Connect with us

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Βρετανική κυριαρχία στην πίστα

Published

on

Το Ολυμπιακό τουρνουά ποδηλασίας πίστας ανέδειξε για άλλη μια φορά κυρίαρχη τη Βρετανία, με τη συντριπτική τους υπεροχή όμως να οδηγεί σε υπονοούμενα αθλητών άλλων χωρών.

του Στέφανου Σουλιώτη
[email protected]

Σε βρετανικά χέρια κατέληξαν τα έξι από τα δέκα χρυσά μετάλλια που δόθηκαν στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδηλασίας πίστας. Οι Βρετανοί έτρεξαν χωρίς αντίπαλο στο ποδηλατοδρόμιο του Ρίο επιβεβαιώνοντας πως η ποδηλασία έχει προσφέρει τις περισσότερες επιτυχίες στο Νησί τα τελευταία δέκα χρόνια από οποιοδήποτε άλλο άθλημα, ενώ δεν είναι τυχαίο που στις δύο πρώτες θέσεις των Βρετανών με τα περισσότερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια βρίσκονται ποδηλάτες. Στο Ρίο οι Βρετανοί επανέλαβαν ο,τι έκαναν και στο Λονδίνο το 2012. Στελέχωσαν τις ανδρικές και γυναικείες ομάδες με τους καλύτερους  και έτσι παρουσιάστηκαν σχεδόν άτρωτοι. Ο Τζέισον Κένι έφυγε με τρία χρυσά μετάλλια από το Ρίο (ομαδικό σπριντ, ατομικό σπριντ, κέιριν), ενώ στις γυναίκες πρωταγωνίστησε η αρραβωνιαστικιά του Λόρα Τροτ που κατέκτησε δύο (όμνιουμ, ομαδική καταδίωξη). Αξίζει όμως να αναφερθούν και τα ιδιαίτερα ρεκόρ που πέτυχαν οι δύο αθλητές. Ο 28χρονος έφτασε συνολικά τα επτά Ολυμπιακά μετάλλια (6-1-0) πιάνοντας στην πρώτη θέση των Βρετανών ανδρών Ολυμπιονικών τον Κρις Χόι. Η Τροτ έφτασε τα τέσσερα Ολυμπιακά (όλα χρυσά) και βρίσκεται στην πρώτη θέση της αντίστοιχης λίστας των γυναικών. Στους τελικούς της ομαδικής καταδίωξης ανδρών και γυναικών η Βρετανία σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ, με τα προηγούμενα να ανήκουν στην ίδια χώρα. Στο ποδηλατοδρόμιο ξεχώρισε φυσικά και η παρουσία του Μπράντλεϊ Ουίγκινς που έκλεισε την καριέρα του με χρυσό μετάλλιο στην ομαδική καταδίωξη. Ο 36χρονος έχει τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια (8) από οποιονδήποτε άλλο συμπατριώτη του. Μετάλλιο όμως πήρε και ο Κάβεντις μιας και το Ολυμπιακό ήταν το μόνο που του έλειπε. Συγκεκριμένα τερμάτισε δεύτερος στο όμνιουμ. Αυτή είναι η μία πλευρά των γεγονότων γιατί από την άλλη υπήρξαν φωνές, αναρτήσεις στο διαδίκτυο και πονηρά σχόλια σχετικά με την απόδοση των Βρετανών. Η Γερμανίδα χρυσή Ολυμπιονίκης του κέιριν Κριστίνα Βόγκελ είπε πως η κυριαρχία της Βρετανίας οφείλεται σε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα το οποίο όμως δεν ξέρει ποιο είναι. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Αυστραλέζα Άνα Μίαρς η οποία δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας της: «Οι Βρετανοί είναι φαινόμενο όταν έρχονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό που αναρωτιόμαστε είναι πώς τα καταφέρνουν σε τόσα πολλά αγωνίσματα , ενώ στα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι άφαντοι». Ο προπονητής της εθνικής Γαλλίας σημείωσε: «Πρέπει να μάθουμε τη συνταγή της επιτυχίας τους. Δεν κάνουν τίποτα εξωπραγματικό για τέσσερα χρόνια και όταν έρχονται στους Ολυμπιακούς, είναι κυρίαρχοι».

Από εκεί και πέρα θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και άλλους που έκαναν την προσπάθειά τους και είδαν τους κόπους τους να ανταμείβονται. Ο Ολλανδός Μάτι Μπούχλι κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο γνωρίζοντας την ήττα από τον Κέινι στο κείριν. Αυτό σημαίνει πως δε θα τον παρεξηγήσει κανείς αν νιώθει χρυσός Ολυμπιονίκης αφού ο Κέινι, όπως προαναφέραμε έχει χτίσει ήδη τον δικό του μύθο στην ποδηλασία. Συγκλονιστικός στο όμνιουμ ήταν ο Ελία Βιβιάνι ο οποίος διακρίνεται και στον δρόμο. Ο Ιταλός ξέσπασε σε κλάματα μόλις τελείωσε το τελευταίο αγώνισμα καθώς το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ήταν ο,τι σημαντικότερο έχει γνωρίσει στη μέχρι τώρα πορεία του η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει χρυσά μετάλλια σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα πίστας, ασημένια και χάλκινα σε παγκόσμια πρωταθλήματα πίστας και ένα ετάπ Γύρου της Ιταλίας. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η επίδοση της Κίνας στο γυναικείο σπριντ καθώς νίκησε στον τελικό τη Ρωσία.

Όσον αφορά την ελληνική παρουσία ο Χρήστος Βολικάκης συμμετείχε για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκανε πολύ καλή εμφάνιση στα ρεπεσάζ του κέιριν αλλά κατετάγη δεύτερος. Ο νικητής όμως ακυρώθηκε και έτσι ο 28χρονος πέρασε στον ημιτελικό όπου τερμάτισε πέμπτος. Στον μικρό τελικό ο Βολικάκης τερμάτισε έκτος και κατέλαβε την 12η θέση της γενικής κατάταξης.

Τα αποτελέσματα
Άνδρες
Κέιριν

1. Τζέισον Κένι (Βρετανία)
2. Μάτις Μπούκλι (Ολλανδία)
3. Αζιζουλχασνί Αγουάνγκ (Μαλαισία)

Όμνιουμ
1. Ελία Βιβιάνι (Ιταλία)
2. Μαρκ Κάβεντις (Βρετανία)
3. Λάσε Νόρμαν Χάνσεν (Δανία)

Σπριντ
1. Τζέισον Κένι (Βρετανία)
2. Κάλουμ Σκίνερ (Βρετανία)
3. Ντένις Ντμιτρίεβ (Ρωσία)

Ομαδική καταδίωξη
1. Βρετανία
2. Αυστραλία
3. Δανία

Ομαδικό σπριντ
1. Βρετανία
2. Νέα Ζηλανδία
3. Γαλλία

Γυναίκες
Κέιριν

1. Έλις Λίτλι (Ολλανδία)
2. Μπέκι Τζέιμς (Βρετανία)
3. Άννα Μίαρς (Αυστραλία)

Όμνιουμ
1. Λόρα Τροτ (Βρετανία)
2. Σάρα Χάμερ (ΗΠΑ)
3. Ζολιέν Ντ΄Ορ (Βέλγιο)

Σπριντ
1. Κριστίνα Βόγκελ (Γερμανία)
2. Μπέκι Τζέιμς (Βρετανία)
3. Κέιτι Μάρσαντ (Βρετανία)

Ομαδική καταδίωξη
1. Βρετανία
2. ΗΠΑ
3. Καναδάς

Ομαδικό σπριντ
1. Κίνα
2. Ρωσία
3. Γερμανία

Οι απόψεις - editorial που δημοσιεύονται στο Sportsfeed απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του Sportsfeed το οποίο τηρεί πιστά τις αρχές της ελευθεροτυπίας: Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης. Copyright © 2022 Sportsfeed.gr

*/