Connect with us

ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Βαρύ κατηγορητήριο

Published

on

Ακόμη και με αποκλεισμό από επίσημους αγώνες απειλούνται ΑΕΚ και ΠΑΟΚ για τα γεγονότα στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος στο χάντμπολ

του Ηλία Τάταλα
[email protected]

Την Τρίτη, μετά το Πάσχα, η αθλητική δικαστής της ΟΧΕ θα ακούσει τις απολογίες των δύο σωματείων για όσα έγιναν στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος. Οι ρίψεις φωτοβολίδων, η προσωρινή διακοπή του αγώνα και η ανάγκη για εκκένωση του γηπέδου ώστε να συνεχιστεί ο τελικός αναφέρονται λεπτομερώς, ενώ με βάση το κατηγορητήριο υπάρχει περίπτωση διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, μεγάλων χρηματικών προστίμων, ακόμη και αποκλεισμού τους (μηδενισμού) από αγώνες για 1 έως 12 αγωνιστικές ημέρες, εφόσον τα σωματεία κριθούν ένοχα για δυσφήμηση αθλήματος, καθώς και αυτή η κατηγορία έχει απαγγελθεί.

Τι αναφέρεται στις εκθέσεις
Για να προκύψει το κατηγορητήριο κατά των δύο συλλόγων, εκτιμήθηκαν το φύλλο αγώνα και οι εκθέσεις παρατηρητή, ΔΕΑΒ και αστυνομίας. Σε αυτές τονίζεται ότι μέχρι την είσοδο των οπαδών της ΑΕΚ δεν είχε συμβεί το παραμικρό επεισόδιο πέρα από «κάποια συνήθη συνθήματα κατά της ΑΕΚ που ακούγονται στα ποδοσφαιρικά γήπεδα», όπως αναφέρει η αστυνομία.

Από την είσοδο στις κερκίδες των οπαδών της ΑΕΚ και έπειτα καταλογίζονται στην πλευρά του ΠΑΟΚ ρίψεις 13 φωτοβολίδων, 5 βεγγαλικών, 1 κροτίδας και μερικών πλαστικών μπουκαλιών. Στην ΑΕΚ καταλογίζονται ρίψεις έξι φωτοβολίδων και αντεθνικά συνθήματα, ενώ αναφέρονται οι τρεις συλλήψεις οπαδών της, 1 στον προέλεγχο των Μαλγάρων και 2 στο γήπεδο. Επίσης τονίζεται ότι η είσοδος των οπαδών της ΑΕΚ έγινε με ορμητικότητα, ενώ αναφέρεται ως λόγος της καθυστερημένης εισόδου τους στις κερκίδες (16ο λεπτό) η δυσχέρεια σωματικού ελέγχου έξω από το PAOK Sports Arena εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των φιλάθλων.

Όλοι οι αρμόδιοι τονίζουν στις εκθέσεις τους ότι δεν υπήρξε συμπλοκή οπαδών, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, δεν υπήρξαν εισβολές στον αγωνιστικό χώρο, δεν υπήρξαν φθορές στο γήπεδο με εξαίρεση 18 σπασμένα καθίσματα και ότι η εκκένωση του γηπέδου έγινε ομαλά, χωρίς επεισόδια.

Οι κατηγορίες από την αθλητική δικαστή
Οι δύο ομάδες κατηγορούνται για παραβάσεις του άρθρου 10 (επεισόδια) και του άρθρου 12 (δυσφήμηση αθλήματος) του πειθαρχικού κανονισμού της ΟΧΕ.

Το άρθρο 10 αναφέρει τα εξής.
Ειδικά για την περίπτωση δημιουργίας επεισοδίων από φιλάθλους αθλητικού σωματείου επιβάλλεται η ποινή της διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) με γηπεδούχο το υπαίτιο αθλητικό σωματείο και πρόστιμο ως εξής:
1) Για κάθε συμπεριφορά βίας και ιδίως για περιορισμένης έκτασης επεισόδια (ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, χρήση βεγγαλικών, φωτοβολίδων, κροτίδων και λοιπόν πυροτεχνημάτων στις εξέδρες, υβριστικά συνθήματα που απευθύνονται εναντίον των διαγωνιζόμενων ομάδων και των συντελεστών των αγώνων) επιβάλλεται ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) τουλάχιστον για μία (1) αγωνιστική ή πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ για τις ομάδες της Α1 Εθνικής κατηγορίας.
3) Για εκτεταμένες συμπεριφορές βίας ή επεισοδίων που έχουν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό αθλητών ή παραγόντων των ομάδων, ή συντελεστών του αγώνα ή προσωρινή διακοπή του αγώνα, καθώς και όταν απευθύνονται από τους οπαδούς εκφράσεις ή συνθήματα αντεθνικού ή ρατσιστικού περιεχομένου, προβλέπεται η ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές (κεκλεισμένων των θυρών) τουλάχιστον για δύο (2) αγωνιστικές και πρόστιμο τουλάχιστον 50.000 ευρώ για τις ομάδες της Α1 Εθνικής κατηγορίας.

Το άρθρο 12 αφορά τη δυσφήμηση αθλήματος. Όπως τονίζεται στον κανονισμό, δυσφήμηση του αθλήματος της χειροσφαίρισης θεωρείται κάθε πράξη ή παράλειψη, εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου, που δυσφημεί το άθλημα της χειροσφαίρισης στη συνείδηση του φίλαθλου κόσμου. Για τα σωματεία οι ποινές είναι: Α. Έγγραφη επίπληξη. Β. Αποκλεισμός από συμμετοχή σε αγώνες 1 έως 12 αγωνιστικές ημέρες.

Τι υποστηρίζουν οι σύλλογοι
Μέχρι στιγμής ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε η ΑΕΚ έχουν πάρει επίσημη θέση για τα επεισόδια. Αυτό που υποστηρίζουν ανεπίσημα και αναμένεται να αποτελέσει και την υπερασπιστική τους γραμμή, είναι ότι αφενός δεν έγινε επαρκής σωματικός έλεγχος από την αστυνομία και αφετέρου δεν υπήρξε έλεγχος ταυτοπροσωπίας κατά την είσοδο των φιλάθλων στο γήπεδο, με δεδομένο ότι τα εισιτήρια διατέθηκαν με φωτοαντίγραφο ταυτότητας. Επίσης αναμένεται να τονιστεί ότι δεν ήταν επαρκής ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων μεταξύ του πετάλου των οπαδών της ΑΕΚ και όσων βρίσκονταν στην κεντρική θύρα του γηπέδου, με αποτέλεσμα και εκεί να υπάρχουν αντεγκλήσεις και ρίψεις αντικειμένων. Οι δικηγόροι των δύο συλλόγων αναμένεται να χρησιμοποιήσουν και το επίμαχο απόσπασμα από την ανακοίνωση της ΟΧΕ, που επιρρίπτει ευθύνες στην αστυνομία, σύμφωνα με το οποίο «η ΟΧΕ δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τον σωματικό έλεγχο των παρευρισκομένων καθώς το άθλημα του χάντμπολ υπάγεται στις διατάξεις που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του Ν2725/99 όπως ισχύει. Τονίζεται δε ότι, από πλευράς ΟΧΕ ζητήθηκε εγγράφως από την αστυνομία εξονυχιστικός έλεγχος τόσο του σταδίου όσο και όλων των φίλαθλων πριν την είσοδο τους».
Ταυτόχρονα οι δύο σύλλογοι θα τονίσουν τις προσπάθειες που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες από αθλητές και προπονητές (ο ΠΑΟΚ παρέθεσε και ειδική συνέντευξη τύπου), προκειμένου να μην ανέβουν οι τόνοι και να μη δοθούν αφορμές για οπαδική αντιπαράθεση, μέσα από τον τελικό του κυπέλλου. Επίσης φυσιολογικά θα γίνει αναφορά στις προσπάθειες που έγιναν από αθλητές, προπονητές και παράγοντες των δύο ομάδων, ώστε να εκτονωθεί η ένταση κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των φωτοβολίδων.
Η ΑΕΚ επιπλέον θα τονίσει ότι η αδυναμία της αστυνομίας να βάλει έγκαιρα τους οπαδούς της Ένωσης στις κερκίδες, πυροδότησε το κλίμα.

Ωστόσο η ιστορία έχει δείξει ότι η αθλητική δικαιοσύνη δεν λαμβάνει τόσο σοβαρά υπόψιν τις όποιες παραλήψεις από την πλευρά της αστυνομίας και εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στη συμπεριφορά των οπαδών των ομάδων. Αυτό έγινε το 2011 στη Λαμία, αυτό έγινε και πέρσι στην Κυψέλη, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στα υπόλοιπα αθλήματα. Θα φανεί αν επικρατήσει και σε αυτή την περίπτωση η ίδια πρακτική.

Advertisement

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

Don`t copy text!