Connect with us

ΣΤΙΒΟΣ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ 2023: Ποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν σε αυτό το παγκόσμιο

Published

on

Σε αρκετά οργανωτικά θέματα, ο υγρός στίβος είναι αυτός που ακολουθεί το στίβο. Αυτή τη φορά ο βασιλιάς των σπορ, προχωρά σε αλλαγές εφαρμόζοντας κολυμβητικούς κανόνες στα αγωνίσματα καθιστώντας πιο δίκαιη τη διαδικασία διεξαγωγής τους.

Τα δρομικά αγωνίσματα στο στίβο είναι αυτά που έχουν το λιγότερο δίκαιο σύστημα πρόκρισης, καθώς στον επόμενο γύρο πρόκριση δίνει η θέση πρωτίστως και στη συνέχεια η επίδοση. Κάτι που δεν ισχύει στα αλτικά και ριπτικά αγωίσματα όπου η πρόκριση είναι βάσει επίδοσης και μόνο. Όπως συμβαίνει στην κολύμβηση που βλέπουμε από μία σειρά να προκρίνονται οι επτά στους οκτώ και από άλλη μόνο ένας. Αυτό γιατί μετρά η επίδοση και μόνο για να διεξαχθεί ο τελικός με τους οκτώ ταχύτερους. Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά στη… δικαιοσύνη, αλλά και πάλι το σύστημα πρόκρισης δεν είναι δίκαιο.
Από το παγκόσμιο της Βουδαπέστης και μετά στα αγωνίσματα των 1.500μ – 3.000μ στιπλ – 5.000μ που είναι περισσότερο αγωνίσματα τακτικής, οι προκρίσεις θα δίνονται μόνο με θέση και όχι με επίδοση. Όπως αναφέρει η World Athletics, υπήρξε έρευνα με ερωτηματολόγια σε αθλητές και αθλήτριες που η πλειοψηφία τους είπε ότι η τελευταία σειρά των προκριματικών έχει το πλεονέκτημα έναντι όλων όσων προηγήθηκαν καθώς γνωρίζουν τα αποτελέσματα και τους χρόνους. Έτσι η WA καταργεί την πρόκριση με ταχύτερη επίδοση εκτός των θέσεων της απευθείας πρόκρισης και από κάθε σειρά θα υπάρχει μόνο πρόκριση σύμφωνα με τη θέση.
Τα συγκεκριμένα τρία αγωνίσματα είναι ξεκάθαρα αγωνίσματα τακτικής και η πρόκριση μόνο με θέση καθιστά τη διαδικασία πιο δίκαιη.

Μια δεύτερη αλλαγή προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης που θα εφαρμοστεί στο παγκόσμιο της Βουδαπέστης, είναι η κατονομή των διαδρομών. Σε αυτό το κομμάτι, ο στίβος αντιγράφει σε μεγάλο βαθμό την κολύμβηση. Και αυτή η αλλαγή έγινε κατόπιν εισήγησης των ελίτ αθλητών και των προπονητών τους.

Επιλαχόντες στις άδειες διαδρομές

Το φαινόμενο με τις άδειες διαδρομές σε ημιτελικούς και τελικούς λόγω αποσύρσεων τελευταίας στιγμής είναι κάτι που ποτέ δεν άρεσε στην WA. Από φέτος και το παγκόσμιο της Βουδαπέστης, όπως συμβαίνει στην κολύμβηση, έτσι και στον στίβο θα υπάρχουν επιλαχόντες. Αν κάποιος/α αποσύρει τη συμμετοχή του ακόμα και λίγα λεπτά πριν από την εκκίνηση, ο αμέσως επόμενιος/η στην κατάταξη θα τον αντικαταστήσει, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την κατανομή των διαδρομή. Δηλαδή, αν πρόκειται για τον τελικό και αποσυρθεί ο ταχύτερος, ο 9ος που θα τον αντικαταστήσει θα καθίσει στο δικό του βατήρα (Νο4) και όχι στον Νο1.

Συμμετοχή υπό ένσταση

Μέχρι σήμερα, επιτρέπονταν η συμμετοχή στους αθλητές και τις αθλήτριες που έκαναν ένσταση αν υπήρχε αμφιβολία για την ακύρωση τους, όχι όμως αν η άκυρη εκκίνηση επιβεβαιώνοντας από το ηλεκτρονικό σύστημα της WA. Όταν η αντίδραση είναι κοντά στο όριο (0.100) οποιαδήποτε κίνηση είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί στο μάτι. Πλέον, σε αυτές τις περιπτώσεις, αν ο κριτής κρίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν η εκκίνηση ήταν άκυρη ή όχι, θα επιτρέπεται στον αθλητή/τρια να συμμετέχει κανονικά και μετά τον αγώνα θα γίνεται πολύ προσεχτική ανάλυση για να διαπιστώνεται αν ήταν άκυρη η εκκίνηση ή όχι.

Ριπτικά όργανα

Μέχρι πρόσφατα, οι ρίπτες δεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν δικά τους όργανα (σφαίρα, σφύρα, δίσκο και ακόντιο) αν τα ίδια μοντέλα υπήρχαν στη λίστα των διοργανωτών. Αυτός ο κανόνας άλλαξε και πλέον οι ρίπτες μπορούν να έχουν τα δικά τους όργανα. Παραμένει ο περιορισμός των δύο οργάνων για κάθε αθλητή.

Η αναμονή για την πρόκριση με επίδοση

Για όλα τα αγωνίσματα των σπριντ, των εμποδίων και των 800μ, θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος μετά τη μεικτή ζώνη για τους αθλητές και τις αθλήτριες που θα περιμένουν την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων για να διαπιστώσουν αν έχουν προκριθεί ή όχι.

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/