Το παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας δεν είναι για πολλούς κολυμβητές και κολυμβήτριες προτεραιότητα ύστερα από ένα καλοκαίρι με Ολυμπιακούς Αγώνες και για αυτόν τον λόγο η πλειοψηφία των μεταλλιούχων του Παρισιού θα απουσιάζει.
της Ελισάβετ Γρηγοριάδου
[email protected]
Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, μοιράστηκαν 42 μετάλλια στα ατομικά αγωνίσματα των ανδρών και άλλα 42 στα αγωνίσματα των γυναικών, όμως μόνο 22 από τους μεταλλιούχους θα συμμετάσχουν στις 10-15 Δεκεμβρίου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας της Βουδαπέστης. Υπάρχουν ονόματα, όπως η Κέιτι Λεντέκι (ΗΠΑ), που δεν κολυμπούν σε διοργανώσεις 25άρας πισίνας και δεν αποτελεί έκπληξη που θα απέχουν από το παγκόσμιο, όμως αυτό δεν ισχύει για όλους.
Ο Λεόν Μαρσάν (Γαλλία) και η Κέιλι Μακιούαν (Αυστραλία) απέσυραν την συμμετοχή τους από το πρωτάθλημα, δηλώνοντας ότι έχουν κουραστεί από τις συνεχείς τους εμφανίσεις σε αγώνες και χρειάζονται ένα διάλειμμα από αυτούς για να επιστρέψουν σε καλή κατάσταση τη νέα χρονιά. Ο Κρίστοφ Μίλακ (Ουγγαρία), ο Νικολό Μαρτινένγκι (Ιταλία) και ο Τόμας Τσεκόν (Ιταλία) είναι μερικές ακόμα σημαντικές απουσίες, με την τριάδα να μην έχει κάνει την απαραίτητη προπόνηση για να αγωνιστεί σε μία τέτοια διοργάνωση.
Αν και δεν συνηθίζει να χάνει μεγάλα πρωταθλήματα, η Σάρα Σέστρεμ (Σουηδία) των έξι χρυσών μεταλλίων σε παγκόσμιο 25άρας πισίνας, θα παρακολουθήσει τις κούρσες από την τηλεόραση, καθώς η 31χρονη δεν είναι στην αποστολή της χώρας της. Οι συμμετοχές της στον θεσμό, μάλιστα, φτάνουν μονάχα της δύο, με την πρώτη να ήταν το 2014 στη Ντόχα και η δεύτερη το 2021 στο Άμπου Ντάμπι.
Το γόητρο του παγκοσμίου, όμως, δεν χάνεται και οι φίλοι της κολύμβησης ανυπομονούν να δουν την Σάμερ Μάκιντος (Καναδάς) να κυριαρχεί και στην 25άρα πισίνα, μετά από το ιστορικό καλοκαίρι στο Παρίσι. Μαζί της θα είναι άλλοι τρεις χρυσοί Ολυμπιονίκες και αυτοί είναι οι Λούκας Μάρτενς (Γερμανία), Χούμπερτ Κος (Ουγγαρία) και Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ). Η Αμερικανίδα διανύει εξαιρετική περίοδο με την κατάρριψη παγκοσμίων ρεκόρ, όπως και η συμπατριώτισσά της, Ρέγκαν Σμιθ.
Οι μεταλλιούχοι των Ολυμπιακών Αγώνων που θα συμμετάσχουν
Άνδρες
Λούκας Μάρτενς (Γερμανία) – χρυσό στα 400μ ελεύθερο
Χούμπερτ Κος (Ουγγαρία) – χρυσό στα 200μ ύπτιο
Μπεν Πράουντ (Βρετανία) – αργυρό στα 50μ ελεύθερο
Ελάιτζα Γουίνινγκτον (Αυστραλία) – αργυρό στα 400μ ελεύθερο
Λουκ Χόμπσον (ΗΠΑ) – χάλκινο στα 200μ ελεύθερο
Ρόμαν Μιτιούκοβ (Ελβετία) – χάλκινο στα 200μ ύπτιο
Κάσπαρ Κορμπό (Ολλανδία) – χάλκινο στα 200μ πρόσθιο
Ίλια Καρούν (Καναδάς) – χάλκινο στα 100μ και 200μ πεταλούδα
Κάρσον Φόστερ (ΗΠΑ) – χάλκινο στα 400μ μεικτή
Γυναίκες
Κέιτ Ντάγκλας (ΗΠΑ) – χρυσό στα 200μ πρόσθιο, αργυρό στα 200μ μεικτή
Σάμερ Μάκιντος (Καναδάς) – χρυσό στα 200μ πεταλούδα, τα 200μ και 400μ μεικτή, αργυρό στα 400μ ελεύθερο
Μεγκ Χάρις (Αυστραλία) – αργυρό στα 50μ ελεύθερο
Αναστασία Κιρπιτσνίκοβα (Γαλλία) – αργυρό στα 1.500μ ελεύθερο
Ρέγκαν Σμιθ (ΗΠΑ) – αργυρό στα 100μ και 200μ ύπτιο, τα 200μ πεταλούδα
Τσιάντινγκ Τανγκ (Κίνα) – αργυρό στα 100μ πρόσθιο
Γκρέτσεν Γουόλς (ΗΠΑ) – αργυρό στα 100μ πεταλούδα
Κέιτι Γκράιμς (ΗΠΑ) – αργυρό στα 400μ μεικτή
Σιβόν Χόγκι (Χονγκ Κονγκ) – χάλκινο στα 100μ και 200μ ελεύθερο
Πέιτζ Μάντεν (ΗΠΑ) – χάλκινο στα 800μ ελεύθερο
Ίζαμπελ Γκόσε (Γερμανία) – χάλκινο στα 1.500μ ελεύθερο
Κάθριν Μπέρκοφ (ΗΠΑ) – χάλκινο στα 100μ ύπτιο
Κάιλι Μας (Καναδάς) – χάλκινο στα 200μ ύπτιο