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα είναι συνδυασμός νεοπλουτισμού και υπόκοσμου».
Η συζήτηση για τις ηλικίες των Ελλήνων παραγόντων, βέβαια, έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Σπύρος Καπράλος πρότεινε τη θέσπιση ορίου ηλικίας και, μάλιστα, εισηγήθηκε να βγαίνουν οι παράγοντες στη σύνταξη όταν συμπληρώσουν το 75ο έτος της ζωής τους. Μάταιη η προσπάθειά του. Οι αντιδράσεις έδειξαν ξεκάθαρα την πρόθεση όλων να μείνουν στην ολομέλεια της ΕΟΕ έως τα βαθιά γεράματά τους. Η πρόταση απορρίφθηκε άμεσα με απίστευτο βαθμό συσπείρωσης όσων εκπροσωπούν το αθλητικό κίνημα, το οποίο όμως δεν μπορούν να φανταστούν χωρίς τους ίδιους.
Στον βρόντο έπεσε και η δεύτερη πρόταση που αφορούσε στη θέσπιση ανώτατου ορίου για θητεία στο προεδρείο της ΕΟΕ και των ομοσπονδιών. Για τον Καπράλο οι τρεις συνεχόμενες θητείες αποτελούσαν το ταβάνι. Χωρίς να απαγορεύεται σε κάποιον η επιστροφή του έπειτα απ’ το διάλειμμα ενός Ολυμπιακού κύκλου.
Κάπως έτσι φτάσαμε και στην επιστολή του Σπύρου Ζαννιά που υπογράμμισε ότι οι καταστατικές αλλαγές στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να αποφασιστούν ομόφωνα! Κυρίως επειδή ο αθλητισμός αφορά στους νέους, οι οποίοι όμως πρέπει να υποκλίνονται στους δεινόσαυρους παράγοντες, απ’ τους οποίους είναι γεμάτος ο χώρος.